Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОРОДИЦА НА ОВАЈ НАЧИН МОЖЕ ДРАСТИЧНО ДА СМАЊИ МЕСЕЧНИ ТРОШАК: Рачуни за струју биће доста мањи ако се одлучите на овај корак!

14.07.2021. 08:09
Пише:
Србија Данас/Блиц
Solarni paneli
Соларни панели / Извор: СД/илустрација

Конкурс ће бити крајем августа, познато је и како ће изгледати модел финансирања

Према последњим најавама, Министарство рударства и енергетике је у склопу пројекта за повећање енергетске ефикасности стамбених објеката увело једну новину. Министарство сада планира и да субвенционише уградњу соларних панела, а конкурс за додељивање ових средстава биће расписан ускоро.

ЕКОНОМСКА СИЛА - СРБИЈА УЛАЖЕ ЈОШ 380 МИЛИОНА ЕВРА У ЂЕРДАП: Колико ће нам то донети додатне струје и стабилности?

ЕКОНОМСКА СИЛА - СРБИЈА УЛАЖЕ ЈОШ 380 МИЛИОНА ЕВРА У ЂЕРДАП: Колико ће нам то донети додатне струје и стабилности?

НЕОБИЧНЕ СТВАРИ СЕ ДЕШАВАЈУ НА ТРЖИШТУ НЕКРЕТНИНА: Цене станова експлодирале, а у два српска града се масовно гради

НЕОБИЧНЕ СТВАРИ СЕ ДЕШАВАЈУ НА ТРЖИШТУ НЕКРЕТНИНА: Цене станова експлодирале, а у два српска града се масовно гради

ШТА СЕ МОЖЕ КУПИТИ СА БИТКОИНОМ У СРБИЈИ: Стан у престоници, читав стамбени комплекс? Ево како то функционише

ШТА СЕ МОЖЕ КУПИТИ СА БИТКОИНОМ У СРБИЈИ: Стан у престоници, читав стамбени комплекс? Ево како то функционише

Из министарства је недавно најављено да ће јавни позив за субвенционисање уградње соларних панела бити крајем августа или почетком септембра.

- Што се тиче соларних панела, то је први пут да смо направили услов за тако нешто у закону. Оно што је важно за соларне панеле - смањили смо процедуре постављања панела и њиховог везивања на мрежу - речено је недавно.

Она је истакла да ће јавни позив за субвенције омогућити да се смање трошкови постављања самих соларних панела, јер како је том приликом истакла, колико год да су цене биле ниже у односу на пре пет, шест или седам година, потребна је помоћ људима да масовније крену у постављање ових панела.

Који модел субвенционисања ће се користити?

Додељивање субвенција за постављање соларних панела ће се одвијати према истом моделу финансирања који се примењује за суфинансирање енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова.

Спровођење јавног позива за суфинансирање уградње соларних панела најављено је за крај августа, или најкасније почетак септембра 2021. године.

- За доделу средстава грађанима се предвиђа механизам да се средства додељују у сарадњи и уз суфинансирање јединица локалне самоуправе преко привредних субјеката. Примењиваће се истоветан модел као и за финансирање енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова. Грађани ће на јавни позив моћи да конкуришу уз профактуру изабраних привредних субјеката, кажу из Министарства рударства и енергетике.

Локалне самоуправе обезбедиће до 25 одсто подстицаја док ће грађани учествовати са најмање 50 одсто сопствених средстава.

Како напомињу из министарства, субвенције за соларне панеле ће бити додељиване само грађанима који буду користили концепт купца-произвођача.

- Иако је увођење овог концепта подстицацјна мера сама по себи, јер омогућава да се инвестиција врати у периоду од 8 до 10 година, а након тога производња електричне енергије постаје бесплатна, Министарство је донело одлуку да подржи прве купе-произвођаче како би овај концепт што пре заживео, закључују из Министарства.

Шта је концепт купац-произвођач?

Уредба о купцу-произвођачу би требала да се донесе ускоро, према најавама из министарства, крајем јула.

Купац-произвођач ће према тврдњама министарства, склапати уговор са снабдевачем, који се бави продајом електричне енергије, а у случају да се налази у категорији домаћинство, са снабдевачем ће се скалапати уговор о потпуном снабдевању са нето мерењем.

Нето мерење је процес у оквиру ког купац-произвођач, као власник постројења, производи енергију за своје потребе. Вишак произведене енергије се испоручује у дистрибутивну мрежу, а у случају да није произвео довољно он енергију повлачи из мреже.

Електрична енергија која је испоручена у мрежу у току једног месеца може да се користи у току наредног обрачунског периода. Техничке услове за обрачунско мерење и мерно место је дужан да обезбеди оператор дистрибутивне мреже.

Предност система купац-произвођач је та да нема улагања средстава за складиштење енергије, прилика за остваривање додатних прихода, односно смањивање трошкова за енергију, активно учествовање на тржишту електричне енергије, али и допринос очувању животне средине и смањења губитака на мрежи.

Олакшана процедура уградње и коришћења панела

Према Закону о коришћењу обновљивих извора енергије процедура уградње и коришћења панела је олакшана и захтева свега 4. корака: прикупљање техничке документације, решење о одобрењу извођења радова, уградња панела, закључивање уговора са оператором.

Са два соларна панела се уштеди 15 одсто месечне потрошње

Са два соларна панела уграђена на једном дому, породица може да уштеди чак 15 одсто месечне потрошње струје. Са повећањем броја панела, повећава се и проценат уштеде на рачуну за струју.

Просечно домаћинство троши око 600 киловат часова на месечном нивоу. Са два киловата соларни панели могу да производе од 200 до 250 киловат часова, те би за толико могли да смање утрошњу електричне енергије коју преузимају из мреже.

- Тај систем за два киловата је систем без батерија, коштао би око 3.000 евра. Ипак, не мора то да буде најмања инвестиција, могуће је рецимо уградити и соларни панел од једног киловата, што би било око 1.600 евра, истакао је том приликом наш саговорник.

Инвестиција може да се отплати за седам, осам година и то директно кроз уштеде, што је на неки начин повпољније од чувања новца у банци.