Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РЕКОРДИ СРПСКЕ ЕКОНОМИЈЕ: Стране инвестиције, финансирање, отплата дуга - у игри су милијарде!

24.11.2020. 10:29
Пише:
Танјуг
Ekonomija
Економија / Извор: Фото: SD/ilustracija/Youtube/Printscreen/djordje јокиц

Остварени до сада најбољи услови које је Србија постигла за финансирање у доларима и најнижа стопа финансирања наше земље икада

Србија је до 10. новембра ове године имала прилив нето директних страних инвестиција у износу од 1,997 милијарди евра, изјавила је данас гувернерка НБС Јоргованка Табаковић.

НОВА ПОМОЋ ДРЖАВЕ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ ПРЕД ПРАЗНИКЕ: Прошле године 5.000 у новембру, како ће их и када сада исплатити?

НОВА ПОМОЋ ДРЖАВЕ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ ПРЕД ПРАЗНИКЕ: Прошле године 5.000 у новембру, како ће их и када сада исплатити?

О ОВОМЕ БРУЈИ ЦЕЛА СРБИЈА! Ево шта је истина о порезима које треба да плаћају фриленсери!

О ОВОМЕ БРУЈИ ЦЕЛА СРБИЈА! Ево шта је истина о порезима које треба да плаћају фриленсери!

УЖИЧКИ КРАЈ ОБОРИО СВЕ РЕКОРДЕ ПОСЕЋЕНОСТИ: Западна Србија била препуна туриста, а за то постоји само један разлог

УЖИЧКИ КРАЈ ОБОРИО СВЕ РЕКОРДЕ ПОСЕЋЕНОСТИ: Западна Србија била препуна туриста, а за то постоји само један разлог

Истакла је да је то још једна важна вест за нашу земљу.

- Са првом декадом новембра од почетка године у Србију је дошло 2,85 милијарде евра бруто дирекнти страних инвестиција, од чега је нето, према прелиминарним подацима 1,997 милијарди евра - рекла је Табаковићева на отварању другог дана Београдског економског форума.

Рекла је да се нада да ће Србија без реинвестиране добити успети до краја године да оствари пројекцију од 2,3 милијарде евра нето директних страних инвестиција.

Jorgovanka Tabaković
Јоргованка Табаковић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Најбољи услови за финансирање у доларима у историји

Такође, Србија је у понедељак на међународном финансијском тржишту емитовала десетогодишњу еврообвезницу у износу од 1,2 милијарди америчких долара, по купонској стопи од 2,125 процената и стопи приноса од 2,35 одсто, што су до сада најниже каматне стопе, односно најбољи услови које је постигла за финансирање у доларима, саопштено је из НБС.

Истовремено, у циљу заштите јавног дуга од девизног ризика, односно од волатилности у кретању курса евра према америчком долару, Србија је путем своп трансакције први пут икада извршилатакозвани "хеџинг", чиме је заменила обавезе по основу ове еврообвезнице из долара у евро и тиме остварила де фацто купонску стопу за финансирање у еврима од 1,066 одсто.

Investicije
Инвестиције / Извор: Shutterstock

Невиђени резултати у доба глобалне кризе

Ово је најнижа стопа финансирања наше земље икада и, иако остварена у периоду глобалне кризе, нижа је чак и од купонске стопе коју је Србија остварила прошле године (1,50 одсто), истиче се у саопштењу.

- Ова трансакција је још једна потврда да међународни улагачи нашу земљу препознају као сигурну инвестициону дестинацију. Сваки излазак на међународно тржиште представља проверу поверења инвеститора у одрживост макроекономске стабилности, што је данас од посебне важности, јер је то поверење стечено у условима када се светска економија суочава са највећим изазовом још од Велике депресије - поручила је јуче гувернер Јоргованка Табаковић.

Делегације НБС и Министарства финансија претходно су успешно завршиле све разговоре с међународним инвеститорима и финансијским институцијама, захваљујући чему је током аукције још једном постигнута огромна тражња инвеститора за српским обвезницама.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Пет пута већа тражња од понуде наших обвезница!

Тражња је била вишеструко већа од емитованих 1,2 милијарди долара (премашила је износ од 6 милијарди "зелених новчаница"), при чему је интересовање показало преко 200 угледних инвеститора из целог света. Тако висока заинтересованост за српским обвезницама омогућила је да се стопа приноса током аукције значајно смањи (за чак 40 базних поена) у поређењу са иницијалним условима.

Враћање убитачног дуга из 2011.

Највећи део средстава прикупљених трансакцијом (у износу од 900 милиона долара) биће искоришћен за превремену отплату значајног дела преосталог дуга по основу скупих доларских еврообвезница емитованих 2011. године (по високој стопи приноса од 7,50 одсто).

- На овај начин наша земља је на међународном тржишту још једном успела да замени скупи доларски дуг јефтинијим. Постигнута каматна стопа је најнижа коју је Србија до сада остварила на међународном финансијском тржишту и вишеструко нижа у поређењу са каматном стопом оствареном приликом претходне емисије десетогодишње еврообвезнице у доларима 2011. године - додала је гувернер.

То је уједно и потврда да је Србија своју економију у потпуности позитивно трансформисала, ову кризу дочекала спремно, као и да одлучно настоји да последње остатке неодговорног понашања из прошлости и скупог задуживања у потпуности замени рационалним и одговорним односом према свом народу.

То Србију сврстава међу земље чији је кредитни рејтинг инвестиционог ранга.