Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОСТОЈЕ ПОСЛОВИ НА КОЈИМА ЈЕ РАД НАРОЧИТО ТЕЖАК: Које професије у Србији најраније иду у пензију?

02.11.2020. 11:27
Пише:
Србија Данас/Телеграф
penzija
пензија / Извор: Профимедиа/илустрација

Како се рачуна бенефицирани стаж?

Бенефицирани стаж у Србији имају радници неколико професија, а како су рекли из ПИО Фонда, реч је о значајније већем броју од 10. 

У Србији, он подразумева увећане доприносе за ПИО, ранији одлазак у пензију и дуже коришћење пензије у односу на остале пензионере.

Постоје послови, односно радна места, на којима је рад нарочито тежак, опасан и штетан за здравље и поред тога што су примењене све опште и посебне мере заштите на раду као и радна места на којима је обављање професионалне делатности ограничено навршењем одређених година живота или на којима због природе и тежине посла физиолошке функције опадају у тој мери да онемогућавају даље успешно обављање професионалне делатности.

И У СЕПТЕМБРУ ВЕЛИКИ БРОЈ ТУРИСТА У СРБИЈИ: Чак 19 одсто више посета него лани, пет локација се посебно издваја

И У СЕПТЕМБРУ ВЕЛИКИ БРОЈ ТУРИСТА У СРБИЈИ: Чак 19 одсто више посета него лани, пет локација се посебно издваја

ЗЛАТО ИЗГУБИЛО СЈАЈ ЗА ИНВЕСТИТОРЕ: Државе ипак иду против тог тренда и пуне своје залихе!

ЗЛАТО ИЗГУБИЛО СЈАЈ ЗА ИНВЕСТИТОРЕ: Државе ипак иду против тог тренда и пуне своје залихе!

СВЕ ЈЕ ВИШЕ СТРАНИХ ИНВЕСТИТОРА У СРБИЈИ: Ево зашто воле да послују у нашој земљи

СВЕ ЈЕ ВИШЕ СТРАНИХ ИНВЕСТИТОРА У СРБИЈИ: Ево зашто воле да послују у нашој земљи

Како објашњавају из Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, у зависности од тежине посла, опасности и штетности за здравље, као и предузетих мера заштите на раду зависи и коефицијент увећања стажа осигурања. Година се рачуна као 14, 15, 16 или 18 месеци.

При томе, стаж осигурања се рачуна са увећаним трајањем само под условом да је лице ефективно радило на тим пословима најмање 10 година (за старосну пензију), односно 5 година (за инвалидску пензију).

Право на бенефицирани радни стаж даље, немају само запослени којима послодавци уплаћују доприносе, већ и они који сами себи плаћају радни стаж, под условом да се утврди да су заиста радили тешке и опасне послове који су законски обухваћени бенефицијом, објашњавају у ПИО фонду.

Бенефицирани стаж код нас се везује за запослене у војсци, полицији, као и делатностима као што су послови у рудницима, црној и обојеној металургији, производњи и преради нафте, хемијској индустрији, наменској производњи, гумарској индустрији, фармацеутоској индустрији, производњи електричне енергије.

Радна места на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем утврђена су са неколико правлника, истичу нам у Фонду. Тако, појединачни правилници утврђују радна места са бенефицираним стажом осигурања у одређеним државним органима, које доносе заједнички министар за рад и надлежни министри, односно директор БИА у чијој су надлежности радна места ( нпр: МУП, БИА, ВБА, ВОА, Министарство спољних послова, Управа за извршење кривичних санкција, Пореска полиција, Војска Србије, а од децембра 2019. године и судије, тужиоци и заменици тужиоца распоређени у одељењима судова и тужилаштава за ратне злочине и организовани криминал ).

Како се рачуна бенефицирани стаж? И колико ко може да добије? 

У ПИО фонду истичу за наш портал да треба правити разлику између општих услова за пензионисање од повољнијих услова за пензионисање, као и између општег обрачуна пензије који се примењује за велики број осигураника од повољнијег обрачуна пензије који се примењује за одређене категорије осигураника.

Нас интересује ово друго, што значи да повољнији услови за остваривање права предвиђају да лице може остварити право на старосну пензију, у зависности од послова које лице обавља и у оквиру ког органа их обавља, и то:

- МУП, МСП, БИА, ВБА, ВОА, Управа за извршење кривичних санкција, Пореска полиција, Војска Србије ( у 2020. година са навршењем 55 година живота и 24 године стажа осигурања од чега 14 година ефективно проведених на радним местима на којима се стажа осигурања рачуна са увећаним трајањем),
- подофицир и официр у Војсци Србије ( 53 године живота и 40 година пензијског стажа ),
- пуковник у Војсци Србије ( 54 године живота и 40 година пензијског стажа ),
- припадници специјалних јединица БИА, ВБА и ВОА ( 53 године живота и 20 година ефективно проведених на одређеним специфичним пословима у специјалној јединици) и
- остали полицијски службеници ( 60 година живота и 25 година живота од чега 15 година ефективно преоведених на радним местима на којима се стажа осигурања рачуна са увећаним трајањем ).

Повољнији обрачун пензије се врши према навршеном стажу осигурања и зарадама почев од 1.1.1996. године, при чему се тако обрачуната пензија увећава за 20 %, под условом да та лица имају навршених 55 година живота и најмање 24 године стажа осигурања, рекли су за наш портал. 

Колику ће имати пензију?

Тренутно, просечна пензија у Србији која износи 27.700 динара, а биће повећана за најмање 1.662 динара. Ново повећање од шест одсто, како је најављено, треба треба очекивати са јануарском пензијом.

Практично, од 2021. ће уместо 10.000 динара пензије пензионери добијати 600 динара више, док ће они са највећим примањима (изнад 100.000) имати повишицу од најмање 6.300 динара.

Пензионери чија су месечна примања 35.000 динара треба да рачунају на повишицу од 2.100 динара, а они са пензијама од 50.000 динара на повећање од 3.000.

Пензије ће у наредној години расти по договореном моделу - швајцарској формули која подразумева усклађивање примања наших најстаријих грађана са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде.