Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Потписан уговор о изградњи путничког пристаништа у Баноштору на Дунаву

09.02.2024. 12:43
Пише:
Танјуг
Banoštor
Баноштор / Извор: Фото: Танјуг/Предраг Митић

Изградња баношторског пристаништа је само једна од активности у оквиру капиталног пројекта "Заплови Србијом".

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић присуствовали су данас потписивању Уговора о регулисању међусобних права и обавеза на реализацији пројекта изградње међународног пристаништа у Баноштору и поручили да ће тај пројекат вредан 3,4 милиона евра допринети развоју туризма на Дунаву.

ОВИ СРПСКИ РАДНИЦИ ДОБИЈАЈУ ТРИ МИЛИОНА ЕВРА? Запослени у чувеном гиганту добијају БАСНОСЛОВНЕ ОТПРЕМНИНЕ noavac

ОВИ СРПСКИ РАДНИЦИ ДОБИЈАЈУ ТРИ МИЛИОНА ЕВРА? Запослени у чувеном гиганту добијају БАСНОСЛОВНЕ ОТПРЕМНИНЕ

Весић: Ове године почиње градња депоа и радови на три станице прве линије метроаGoran Vesić

Весић: Ове године почиње градња депоа и радови на три станице прве линије метроа

Министарка др Беговић посетила иновациони центар компаније Фајзер у ЊујоркуDr Jelena Begović

Министарка др Беговић посетила иновациони центар компаније Фајзер у Њујорку

Весић је рекао да је важно што ће се градити још један пристан на Дунаву, јер све више туриста долази крузерима у Србију.

- Прошле године смо имали 183.043 туриста који су дошли крузерима, што је за 35 одсто више туриста који су дошли у Србију реком него 2022. године. Тај тренд ће се наставити и држава мора да изгради неопходну инфраструктуру како бисмо их задржали у нашој земљи - рекао је министар.

Навео је да у Србији тренутно постоји 10 међународних пристана од чега седам на Дунаву и три на Сави, те подсетио да су прошле године на Сави отворена пристаништа у Сремској Митровици и Шапцу, као и на Дунаву у Земуну.

Весић је рекао да изградња пристана без изградње комплетне инфраструктуре нема никаквог смисла и додао да је међународни пристан у Баноштору важан зато што ће омогућити туристима да посете Фрушку Гору што је и до сада било могуће, али не на овај начин.

- Када кренемо у један овакав пројекат, то значи да треба изградити и локалну инфраструктуру која би омогућила да туристи који дођу могу максимално да проведу време овде и виде шта све имамо да им покажемо. - рекао је Весић.

Навео је да је у овом делу Србије прошле године урађено доста када је реч о путној инфраструктури и да ће се са тиме наставити и убудуће.

- У Србији имамо мало мање од 16.000 километара локалних и регионалних путева од чега је око 7.000 у лошем или не тако идеалном стању. Са ових 4.000 километара, уз око 500 километара које радимо годишње, ми ћемо око 6.000 километара путева средити у наредне четири године. - рекао је Весић.

Весић је истакао да је изградња баношторског пристаништа једна од активности у оквиру капиталног пројекта "Заплови Србијом".

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је реч о великом пројекту који ће умногоме допринети развоју туризма у беочинској општини и целој Војводини. Како се наводи у саопштењу Владе Војводине, пристаништа ће се градити у Баноштору, Апатину и Сремским Карловцима, а марине у Сомбору, Смедереву, Великом Градишту, Голупцу и Кладову.

- Тиме ћемо постати много атрактивнија дестинација за туристе који бродовима и крузерима долазе у нашу земљу. - рекао је Мировић.

Мировић је истакао да инвестирање у унапређење наутичке понуде подразумева и улагање у пратећу инфраструктуру и садржаје, што треба додатно да привуче туристе.

- Очекује нас велики посао како бисмо унапредили и ојачали нашу туристичку понуду и ово је важан пројекат који представља корак у том правцу. - навео је Мировић.

Државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић је истакао значај потписивања уговора за изградњу међународног пристаништа у Баноштору, пре свега у циљу реализације пројекта "Заплови Србијом" који, како је рекао, успешно спроводе заједно са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Агенцијом за управљање лукама.

Осим тога, истакао је да је тај пројекат значајан и због развоја Фрушке Горе која је, како је рекао, тренутно једна од најбрже растућих туристичкоих дестинација у нашој земљи.

Кандић је рекао да је изградња међународног пристаништа у Баноштору до сада најзначајнији пројекат на Горњем Подунављу и подсетио да се на Доњем Подунваљу већ раде две марине, у Голупцу и Великом Градишту, као и да се у општини Мајданпек у Доњем Милановцу ради међународно путничко пристаниште.

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић је рекао да ће пројектом изградње пристаништа у Баноштору бити изграђена комплетна инфраструктура пристаништа са обалоутврдом, пропратним садржајима и објектима.

- Ту ће бити објекти за лучке оператере, царину, полицију, разрадиће се и сама локација у смислу да ће ту бити изграђен дигитални музеј и развијени разни садржаји, а све са циљем да се привуче што више туриста. - рекао је Перовић.

Председница општине Беочин Биљана Јанковић је рекла да је ово велики дан за ту општину и истакла да је изградња међународног пристаништа у Баноштору један од назначајнијих капиталних пројеката у Беочину који ће побољшати квалитет живота грађана који ту живе.

- Такође, изградњом овог пристаништа наша општина ће се позиционирати на туристичкој мапи пловног пута Дунава. -  додала је Јанковић.

Уговор о регулисању међусобних права и обавеза на реализацији овог пројекта потписан је између Министарства туризма и омладине, Општине Беочин, Агенције за управљање лукама и Дирекције за водне путеве. Догађају је присуствовао и покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић.