Превара прехрамбене индустрије! Ако сте мислили да сваки производ са ознаком "протеин" има више протеина, варате се
Логично, кад у продавници бирате производе с ознаком "протеин" очекујете да га буде више. Ипак, испоставило се да то обично није оно што заправо добијате.
Ознаку „протеин“ можете да приметите на различитим производима – јогурту, чоколадном млеку, пудингу или сиру. И можда сте и ви почели да бирате баш производе с том ознаком, рачунајући да ће вам обезбедити више протеина у односу на неке друге. Међутим, Велика шкртица Јутарњег листа спровела је мини истраживање у којем се испоставило да то најчешће само значи да у производу постоји протеин, али не и да га је нужно више него у сличном производу без такве ознаке.
Заправо, испоставило се да су у радњи пронашли неколико примера производа с тим натписом, за које се на крају испоставило да имају мање протеина од других, „обичних“ артикала.
Укратко, закључили смо како је ово најчешће случај код свежег сира па је тако верзија с ознаком протеин на крају имала мање протеина на 100 грама од „обичног“ свежег сира па је паметно бити опрезан код куповине таквих артикала.
Поред сира, посебно су запазили да је то пракса код орашастих плодова, а сигурно ћете исто открити и поређењем неких других производа.
- Битно је знати да ознака „протеин“ не представља никакву прехрамбену тврдњу – иза ње, дакле, не стоји обавеза прозвођача да задовољи неке услове у смислу састава робе него је она овде често како би потрошаче намамила да купе производ, рачунајући да су ташти. Очигледно, успешно - закључује „Велика шкртица" преноси Јутарњи лист.
Извор: Србија Данас/Блиц