Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Пољопривредници МАСОВНО препознају предност "Дунав осигурања"

22.06.2018. 18:02
Пише:
Промо
Dunav osiguranje
Дунав осигурање / Извор: Фото: Промо

Компанија задобила највеће поверење произвођача у Републици Српској

Компанија "Дунав осигурање" организовала је у пољопривредној школи у Бијељини пету едукативну радионицу "Жене у агробизнису" на којој је било речи о значају осигурања пољопривредне производње, а представљене су и бројне погодности осигурања.

Директор филијале "Дунав осигурања" у Бијељини Милан Трнинић рекао је да је та компанија лидер у осигурању усева и плодова на подручју Семберије и Посавине које заузимају највећу површину обрадивих површина у Републици Српској.

- На подручју филијале Бијељина осигуравамо више од 3.000 хектара што је потврда да смо задобили поверење носилаца пољопривредних газдинстава - рекао је Трнинић који је представио понуду компаније у области осигурања поврћа, плодова, усева, дувана, животиња и имовине.

Dunav osiguranje
Дунав осигурање / Извор: Фото: Промо

Из богате понуде услуга "Дунав осигурања" за осигуранике у Бијељини и околини издвајају се осигурање усева и плодова – ратарских и повртарских култура, а нарочито дувана, чија је производња на том подручју доминантна.

Годишња премија осигурања за ратарске културе, у зависности од врсте културе и просечног приноса, износи око 45 КМ по хектару за кукуруз и 35 КМ за пшеницу. Што се тиче осигурања воћарских култура, може се издвојити понуда за осигурање јабука и шљива, с премијом од 1.280 КМ за 2.000 стабала по хектару и осигурање крушака с премијом од 2.560 КМ за 2.000 стабала по хектару. Затим следи осигурање дувана од 365 КМ и уљане репице од 75 до 95 КМ по хектару.

- Има простора за снижавање премије ако се осигурање у пољопривреди омасови - истакао је Трнинић и рекао да је око шест одсто пољопривредних површина у РС осигурано, што је веома мало јер су елементарне непогоде у периоду вегетације све чешће.

Трнинић је истакао да је "Дунав осигурање" Бањалука у последње три године исплатило више од 200.000 КМ на име штете осигураницима који се баве пољопривредном производњом.

Ове године, додао је Трнинић, број осигураника се знатно повећао захваљујући новим осигураницима са подручја Орашја, Шамца и Градачца са подручја Федерације БиХ. 

Dunav osiguranje
Дунав осигурање / Извор: Фото: Промо

- После катастрофалних поплава које су задесиле Републику Српску 2014. године, нарочит значај добило је осигурање имовине и то како стамбених објеката и ствари домаћинства, тако и пољопривредних грађевинских објеката, механизације и залиха производа у њима - рекао је Трнинић. 

"Дунав осигурање" је креирало нову услугу за осигурање имовине физичких лица, популарно названу "чуваркућа", подсетио је Трнинић и додао да за просечно домаћинство са укљученим ризиком од поплаве, али и свим осталим ризицима, месечна премија износи око шест КМ.

Радионици су, осим пољопривредних произвођача и носилаца пољопривредних газдинстава, присуствовали и професори Пољопривредног факултета и Пољопривредне школе, као и начелник Одељења за пољопривреду Градске управе града Бијељине. Радионица је одржана у просторијама Пољопривредне школе у Бијељини, а директор те школе Милорад Вуковић каже да 140 ученика теоријска знања примењује на земљишту површине 104 хектара које је осигурано.

- Углавном сејемо пшеницу и кукуруз, а имамо и пластенике и винограде. По закону смо у обавези да осигурамо земљиште, а одабрали смо "Дунав осигурање" јер нуди најбоље услове - рекао је Вуковић који је уједно поручио пољопривредним произвођачима да, уколико имају могућности, осигурају своје усеве јер је то, како је додао, корисно.

Dunav osiguranje
Дунав осигурање / Извор: Фото: Промо

Начелник Одељења за пољопривреду Градске управе града Бијељине Младен Савић рекао је да на простору Семберије има око 55.000 хектара обрадивог земљишта и саветовао пољопривредним произвођачима да осигурају своје усеве и приносе будући да је претходних година на том простору било доста непогода.

- Министарство пољопривреде осигурава односно субвенционише усеве до 50 процената. Ми желимо да додатно помогнемо нашим пољопривредним произвођачима тако што ћемо у правилник о подстицајима за 2019. годину уврстити средства за суфинансирање осигурања површина од елементарних непогода у проценту до 20 одсто - најавио је Савић.

Та помоћ ће, верује Вуковић, дати ветар у леђа пољопривредним произвођачима како би и даље остали на својој земљи и обрађивали је.

- Проценат осигурања на простору Семберије је врло низак, а ми желимо да организовањем добре и инструктивне едукације, као што смо то урадили данас, повећамо тај проценат како би наши пољопривредни произвођачи били сигурни у своје приходе - закључио је Савић.