Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НОВОСАДСКИ САЈАМ ДОБИО СНАЖНОГ ПАРТНЕРА - ЕВРОПСКУ УНИЈУ Директор Ловрић: Имати ЕУ за партнера је велика част и привилегија (ФОТО)

26.01.2024. 17:24
protokol
протокол / Извор: Фото: Новосадски сајам

Међународни пољопривредни сајам, који ће на Новосадском сајму бити одржан од 18. до 23. маја, добио је снажног Партнера – Европску унију.

Протокол о пословној сарадњи Новосадског сајма и Делегације Европске Уније у Републици Србији потписан је данас, а потписе су на документ ставили шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадор Емануеле Жиофре и генерални директор Новосадског сајма, Никола Ловрић.

НОВИ ХАОС ТРЕСЕ ФРАНЦУСКУ! Протест фармера измакао контроли, ГОРИ ватра на улицама, саобраћај у тоталном КОЛАПСУ (ФОТО/ВИДЕО)Protesti u Francuskoj

НОВИ ХАОС ТРЕСЕ ФРАНЦУСКУ! Протест фармера измакао контроли, ГОРИ ватра на улицама, саобраћај у тоталном КОЛАПСУ (ФОТО/ВИДЕО)

ДИПЛОМАТСКА ОФАНЗИВА ТЕЛЕКОМА: Лучић у понедељак у Приштиниvladimir lučić

ДИПЛОМАТСКА ОФАНЗИВА ТЕЛЕКОМА: Лучић у понедељак у Приштини

ЈОШ ЈЕДАН ПРОИЗВОД ХИТНО ПОВУЧЕН СА ТРЖИШТА СРБИЈЕ: Садржи супстанцу опасну по здрављеProdavnica

ЈОШ ЈЕДАН ПРОИЗВОД ХИТНО ПОВУЧЕН СА ТРЖИШТА СРБИЈЕ: Садржи супстанцу опасну по здравље

Амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре изјавио је да се пољопривредне праксе развијају прилично брзо, како у Европи, тако и у свету, ка одрживијем коришћењу ресурса и зеленијим технологијама, што су и неки од главних циљева Европске уније. Истовремено, амбасадор је истакао, да ЕУ ради на томе да обезбеди највише стандарде у погледу безбедности хране, као и у домену заштите јавног здравља људи, здравља животиња и добробити биљака.

- У свим овим областима Европска унија има много шта да понуди, те нам је веома драго што као главни партнер учествујемо на Сајму пољопривреде у Новом Саду 2024. године. Европска унија ће на овогодишњем Сајму представити многобројне могућности које нуди пољопривредницима и пољопривредним газдинствима у Србији, укључујући и могућности кроз инструмент за предприступну помоћ у области руралног развоја (Pre-accession assistance ин Рурал Девелопмент) ИПАРД програм - додао је амбасадор Жиофре.

Модерним концептом новосадски Пољопривредни сајам подстиче међудржавну и привредну сарадњу, интегрише унапређење знања, производње и развој науке. Уз то промовише значај иновација и представља синтезу искуства и достигнућа у српској пољопривреди, снажна је подршка привреди Србије, а његов допринос и значај мери се успесима излагача које остварују под кровом Новосадског сајма.

- Нови Сад је био Европска престоница културе и Омладинска престоница Европе, а слободно можемо да кажемо да је од данас и европска престоница пољопривреде. Данас је на Новосадском сајму велики и значајан дан, јер ћемо са делегацијом ЕУ потписати протокол о партнерству у вези сарадње и наступа на 91. међународном пољопривредном сајму, који ће од 18. до 23. маја бити одржан у Новом Саду. Новосадски сајам, који је прошле године обележио 100 година постојања, ове године је добио најјачег и најзначајнијег партнера пољопривредног сајма, Европску унију. Европска унија је највећи инвеститор, најзначајнији трговински партнер и највећи донатор Србије. Имати ЕУ за партнера сајма је велика част и привилегија за нас, али и велика обавеза и одговорност да испунимо висока очекивања која ово партнерство захтева. Сигуран сам да ће присуство ЕУ на МПС допринети још већој заинтересованости излагача за наступ на сајму, као и да ће број посетилаца бити већи од 125.000, колико их је било прошле године на Пољопривредном сајму. Ово је јединствена прилика да се излагачи и посетиоци на Међународном пољопривредном сајму у директном контакту са представницима ЕУ едукују и информишу о свим критеријумима и бенефитима сарадње са ЕУ -  истакао је генерални директор Новосадског сајма Никола Ловрић.

- Као друштвено одговорна фирма, Новосадски сајам мисли глобално, ради локално, жели да да свој допринос успеху светске специјализоване изложбе која ће се 2027. одржати у Србији – Београду. С тим у вези, трудићемо се да сваку манифестацију, поготово међународног карактера, организујемо тако што ће се наши гости, посетиоци и излагачи вратити задовољно у своју земљу, са спознајом да су били и да ће увек бити добродошли и драги гости. Слоган Новосадског сајма је "Место на којем стичете предност". Уз ветар у леђа који нам даје ЕУ, то ће Новосадски сајам и остати - додао је Ловрић.

Пољопривредни сајам, у години у којој Новосадски сајам улази у други век постојања ће, као и до сада, у Новом Саду окупити најзначајније компаније и мале произвођаче из Србије и света, на свим познатим сегментима приредбе. Учешће су већ потврдили бројни излагачи из Србије и иностранства, док је велики број земаља најавио колективне изложбе. Најзначајнији агробизнис догађај у овом делу Европе има јаку подршку институција – од градских, преко покрајинских до републичких, спонзора и дародаваца у Поклон-игри. Генерални спонзор је компанија Глобос осигурање.

Извор: Србија Данас/Dnevnik.rs./М.А.