Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВРЕДНОСТ ПРОЈЕКТА ВИША ОД 100 МИЛИОНА ЕВРА! Ветропарк "Пупин" потписао уговор са ЕПС-ом

27.03.2024. 14:17
Пише:
Србија Данас/Блиц
energetska tranzicija
енергетска транзиција / Извор: Shutterstock

Запослиће се велики број радника.

Сет уговора за финализацију финансијског аранжмана за изградњу Ветропарка "Пупин" са Европском банком за обнову и развој потписан је јуче у хотелу ''Хајат'', у присуству министарке рударства и енергетике Дубравке Ђедовић Хандановић. Министарка је том приликом изјавила да је у питању други од укупно девет пројеката који су добили подстицај на првим аукцијама за тржишне премије које су спроведене прошле године.


- Аукције су нама помогле да остваримо два битна циља на путу наше енергетске транзиције, а то су да имамо нове капацитете из обновљивих извора енергије и да произведена енергија буде по одрживим ценама, рекла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је истакла да ће сва енергија из ветропарка "Пупин" бити искоришћена за енергетски систем Србије, а снабдеваће око 40.000 домаћинстава.

- Наш план је да за три године укупно у систему премије имамо 1.300 нових мегавата капацитета. У току ове године очекујемо покретање нових аукција, надамо се да ће то бити капацитет од 400 мегавата и за соларне и за ветроелектране, рекла је Ђедовић Хандановић.

Према њеним речима, очекује се да ЕПС свој први ветропарк добије почетком наредне године.Министарка је нагласила да су у току преговори за 1GW самобалансираних соларних електрана са конзорцијумом који предводи "Хјундаи Инжињеринг" и које ће по завршетку изградње бити у власништву државе.

-Приоритет у инвестиционим плановима и најважнији енергетски пројекат је реверзибилна хидроелектрана Бистрица, која ће омогућити лакшу интеграцију зелене енергије на мрежу - рекла је Ђедовић Хандановић.

Навела је да је за постизање циљева енергетске транзиције потребно учешће и привреде и грађана, као и да се број прозјумера повећао седам пута у последњих 18 месеци.

vetrenjača
ветрењача / Извор: Shutterstock

Потписивању уговора присуствовали су генерални директор компаније Enlight Renewable Energy за Европу Марко Липошћак, председник Управног одбора компаније Enlight Renewable Energy (путем видео поруке) Yair Сероуши и члан Извршног одбора Ерсте Банке Србија Никола Стаменковић.

Потписани су Уговор о откупу електричне енергије и преузимању балансне одговорности између компанија Enlight Renewable Energy и ЕПС-а, Уговор о кредитирању између компаније Enlight Renewable Energy, ЕБРД-ја и Ерсте Банке, као и Уговор о ступању у пројекат између компаније Enlight Renewable Energy, ЕБРД-ја, Ерсте Банке и ЕПС-а.Локација на којој је планирана изградња ветропарка "Пупин" налази се у југозападном Банату на територији општине Ковачица, између насељених места Ковачица, Падина и Дебељача.

Планирано је да се ветропарк састоји од 16 ветротурбина, укупне снаге од 94,4 MW.

Планирани број радника варираће у зависности од фазе изградње између 50 и 200 ангажованих радника различитих профила, а након пуштања у рад биће ангажовано више од 10 сталнозапослених радника.

Инвестициона вредност овог пројекта износи око 100 милиона евра.

Вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Душан Живковић рекао је да се уговор за откуп електричне енергије потписује на 15 година, што је потврда да је ЕПС поуздан и пожељан партнер за инвеститоре у зелену енергију.

vetrenjača
ветрењача / Извор: Shutterstock

"Важно је што ће ЕПС по завршетку ветровопарка преузимати сву произведену електричну енергију, при чему је цена откупа и балансирања одређена тржишним принципима, што ће ЕПС-у омогућити додатни профит, али и додатну сигурност за наше грађане", поручио је Живковић.

Како је навео, Електропривреда Србије је посвећена инвестицијама у градњу електрана које користе обновљиве изворе енергије и на овај начин јача свој производни портфолио и позицију на тржишту.

Директор Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан Матео Коланђели нагласио је да је пројекат брзо дошао у фазу финансирања, с обзиром да је прошло пет месеци откако су кренули да раде на овом пројекту.

-Мислим да је ово заиста снажна студија случаја која показује да је могуће остварити и највише стандарде и брзину извршења - истакао је Коланђели.

Како је навео, ово је 354. пројекат који ЕБРД потписује у Србији од 2001. године.

-Ово је један од мојих омиљених пројеката, јер је прошао дуг пут промовисања и имплементације обновљивих извора у Србији. Прошао је кроз много успона и падова, а коначно је убрзан у контексту наших разговора са ЕПС-ом за 300 милиона евра ликвидног кредита који смо дали 2022/23 - рекао је Коланђели.

Истакао је да се нада наставку сарадње са Министарством енергетике и рударства и Електропривредом Србије.

Извор: Србија Данас/Блиц