Произвођачи ВИНА на мукама: Промена КЛИМЕ утиче на квалитет шампањца
Шампањске куће траже решења
Изгледа да је шампањска индустрија поприлично погођена овом причом. Ако се питате како, следи анализа.
Повећање температуре и ранија берба у реномираном виноградарском региону производе грожђе са мањом киселином, а киселост је важна како за процес старења, тако и за свежину чувеног пенушавог вина, чиме се утиче на укупни укус пенушавца.
Прочитајте и:
- Берба сада стиже две недеље раније него што је то био случај пре 20 година - каже Антон Маласанж сувласник једне шампањ куће.
Наравно, укус је кључан, а произвођачи шампањаца су давно додали остала вина како би побољшали укус винтиџ вина. Различити произвођачи вина усвајају различите технике за борбу против овог проблема.
Док је Маласанж специјално дизајнирао резерве за додавање "свежине" чувајући их природном плутом, Жан Баптист Лекалон из друге познате шампањске куће ради на томе да грожђе постане отпорније на топлије температуре и болести и штеточине које се на топлоти шире. И други произвођачи шампањца покривају тло сламом како би сачували микробе у тлу и блокирали други круг ферментације у бачвама, како би очували киселину.
- Ми смо измислили мехуриће како бисмо надоместили незрелост грожђа. Као пољопривредницима, наш посао, наш живот, наша страст је била да се стотинама година прилагођавамо климатским променама. Ако се у будућности клима буде толико загрејала, мораћемо да правимо бургундија вина.
Срећом, цео регион је забринут због опасности од климатских промена. Од 2003. године регион је дебитовао као први винорадарски регион који израчунава свој угљенични отисак (количина угљен диоксида који се испушта у атмосферу) и предузима кораке да га смањи. Исход је 15 процента редукције по броју испоручених боца.