Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРОЈЕКАТ КОЈИ ЋЕ СРБИЈУ ДИЋИ НА НОВЕ ВИСИНЕ! Погледајте како напредују припреме за EXPO 2027 (ВИДЕО)

19.01.2024. 18:52
Пише:
Србија Данас/Војводина уживо
Foto: Youtube Printscreen/Vojvodina uživo
Фото: Youtube Printscreen/Vojvodina уживо / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Vojvodina уживо

Најважнији пројекат у модерној српској историји.

EXPO 2027 у Београду ће се оџати у периоду од 15. маја до 15. августа 2027. године са temom “Play фор Humanity: Спорт анд Мусиц фор All”, (Играј за човечанство: спорт и музика за све).

ВУЧИЋ СА ПРЕМИЈЕРОМ ШПАНИЈЕ: "Позвао сам га у Србију како бисмо му представили планове за EXPO 2027" (ФОТО)Foto: Instagram Printscreen/@buducnostsrbijeav

ВУЧИЋ СА ПРЕМИЈЕРОМ ШПАНИЈЕ: "Позвао сам га у Србију како бисмо му представили планове за EXPO 2027" (ФОТО)

"EXPO 2027 ЋЕ ПОМОЋИ РАЗВОЈ ЗЕМЉЕ" Вучић: "Нећемо да угрозимо ни своју европску будућност ни своје пријателство са Русима и Кинезима"Foto: TV Pink/Printscreen

"EXPO 2027 ЋЕ ПОМОЋИ РАЗВОЈ ЗЕМЉЕ" Вучић: "Нећемо да угрозимо ни своју европску будућност ни своје пријателство са Русима и Кинезима"

"ПРОСЕЧНЕ ПЛАТЕ ПРЕКО 1.000 ЕВРА" Председник Вучић се састао са министром Малим: "EXPO је прилика за огроман напредак и промену лица Србије" (ВИДЕО)Foto: Instagram Printscreen/buducnostsrbijeav

"ПРОСЕЧНЕ ПЛАТЕ ПРЕКО 1.000 ЕВРА" Председник Вучић се састао са министром Малим: "EXPO је прилика за огроман напредак и промену лица Србије" (ВИДЕО)

EXPO 2027 ће се одвијати на простору Сурчина око новог Националног стадиона, а ево како напредују радови:

Површина плана где ће се налазити Национални стадион и EXPO 2027 обухвата 167 хектара, од чега је за сајам намењено 113 хектара земљишта.

Комплекс EXPO 2027 је планиран као мултифункционални простор који поред опремљених простора у функцији изложбе ће садржати и пратеће комерцијалне и смештајне капацитете. Ови капацитети треба да обезбеде логистичку подршку изложби, али ће и након 2027. године имати значајан економски и туристички потенцијал за град Београд и Републику Србију.

- EXPO 2027 је наш циљ који мора да подигне земљу у сваком сегменту - рекао је председник Србије Александар Вучић на Божић, 6. јануара 2024.

Foto: Youtube Printscreen/Vojvodina uživo
Фото: Youtube Printscreen/Vojvodina уживо / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Vojvodina уживо

- Све морамо да завршимо до децембра 2026. године. За 3 године многе велике градове у Србији нећемо препознати. Нама милијарду и 700 милиона одлази само на уређење простора за EXPO а изградиће се и 18 километара најмодерније железнице која ће да спаја национални стадион са Прокопом -изјавио је Вучић.

Историја EXPO

Светска изложба, односно EXPO, чији ће домаћин 2027. године бити и Србија, одржава се већ више од 150 година, а кроз историју је била место где су представљена значајна открића.

Одржава се од средине 19. века, под надзором Међународне канцеларије за изложбе (Буреау Интернатионал дес Expositions, БИЕ) са седиштем у Паризу и има 98 држава чланица.

Foto: Youtube Printscreen/Vojvodina uživo
Фото: Youtube Printscreen/Vojvodina уживо / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Vojvodina уживо

Основна идеја Светске изложбе је да све земље добију прилику да прикажу остатку света свој поглед на задату тему, а земље чланице саме уређују своје изложбене просторе у одвојеним павиљонима.

По статуту EXPO, изложбени простор је у потпуности изграђен од стране организатора, а учесницима је обезбеђен павиљонски простор који могу да прилагоде, унутра и споља, у складу са сопственом интерпретацијом EXPO теме.

И Београд се развија

Линијска инфраструктура подразумева “осам километара градских булевара, планирани гасовод са мерном регулационом станицом, топловод и хладовод”, рекао је Вучић приликом представљања пројекта EXPO 2027.

Биће изграђено и 1.500 стамбених јединица за око 3.000 грађана. Сви пројекти би требало да буду завршени до 1. децембра 2026. године, када Србија мора да преда просторе учесницима изложбе EXPO 2027.

Поред простора за EXPO 2027 налазиће се и Национални стадион, који ће имати 52.000 седишта, који ће бити повезан новим саобраћајницама али и продужетком трасе линија БГ воза и биће урађен по УЕФА стандардима. Почетак изградње стадиона заказан за јун 2024. године.

Foto: Youtube Printscreen/Vojvodina uživo
Фото: Youtube Printscreen/Vojvodina уживо / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Vojvodina уживо

- Експропријацију ћемо обавити у складу са постојећим законима. Разговараћемо са људима, дати добру цену и покушати да то завршимо на најбржи могући начин - рекао је председник Србије.

Специјализована изложба EXPO 2027 донеће десетоструко већу корист за Србију од самих прихода, јер ће поред упослене грађевинске оперативе и туристичких капацитета, привући стране инвеститоре и будуће пословне партнере домаћих компанија, који ће заједно направити нове послове. EXPO је прилика да свет сазна за Београд као једну економску, спортску и музичку дестинацију. Да упознају најбоље из Србије, од хране до туристичке понуде.

Извор: Србија Данас/Војводина уживо