Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Кажу "ПУТУЈТЕ ЈЕФТИНО", а истина је да НЕЋЕТЕ СТИЋИ НИГДЕ! Грађани, овако вас варају на ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА!

21.01.2020. 16:29
Пише:
Србија Данас/Ј.Тадић
Putovanje
Путовање / Извор: Профимедиа/илустрација

Међу грађанима Србије завладала је права помама за јефтиним туристичким аранжманима које нуде многобројни профили на друштвеним мрежама, а најчешће је то путем Инстаграма

На друштвеним мрежама може се приметити велики број профила који грађанима нуде јефтина путовања широм света, а разлика у цени је некада и у пар стотина евра, што је одличан мамац за грађане. 

Преко тих профила нуде се јефтини аранжмани, где вас на пример путовање од четири дана у Истанбулу са авионском картом може изаћи свега 160 евра или одлазак у Париз за свега 155 евра, а некада се нуде и ниже цене. Ипак, оно што се јавља као велики проблем јесте то што нико не зна ко у ствари стоји иза тих профила и има ли места преварама.  Нажалост, грађани Србије привучени ниским ценама, аранжмане не уплаћују у агенцијама, него директно преко профила на друштвеним мрежама код људи који на кућном рачунару траже повољне авионске карте и резервишу смештај и тако углавном остају ускраћени за услугу и преварени.

Нашем порталу обратила се читатељка из Београда која нам је рекла да је имала лоше искуство са реализацијом оваквих путовања јер се иза веома примамљивих цена крију додатни трошкови који би јој путовање "само покварили". 

- Одувек сам желела да идем у Париз, али авионом, јер ми је напорно да дуго путујем аутобусом. На Инстаграму сам видела да се нуди аранжман баш за Париз, авион, четири ноћења, свега 155 евра. Одушевило ме је то и одмах сам послала поруку тој страници, међутим тек кад сам све сагледала схватила сам да је варка. Аранжман је 155 евра, али нема трансфера са аеродрома до хотела у Паризу, а кад сам погледала где је аеродром запрепастила сам се. Аеродром је био ближе Немачкој него Паризу, то би ме папрено коштало да се пребацим, тако да сам морала да одустанем од било каквог путовања оваквог типа - рекла нам је она.

ЕВО колико можете да зарадите у 2020. уколико издајете стан у Новом Саду

ЕВО колико можете да зарадите у 2020. уколико издајете стан у Новом Саду

Најмање 100.000 ГРАЂАНА ради СЕЗОНСКЕ послове и све их мучи ИСТО питање: Могу ли они постати рад на НЕОДРЕЂЕНО?

Најмање 100.000 ГРАЂАНА ради СЕЗОНСКЕ послове и све их мучи ИСТО питање: Могу ли они постати рад на НЕОДРЕЂЕНО?

ВЕЛИКЕ НОВИНЕ за осмаке: Мала матура на рачунару, а ПИСА задаци уместо комбинованог теста

ВЕЛИКЕ НОВИНЕ за осмаке: Мала матура на рачунару, а ПИСА задаци уместо комбинованог теста

НОВА ИНВЕСТИЦИЈА У СРБИЈИ! Кинези улажу у пројекат 800 МИЛИОНА ДОЛАРА!

НОВА ИНВЕСТИЦИЈА У СРБИЈИ! Кинези улажу у пројекат 800 МИЛИОНА ДОЛАРА!

Овакав вид "скривених трошкова" само је један од проблема који се јавља приликом уплаћивања аранжмана путем друштвених мрежа, а како истиче директор YUTE Александар Сеничић уплаћивање путовања путем друштвених мрежа и профила специјализованих за јефтина путовања представља веома велику опасност за све грађане и из других многобројних разлога. 

- Опасно је за грађане јер су иза тих профила углавном индивидуалци, где нема никакве сигурности, никакве гаранције да за новац који сте уплатили, без обзира о ком износу се ради, ћете добити и услугу. Не постоји никаква њихова законска обавеза, с обзиром на то да су нерегистровани и апсолутно раде на црно, а самим тим и држава има штету јер се не плаћају порези и нема запослених радника. Све је у једној „црној зони“ или „сивој“. Грађани треба да буду пажљиви јер су најчешће те понуде са доста ниским ценама и то су преваре. То су такозване мултипликоване мале преваре, где за те износе који се узимају на име аконтације за путовање, које су најчешће неколико десетина евра, не више од тога, нема никакве резоне ни кривичне одговорности - истиче Сеничић за портал СрбијаДанас.

Pariz
Париз / Извор: Фото: Инстаграм/ПринтСцреен

Иза профила на друштвеним мрежама која нуде путовања за ситан новац углавном се налазе људи склони преварама и који су веома добро обавештени на који начин лако могу доћи до вашег новца. 

- Ти људи који се налазе иза таквих профила су врло едуковани по питању шта могу и на који начин могу да изврше преваре, а људи наравно повучени тим некаквим супер повољним ценама, наравно не размишљају о сигурности путовања и томе да заиста  неће добити плаћену услугу. Врло често се дешава да су то лажни профили, да су то лажни профили постављени из неке стране земље те онда не можете ући после ни у траг новцу који сте уплатили, тако да треба избегавати такве понуде. Уколико је цена аранжмана неколико пута јефтинија од званичних цена регистрованих туристичких агенција које имају гаранције, то јасно указује на проблем  и могућност преваре. На интернету треба обављати уплате преко проверених портала или код привредних субјеката који су регистровани у нашој држави, јер ту се и потписује уговор и имате потврду да сте нешто платили, а постоји и какав такав систем заштите потрошача и путника - истиче директор YUTE за наш портал

Aleksandar Seničić
Александар Сеничић / Извор: Медиа Центар

Оно што додатно забрињава јесте чињеница да уколико грађани “наседну” на примамљиве инстаграм понуде за путовања, они су препуштени сами себи и не постоји начин да се накнадно заштите, а на повраћај новца могу да забораве. 

-Уколико грађани уплате аранжмане преко ових профила не постоји апсолутно ниједан начин да свој новац и поврате, уколико буду преварени. Ни преко иједне институције у држави то није могуће, јер су то пре свега индивидуалци, а могу бити и неке волшебне фирме које нису регистроване, односно не постоји нико ко стоји иза њих нити контролише  њихов рад. Грађани немају коме да се жале у том случају, осим да им следећи корак буде да пријаве полицији превару, да поднесу кривичну пријаву према NN лицу и да полиција онда даље поступа, јер се то третира као да вас је на пример напао неко  на улици и украо вам новац. Грађани морају да отворе четворо очи, иста је ствар када уплаћују путовања на разним међународним порталима. Морају да имају свест о томе да тамо има некакве заштите, међутим та жаштита је у вези са законодавством земље у којој је портал основан, а не у нашој земљи - каже Сеничић и додаје: 

Istanbul
Истанбул / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен

- На пример, уколико својевољно купите авионску карту преко неког портала у Белгији, ви свакако не можете за превару да се жалите у Србији већ то морате урадити у Белгији према њиховим законима. Врло често се дешава да су ти портали регистровани по неким егзотичним земљама где је пореска политика веома повољна и да онда грађани немају могућност ни да ступе у контакт са тим лицима, а камоли да добију помоћ. Апел је грађанима да сарађују са субјектима из Србије, јер онда постоји један систем заштите у којем не можете остати без ичега иако није идеалан - каже директор YUTE за портал sd.rs.

Pariz
Париз / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен

Неретко се иза “профила за продају јефтиних аранжмана” налазе индивидуалци који себе сматрају агентима за путовања, те се на тај начин улагују потенцијалним путницима и на основу такозване титуле обећавају сигурност путовања. Ипак, такав начин пословања је потпуно илегалан и недозвољен. 

-Случај у ком неки индивидуалац, који није испред туристичке агенције, уместо вас организује путовање, то није препознато ни у једном закону на свету. То апсолутно није дозвољено. Можете ратити као травел консултант, саветник за путовања, али морате имати регистровану фирму, све оно што закон домицилне земље прописује и та фирма мора да ради. Уколико се неко бави тим послом, а да иза себе нема фирму, онда је то апсолутно недозвољено. Ако има фирму, опет треба водити рачуна одакле је та фирма, ако је ван граница наше земље не можете остварити никаква права у нашој земљи. Уколико тако уплатите путовање и не добијете услугу или вас преваре на неки начин, онда морате да се  обраћате земљи у којој је фирма регистрована. Фактички вас у том случају не штити нити један међународни пропис или закон - истиче директор YUTE Александар Сеничић. 

Istanbul
Истанбул / Извор: Фото: Инстаграм/ПринтСцреен

САВЕТ И РЕШЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ

Једини начин да не останете преварени и празних џепова јесте да своја путовања реализујете путем регистрованих туристичких агенција. У овом случају можете рачунати и на заштиту државе, али и на додатну заштиту уколико су чланица YUTE, те свакако нећете остати празних руку нити ће вам путовање у потпуности пропасти. 

- Све туристичке агенције било да су у YUTI или не, морају према нашем закону да имају такозвану гаранцију путовања. Та гаранција се креће од 200 до 400.000 евра, то је оно што закон обавезује. Агенције које се налази у YUTI, има их негде око 300, имају ту врсту гаранције и додатно имају YUTU као асистенцију у случају било каквих непријатности које могу да се десе на путовању. Дакле, у случају да пропадне агенција, као што се десило прошле године, а да је у систему YUTINE гаранције, онда се преузима брига о тим путницима и они се не препуштају случају. Не препушта се држави да то сређује и да људи данима буду на улици већ их одмах смештамо на одредиште, а уколико није плаћен смештај враћамо их кућама. Ту смо за сва њихова питања и посредујемо у наплати штете. Прошле године је након пропасти једне велике агенције остало оштећено 600 људи и њима је исплаћено укупно око 600.000 евра, што је први пут у историји на овим просторима да се десило. Агенције које нису биле у YUTI и пропале су оставиле су путнике и даље обештећеним – рекао је Александар Сеничић за портал СрбијаДанас.

КОНАЧНА ОДЛУКА МИНИСТАРСТВА: Прва ВЕЛИКА МАТУРА 2022. године, а ово су СВЕ ПРОМЕНЕ које очекују будуће бруцоше

КОНАЧНА ОДЛУКА МИНИСТАРСТВА: Прва ВЕЛИКА МАТУРА 2022. године, а ово су СВЕ ПРОМЕНЕ које очекују будуће бруцоше

КВАДРАТ У БЕОГРАДУ 15 ПУТА СКУПЉИ НЕГО У МАЈДАНПЕКУ! Ево где су најјефтинији, а где најскупљи станови у Србији

КВАДРАТ У БЕОГРАДУ 15 ПУТА СКУПЉИ НЕГО У МАЈДАНПЕКУ! Ево где су најјефтинији, а где најскупљи станови у Србији

Живот у Швајцарској НИЈЕ САВРШЕН! Драгана из Свилајнца испричала тајне КОЈЕ НИКО не зна, од плате не остане НИШТА!

Живот у Швајцарској НИЈЕ САВРШЕН! Драгана из Свилајнца испричала тајне КОЈЕ НИКО не зна, од плате не остане НИШТА!

СРБИЈА ДОБИЈА ТУРИСТИЧКО ЧУДО! Отвара се најдужа гондола на свету - вожња од центра Златибора до врха Торника! (ФОТО)

СРБИЈА ДОБИЈА ТУРИСТИЧКО ЧУДО! Отвара се најдужа гондола на свету - вожња од центра Златибора до врха Торника! (ФОТО)

Ако планирате пут у Аустрију ОВО МОРАТЕ ИСПОШТОВАТИ: У супротном, платићете казну од 60 ЕВРА

Ако планирате пут у Аустрију ОВО МОРАТЕ ИСПОШТОВАТИ: У супротном, платићете казну од 60 ЕВРА