Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРОВАЉЕНИ! Међународни суноврат Јунајтед Групе: РАМПА ЗА ШОЛАКА У ЕУ!

15.11.2023. 14:00
Пише:
Србија Данас
Dragan Šolak
Драган Шолак / Извор: Србија Данас

Државни регулатор у Грчкој пресудио да се Јунајтед Група бави лажним оглашавањем, морали да мењају кампању *** Аустријанци кажу да Шолак прави монопол у Бугарској, жале се институцијама ЕУ *** Шолак и екипа хоће да бахаћења из Србије наставе широм Европе, али маске су пале

Док се у Србији и даље фолирају да су успешна компанија са легитимним бизнисом, тајкунска Јунајтед Група и њен газда Драган Шолак у земљама Европске уније увелико су проваљени!

Проверени рецепт за ЗДРАВО СРЦЕ: Откријте шта стручњаци препоручују!srce

Проверени рецепт за ЗДРАВО СРЦЕ: Откријте шта стручњаци препоручују!

Весић у општини Бујановац: За путеве у Бујановцу ове године 173 милиона динараGoran Vesić

Весић у општини Бујановац: За путеве у Бујановцу ове године 173 милиона динара

ГУВЕРНЕР ОБЈАВЉУЈЕ ИЗВЕШТАЈ О ИНФЛАЦИЈИ: Анализа ефеката мера ограничења камате на стамбене кредитеnarodna-banka-srbije

ГУВЕРНЕР ОБЈАВЉУЈЕ ИЗВЕШТАЈ О ИНФЛАЦИЈИ: Анализа ефеката мера ограничења камате на стамбене кредите

После извештавања медија у Словенији, Италији и Хрватској о аферама Шолакове групације, и док бламирања ове међународне пословно-политичке хоботнице не силазе са насловних страна најпопуларнијих портала у Грчкој, сада на ред долазе Аустрија и Бугарска.

Тачније, за свега недељу дана, нове афере газде Шолака постале су тема не само медија већ и државних регулаторних тела у Атини и Софији.

Оператер Нова, у власништву Јунајтед Групе, морао је да промени маркетиншку кампању у Грчкој због лажног оглашавања!

Регулаторно тело Савет за комуникације прихватио је жалбу конкурентских компанија да је Нова, у власништву Драгана Шолака и БЦ Партнерс, обмањивала грчку јавност тврдећи да је “најбрже растући провајдер” у тој земљи.

- Кампања УГ, у којој је потенциран нефер тржишни однос према конкуренцији и у којој се износила тврдња без упоришта у доказима надлежних тела, није могла да прође неопажено. Очекивало се да ће Савез за комуникације да реагује, што се на крају десило - објавио је угледни бизнис портал "Цапитал.гр".

Ово је само најновији у низу бламова Драгана Шолака и његове групације у Грчкој. Већ пола године, тамошњи медији се баве тешким гафовима Јунајтед Групе - од неиспуњеног обећања о инвестирању две милијарде евра, преко астрономских дугова и пословних губитака, до чак покушаја цензурисања медија.

Али, то није све.

Једна од највећих компанија за телекомуникације у нашем делу Европе, оператер А1 у власништву Телекома Аустрија, званично је најавила да ће у Бугарској покушати да спречи Јунајтед Групу да изврши куповину ТВ и интернет провајдера Булсатком, као и да ће се због тога жалити Бриселу!

Аустријанци, који држе оператера А1 Бугарска, оптужују Шолака и екипу да у тој земљи покушавају да направе "досад невиђену концентрацију капитала на тржишту медија и телекомуникација".

А1 Бугарска позива надлежно државно регулаторно тело на "моменталну и адекватну интервенцију, како би се инвеститорима и тржишту послао јасан сигнал да иста правила важе за све играче и да се промовише фер конкуренција", саопштено је у Софији.

Аустријска компанија је уједно најавила да ће обавестити релевантне институције Европске уније о монополима које Јунајтед Група покушава да изгради у Бугарској.

Шта конкретно Шолакова хоботница намерава, из Телекома Аустрија објашњавају - Јунајтед Група у Бугарској сада има у власништву оператера Виваком и медијску групацију Нова. Предложена трансакција са куповином оператера Булсатком имала би резултат да Виваком добије доминантну позицију са 60 одсто тржишног учешћа у ТВ услугама и 40 одсто у интернет услугама, на штету крајњих корисника и тржишне конкуренције. Потенцијална аквизиција једног од водећих телевизијских оператера довешће до доминантне позиције са контролом и бесплатних и плаћених ТВ канала, као и њихове дистрибуције. Ово представља ризик за слободан избор корисника телевизије, интернета и уопште медијских садржаја у Бугарској - упозорили су из А1.

Изградња монопола и картела на рачун тржишне конкуренције и кориснике представља рецепт који је газда Шолак заправо патентирао у Србији.

Од 2000. па све до 2018. године, Јунајтед Група је на српском тржишту радила практично шта год је хтела - од противправне експлоатације ресурса конкурентског Телекома Србија и ЕПС-а, преко изградње монопола у свим већим градовима (где је Телеком као ТВ оператер имао симболичних 1% тржишног удела) и прављења локалних картела са малим провајдерима, до директног утицаја на писање закона усвајаних у парламенту и изношења огромних сума новца из земље.

Газда Шолак је онда бандитско понашање из Србије покушао да пресели у Бугарску, тако што је о доминацији на тамошњем тржишту направио договор са "господаром корупције" Делијаном Пеевским, проруским политичарем и медијским тајкуном, коме су САД убрзо увеле санкције.

Државни регулатор у Бугарској допустио је Шолаку да стекне власништво и над оператером Виваком и над медијском мрежом Нова, а уз то је директно од Пеевског купио новински ланац са шест дневних листова и магазина.

Управо са "господарем корупције" Пеевским је Шолак у јануару 2021. договорио куповину канала Нова за 290 милиона евра, што је за чак 105 милиона евра више од суме за коју су је добили претходни власници само годину дана раније - делом прање паре, делом корупција, тако су гласили коментари у бугарској јавности.

Такође, сумња се да је Драган Шолак преузимањем медија од Делијана Пеевског за велике паре практично спасао његову имовину од америчких санкција, које су му уведене у јуну 2021. године.

Мутне радње Јунајтед Групе у Бугарској ту се не завршавају: августа 2020. купили су медијску компанију Виваком за астрономских 937 милиона евра од групе власника тесно повезаних са властима Русије, међу којима су руска ВТБ банка и руска државна компанија Делта Капитал Интернешенел.

САД су против ВТБ банке увеле санкције 24. фебруара 2022, само два дана након почетка војне офанзиве Русије у Украјини, док је ЕУ то урадила у априлу исте године.

Увреде и свађе у врху Јунајтед Групе

Велику пажњу јавности привукла је и прича једног од најпосећенијих грчких портала "Ин.гр" о потпуном расулу у односима Драгана Шолака и бизнисмена Никоса Статопулоса, који заступа интересе већинског сувласника у Јунајтед Групи - инвестиционог фонда БЦ Партнерс.

Статопулос за Шолака говори да је "провинцијалац", да цензурише медије и да је у заједнички бизнис донео "застарела и брутална балканска правила", док Шолак оптужује Статопулоса да га је жестоко преварио око исплативости велике инвестиције у Грчкој, објавио је поменути портал, истичући да српски милијардер за свој луксузни живот - што укључује виле у Женеви и Мајами Бичу, приватне авионе, голф терене, као и куповину фудбалског клуба Саутемптон - узима новац директно из касе Јунајтед Групе.

Афера у Северној Македонији

Јунајтед Група мучи муке и са истражним органима.

Вишегодишње малверзације у пословању фирме “Тотал ТВ Македонија”, из састава Шолакове групације, биле су разлог да надлежни у Скопљу почетком октобра 2023. покрену истрагу под сумњом за организовани криминал, којом се бави чак 38 финансијских инспектора.

Волфрам Куони - руска веза Драгана Шолака

Бугарска није изузетак када је реч о руским везама Драгана Шолака и Јунајтед Групе, који покушавају да преваре међународну и српску јавност причама да су проевропски оријентисани.

Надлежни органи у Лихтенштајну, Швајцарској и Немачкој воде истраге против “банкара Кремља” Волфрама Куонија, најближег Шолаковог сарадника, због бројних малверзација попут прања новца, финансијских превара и кршења санкција!

Куони, швајцарски мешетар и кључни човек Шолакове хоботнице, дуги низ година је укључен у скривање богатства и прање пара руских политичара и олигарха блиских Кремљу.

Ово је тема којом су се у претходном периоду бавили медији у Швајцарској, Словенији и Италији.

Волфрам Куони је од 2012. до 2022. био потпредседник Гаспромбанке у Швајцарској, где су стотине милиона евра држали неки од најмоћнијих људи из Русије, док се од 2015. до 2022. налазио на месту председника УО Јунајтед Медија Нетворк, компаније из састава Јунајтед Групе.

Међу руским богаташима за које Швајцарац ради су људи блиски Кремљу и олигарх са потернице Интерпола Константин Жеваго, а са Драганом Шолаком је остао врло близак до данас - између осталог, Куони је регистровани заступник компанија које су власници две пословне зграде СББ у Беогаду, преко мреже офшор фирми које држе Волфрам и његова супруга Марија газда Шолак скрива своје богатство од пореских и истражних органа, а они у његово име купују некретнине попут мегалуксузне виле код Мајами Бича у Флориди вредне 33 милиона долара.