Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЖИВОТ ПОСЛЕ ПОСЛЕ ПАНДЕМИЈЕ: Рад од куће или из канцеларије? Ево шта о томе мисле светски ГИГАНТИ

07.06.2021. 15:35
Пише:
Србија Данас/Блиц
Gugl
Гугл / Извор: Профимедиа

У медијима може да се прочита гомила вести и бројна истраживања на тему ставова и односа запослених према раду од куће

Исто тако присутна је и салва текстова о плановима које кују и државе и компаније о новом начину рада. На пример, са једне стране Форд предвиђа употребу хибридног модела рада, док је са друге Твитер пребацио већи део запослених да раде од куће на неодређено, а ЈПМорган планира да комплетно врати запослене у канцеларије.

АКО ЖЕЛИТЕ ДА ОДЕТЕ У БЕЛИ СВЕТ, ПРВО УЗМИТЕ ГРУМЕН СРПСКЕ ЗЕМЉЕ И РАЗМИСЛИТЕ: Снажна порука Новака из села Рајац! (ФОТО)

АКО ЖЕЛИТЕ ДА ОДЕТЕ У БЕЛИ СВЕТ, ПРВО УЗМИТЕ ГРУМЕН СРПСКЕ ЗЕМЉЕ И РАЗМИСЛИТЕ: Снажна порука Новака из села Рајац! (ФОТО)

АКО ЖЕЛИТЕ ДА ОДЕТЕ У БЕЛИ СВЕТ, ПРВО УЗМИТЕ ГРУМЕН СРПСКЕ ЗЕМЉЕ И РАЗМИСЛИТЕ: Снажна порука Новака из села Рајац! (ФОТО)

АКО ЖЕЛИТЕ ДА ОДЕТЕ У БЕЛИ СВЕТ, ПРВО УЗМИТЕ ГРУМЕН СРПСКЕ ЗЕМЉЕ И РАЗМИСЛИТЕ: Снажна порука Новака из села Рајац! (ФОТО)

ТУРИСТИЧКА ВЕЛЕСИЛА ОТВАРА СВОЈЕ ГРАНИЦЕ: Не треба вам ПЦР тест, али је једна ствар неопходна за улазак

ТУРИСТИЧКА ВЕЛЕСИЛА ОТВАРА СВОЈЕ ГРАНИЦЕ: Не треба вам ПЦР тест, али је једна ствар неопходна за улазак

У протеклих годину дана, овај "експеримент" са радом на даљину је имао мешовит ефекат на те исте запослене. Иако, према неким истраживањима, људи у већини случајева истичу како им рад од куће одговара, и како би наставили истим темпом, према Мајкрософтовом истраживању чак 54 одсто запослених каже да се осећа да претерано ради, док је 39 одсто потпуно преморено.

Негативни ефекти

Један од разлога за умарање је и драстичан раст задужења запослених, од већег броја мејлова и четова на које морају да одговоре до додатних задужења везаног за онлајн рад. Такође овај начин рада често резултира већим интензитетом и дужим радним временом, што посебно притиска запослене и негативно утиче на њихово ментално здравље.

Као један од највећих проблема са којима се суочавају, поготово млади, запослени истичу да немају могућност стварања "социјалног капитала" тј. односа ни са својим колегама, ни са надређенима, пише ЦНБЦ.

Поред тога, како је истраживала немачка компанија ПрајсвотерхаусКуперс (PwC), рад од куће могао би да смањи немачки БДП ове године за 15 милијарди евра. Потрошња која је пратила одлазак на посао је осетно мања.

Просто се под условима рада од куће мање троши на пут, на пословне ручкове, на куповину канцеларијског материјала, па и по резултатима овог истраживања на забаву. Ово су само директне последице. Како стоји у овом истраживању, око 4,2 милијарди евра губитка долази од индиректних последица у смислу потрошње струје и сл.

Позитивни ефекти

Са друге стране, није да промена начина рада није имала позитивне ефекте. Како наводе у истраживању Одбора за запошљавање и социјална питања (ЕМПЛ) Европског парламента, рад на даљину је запосленима омогућио већу флексибилност у одређивању времена и места рада, бољу равнотежу приватног и професионалног живота, смањио време и трошкове путовања, као и већу аутономију.

Све ово заједно, повећава ефикасност и продуктивност запослених. Не само то, већ је по мишљењу стручњака отворено више могућности за запошљавање људи, јер нема физичких препрека.

Иако рад на даљину и дигитални рад нису нови феномени, они су покренути у подручјима у којима су се претходно мало користили. Према подацима Еурофоунда, 36,5 одсто радника почело је да ради од куће током пандемије, у поређењу са 15,8 одсто пре избијања пандемије, пише Новац.хр.

Компаније су се исто тако "овајдиле" од промене начина рада. Конгломерат Алпхабет Инц, који иначе поседује Гугл је током првог квартала уштедео 268 милиона долара на путовањима, промоцијама, забави, у односу на исто период претходне године - што је пре свега резултат коронавируса, показао је извештај компаније. На годишњем нивоу то је уштеда од више од милијарду долара, пише Б92.

Шта је хибридни начин рада?

Према анкети YouGova, у којој је испитано више од 2,000 запослених, скоро половина људи је рекло да жели неку врсту баланса између рада од куће и рада у канцеларији, тј. да желе у канцеларији да проведу између једног и три дана у недељи.

Биће да су бројне компаније ослушнуле потребе својих запослених и многи се тренутно окрећу том моделу.

Норвешки суверени фонд богатства (SWF), вредан 1,3 билиона долара, тражиће од запослених да на радна места у пословном простору долазе само уторком и четвртком када пандемија ковид-19 буде завршена, изјавио је недавно директор SWF-a Никола Танген.

- Размишљамо да после пандемије дозволимо свакоме до два дана недељно рад из кућног офиса и два фиксна радна дана у канцеларији због састанака - навео је он за Ројтерс, додајући да је то њихов модел за привлачење и задржавање талентованог кадра.

Тако је и недавно, извршни директор Гугла, Сундар Пичаи, најавио својим запосленима да ће ускоро имати више опција да бирају како ће да и где да раде.

Нова правила технолошког гиганта налажу да ће запослени бити у обавези да проведу 3 дана у канцеларији, а 2 тамо где сматрају да су најпродуктивнији. У његовом мејлу запосленима који је објављен на Гугловом блогу,стоји да у зависности од природе посла запосленог он ће моћи да ради у потпуности "на даљину", као и да ће до средине јуна запослени моћи да одаберу из које канцеларије у свету ће да раде.

Гуглу је циљ да до краја године имају 60 одсто радне снаге стално у "офису" док би 20 одсто радило по хибридном моделу, а осталих 20 одсто би радило потпуно од куће.