Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БИЗНИС КОЈИ ЋЕ ВАМ У СРБИЈИ ДОНЕТИ БОГАТСТВО! Зарада и до 13.000 ЕВРА, а посао никад лакши!

19.05.2020. 07:45
Пише:
Србија Данас/Блиц
Jagode
Јагоде / Извор: Профимедиа/илустрација

Јагоде су све чешће воће на плантажама наших пољопривредника, а ове године род и откупна цена су толико добри да је воћари већ крсте као рекордну.

Чупање младица брескве, јабуке или шљиве да би се засадила јагода није неуобичајена сцена у нашим воћњацима, а после ове сезоне тога ће изгледа бити још и више.

Светска трговина ПАДА, а неликвидност РАСТЕ: Азијске земље главне на економском удару короне

Светска трговина ПАДА, а неликвидност РАСТЕ: Азијске земље главне на економском удару короне

Меркел и Макрон подржали увођење обвезница: Сада је дуг ЕУ већи за СТОТИНЕ МИЛИЈАРДИ!

Меркел и Макрон подржали увођење обвезница: Сада је дуг ЕУ већи за СТОТИНЕ МИЛИЈАРДИ!

ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА МОДЕРНОГ ЦЕНТРА: Рудник ускоро добија неизбежну ПОЛАЗНУ ТАЧКУ (ФОТО)

ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА МОДЕРНОГ ЦЕНТРА: Рудник ускоро добија неизбежну ПОЛАЗНУ ТАЧКУ (ФОТО)

У сезонама иза нас цене јагода су добре и стабилне, увек иду ка горе, поготово последњих месеци. Воћар Никола Милетић из Суботице каже да је ово једна од најбољих сезона по питању цене.

- Цена је била невероватна, изузетно висока, 300 динара на велико, а на мало и до 400 динара. Има више разлога, прво нису се увозиле велике количине из Албаније, Грчке и Турске, а има мало и психолошког момената, људи су изашли из затворених простора, жељни свега па и јагода. Верујте ми никада ме више људи није звало, већином продајемо на велико, а остало дођу до нас, купе две, три киле - каже Милетић који са својом породицом узгаја три хетара јагода.

Ове сезоне има седам сорти, између осталих албу, клери, џоли, роксану и код нас популарно сталнорађајућу сорту ирму.

Пошто се јагодама бави још од 1998. године и један је од најискуснијих произвођача у Србији, каже нам да никад није имао више позива са питањем за савет, него у последња два месеца. Осим стандардног узгоја на отвореном пољу, јагоду узгаја и у високим пластеницима. Ради се о технологији вертикалног узгоја, чији је пионир на простору југоисточне Европе.

- Поред наше земље звали су ме из целе Европе, чак из Африке. Наши људи из иностранства који желе да уложе у неки бизнис, фудбалери и бизнисмени који схватају да ће производња хране бити нешто што ће увек функционисати. Траже да им шаљем калкулације. Јагода је изузетно профитабилан бизнис, ако се ради како треба. Најбрже доноси новац у пољопривреди, њен животни циклус је две године. Јагоду никада није проблем продати, него правилно узгојити, јер на тржишту је увек фали. Од два хектара јагода једна четворочлана породица може лепо да живи - рекао је Милетић.

jagode
јагоде / Извор: Профимедиа/илустрација

Да ли ће се купци из Русије ове године појавити у крајевима Србије где су годинама највећи откупљивачи, још се не зна. Милинко Старчевић већ 15 година успешно се бави узгојем јагода. Он је са конзумне прешао на узгој индустријске јагоде. Сезона је почела добро, али, како каже, још је рано говорити како ће се на крају завршити.

- Неки произвођачи пребациваће се на друге купце ове године, али што се рода тиче није лош, добар је. Прешли смо на индустријску јагоду из разлога што се клима мало променила. Мај је сада често јако кишан и хладан и то зна бити проблем за конзумну јагоду. Имамо купце за наредних пет година, колико ће сигурно бити потражња на тржишту. Цена се сваке године повећава и углавном је задовољавајућа - изјавио је Старчевић.

Милетићев савет новим узгајивачима јагоде је да увек иду на затворену, покривену производњу. Боље узгајати и мању, али покривену површину. Важан је и добар избор садница, на којима почетници често штеде, а управо на њима то никако не би смели, јер посао тада често постаје узалудан. Стручњаци саветују воћарима да не прибегавају расаду из сопствених живића, јер ти родови неће задовољити потребан квалитет.

Почетници могу да засаде пола хектара јагода, од који ће да приходују до 300 евра месечно, а са хектаром та бројка се подуплава. Друге године када су далеко мања улагања зарада се барем удвостручује. А ако вас погоди година као ова па откупна цена не буде 150 него, 300 динара на велико по килограму, зарада се додатно удвостручује.

Да би опремили један јагодњак од пола хектара од наводњавања кап по кап, преко пластеника и млач фолија, до садница и ђубрива, потребно је око 6.000 евра. Но већ прве године могућ је пун род, неких 12-15 тона и, ако је откупна цена око 200 динара, зарада и до 13.000 евра. Каква је тренутно ситуација на тржишту, та цена и на крају зарада може бити само већа.

Род од маја до јуна

Једнородне сорте, а њих је највише, сазревају у мају и у прве две декаде јуна. Двородних сорти је врло мало. Рађају два пута годишње и то у мају и јуну, и почетком септембра, па све до појаве првих мразева. Сталнорађајуће сорте јагоде непрекидно рађају током вегетације и то од средине маја па до појаве првих јесењих мразева.

СУТРА СТИЖЕ 100 ЕВРА! Ако спадате у ову категорију, ујутру проверите рачуне!

СУТРА СТИЖЕ 100 ЕВРА! Ако спадате у ову категорију, ујутру проверите рачуне!

МОРЕ ДУПЛО СКУПЉЕ: Најјефтиније летовање у Грчкој кошта чак 1.320 евра, али ни ту НИЈЕ КРАЈ ТРОШКОВИМА

МОРЕ ДУПЛО СКУПЉЕ: Најјефтиније летовање у Грчкој кошта чак 1.320 евра, али ни ту НИЈЕ КРАЈ ТРОШКОВИМА

СТАТУС ПРИЈАВЕ ЗА 100 ЕВРА Грађани збуњени једном ПОРУКОМ, Министарство финансија објаснило о чему се ради

СТАТУС ПРИЈАВЕ ЗА 100 ЕВРА Грађани збуњени једном ПОРУКОМ, Министарство финансија објаснило о чему се ради

Премијерка донела лепе вести: Ниједан инвеститор НИЈЕ ОТКАЗАО, а очекује и НОВА ЗАПОШЉАВАЊА

Премијерка донела лепе вести: Ниједан инвеститор НИЈЕ ОТКАЗАО, а очекује и НОВА ЗАПОШЉАВАЊА

ПОТПУНО ПРОМЕЊЕНА ПРАВИЛА НА АЕРОДРОМУ: Више није довољно да дођете ДВА САТА РАНИЈЕ

ПОТПУНО ПРОМЕЊЕНА ПРАВИЛА НА АЕРОДРОМУ: Више није довољно да дођете ДВА САТА РАНИЈЕ