Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Рингиер преузима уделе компаније Axel Спрингер у Србији, Мађарској, Словачкој, Естонији, Летонији и Литванији

28.07.2021. 13:01
Пише:
Промо
ringier
рингиер / Извор: Фото: Промо

Axel Спрингер фокусира се на велика стратешка тржишта / Заједнички подухват (Јоинт Вентуре) компанија Рингиер и Axel Спрингер наставиће са радом и растом у Пољској

Рингиер АГ шири своје активности у Источној Европи и обогаћује свој међународни портфолио дигиталних медија и маркетплаце-а: У ту сврху Рингиер преузима уделе компаније Axel Спрингер у Србији, Мађарској, Словачкој и у балтичким државама Естонији, Летонији и Литванији. У Словачкој ће оснивач предузећа имати и даље мањинско учешће. Рингиер група ће у осталим државама убудуће бити власник 100 посто удела. У оквиру стратегије раста, Axel Спрингер се на великим стратешким тржиштима фокусира на дигитално пословање. Фокус компанијских инвестиција у News Медиа сегменту биће у Немачкој, САД и Пољској. Сходно томе ће компаније Рингиер и Axel Спрингер у Пољској непромењено наставити успешни заједнички подухват. 

Од оснивања компаније Рингиер Axel Спрингер Медиа АГ у јулу 2010. године, заједнички подухват компанија Рингиер АГ и Axel Спрингер СЕ се развио у једну од највећих и најмодернијих медијских компанија у Централној и Источној Европи са око 3.100 запослених. Екстензиван портфолио обухвата преко 200 дигиталних и штампаних производа. Удео дигиталних активности у прилагођеном ЕБИТДА резултату у првој половини 2021 године износио је 85 посто.

Рингиер убрзава преображај у међународну и диверзификовану медијску компанију

Откупом удела компаније Axel Спрингер у заједничком подухвату у Мађарској, Србији, Словачкој, Естонији, Летонији и Литванији, Рингиер убрзава своју доследну стратегију раста и инвестирања у области маркетплаце-а и медијских брендова. Захваљујући овој значајној инвестицији, Рингиер јача своје постојеће активности у Румунији и Бугарској. 

Марц Walder, ЦЕО Рингиер АГ: «Преузимање удела компаније Axel Спрингер у Мађарској, Србији, Словачкој и балтичким државама је важна прекретница у развоју наше компаније. Ова трансакција је доказ наше опредељености за дугорочним ангажманом као медијски инвеститор у Источној Европи. Портфолио наведених земаља идеално одговара нашем профилу и додатно ће оснажити екосистем Рингиера. Поред тога, Србија, Словачка и Мађарска пружају добру основу за проширење наше стратегије дигиталних спортских медија. Истовремено се радујем томе што ћемо у Пољској заједно са компанијом Axel Спрингер наставити да развијамо наше медије и маркетплаце. Заједно ћемо наставити даље да инвестирамо у ово велико и узбудљиво тржиште.»

Axel Спрингер одређује тежишта у склопу стратегије раста

Axel Спрингер се и даље фокусира на своју дугорочну стратегију раста. Компанија је себи поставила за циљ да широм света постане водећа снага у дигиталном новинарству и дигиталној понуди рубрика. Поред масивних инвестиција у поља раста то изискује и јасно фокусирање на велика стратешка тржишта која су од кључног значаја. У News Медиа сегменту, централну улогу има изразито дигитализовани портфолио у Немачкој, САД-у и Пољској.

Јан Bayer, члан УО у сектору News Медиа компаније Axel Спрингер СЕ: «У последњих 11 година смо заједно са компанијом Рингиер од заједничког подухвата Рингиер Axel Спрингер Медиа АГ направили једну од најуспешнијих компанија у Централној и Источној Европи са снажним новинарским брендовима и успешним дигиталним малим огласима. У оквиру наше стратегије раста фокусираћемо се на наше стратешке кључне области и велика тржишта. То укључује Пољску са 40 милиона људи. За њих ћемо нашу новинарску понуду и мале огласе заједно са компанијом Рингиер још више дигитализовати и проширити. Колегиницама и колегама из Мађарске, Словачке, Србије, Естоније, Летоније и Литваније и свима осталима који су повезани са компанијом Рингиер срдачно захваљујем за одличну сарадњу протеклих година.»

Наставак рада заједничког подухвата у Пољској 

У Источној Европи ће искључив фокус компанија Axel Спрингер и Рингиер као партнера у заједничком подухвату бити на пољском тржишту. У Пољској партнери већ много година уназад воде медијске брендове са великим прометом и профитом пре одузимања камата, пореза на добит и амортизације (ЕБИТДА). Уз ЦЕО-а Марка Декана овог заједничког подухвата, обезбеђен је и континуитет у лидесртву. 

- Кад смо 2010. са портфолиом који је де факто обухватао само штампана издања (97 посто удела у промету) покренули заједнички подухват, имали смо визију да у будућност поведемо локалне штампане брендове и од њих направимо снажне дигиталне играче на њиховим медијским тржиштима. Својим дигиталним понудама данас остварујемо око 70 посто промета и 85 посто од резултата. Не само да смо заједно успешно увели постојеће медијске брендове у дигитално доба, већ смо изградили и нове водеће дигиталне медијске брендове и брендове малих огласа које се данас убрајају у најрелевантније понуде на својим тржиштима. Желим да захвалим свим колегиницама и колегама у Словачкој, Мађарској, Србији и балтичким државама за њихово залагање, њихову страст и спремност да увек пруже више. Истовремено се радујем томе што ћемо наше активности на највећем тржишту у региону заједно развијати са пољским тимом и партнером заједничког подухвата - каже Марк Декан, ЦЕО компаније Рингиер Axel Спрингер Медиа АГ и ЦЕО заједничког подухвата у Пољској.

Axel Спрингер је унео у заједнички подухват Рингиер Axel Спрингер Медиа АГ, који је основан 2010, своје кћерке-компаније у Пољској, Чешкој Републици и Мађарској. Рингиер је приложио своје пословање у Србији, Словачкој и Чешкој Републици

Финализација преузимања 

Преузимање акционарских удела окончаће се у току 2021. године. Предуслов за извршење трансакције је одобрење локалног органа за контролу монопола. Странке су споразумно договориле да ће у тајности чувати информације о купопродајној цени и вредновању преузетих удела предузећа.

О компанији Рингиер

Рингиер АГ је иновативна, дигитализована и диверзификована швајцарска медијска компанија која послује у Европи, Африци и Азији. Портфолио обухвата преко 110 кћерки-компанија у областима штампе, медија, радио-станица, продаје улазница, забаве и е-трговине као и водећег маркетплаце-а- у областима аутомобила, некретнина и запошљавања. Као давалац капитала за подухвате Рингиер стимулише иновативне дигиталне стартапове. Породична компанија Рингиер, која је основана 1833. године као издавачка кућа и штампарија, доследно је инвестирала последњих година у дигитализацију и интернационализацију групе. Око 6.800 запослених је у 2020. године у 18 земаља остварило промет од 953,7 милиона CHF . Већ данас 69 посто оперативне добити потиче из дигиталног пословања, захваљући чему Рингиер заузима водеће место међу европским медијским компанијама. Име Рингиер стоји за пионирски дух, независност и слободу мишљења.

О компанији Axel Спрингер

Axel Спрингер је медијска и технолошка компанија која је активна у преко 40 земаља. Уз понуде информисања њених разноврсних медијских брендова (између осталога БИЛД, WELT, BUSINESS ИНСИДЕР, ПОЛИТИЦО Еуропе) и портале са рубрикама (StepStone-Gruppe и АВИВ Гроуп) Axel Спрингер СЕ помаже људима у доношењу слободних одлука које се односе на њихов живот. Преображај из традиционалне куће штампаних медија у водећу дигиталну издавачку кућу Европе је данас успешно окончан. Постављен је нови циљ: Убрзаним растом Axel Спрингер жели да постане светски лидер у дигиталном новинарству и дигиталној понуди рубрика. Компанија има своје главно седиште у Берлину и широм света запошљава преко 16.000 особа.