Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Рок звезда" финансија: Кристин Лагард је сада једна од НАЈЈАЧИХ ЛИДЕРКИ Европе, али ЈЕДНА МРЉА обележила је њену каријеру

05.07.2019. 13:44
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Kristin Lagard
Кристин Лагард / Извор: Профимедиа

Прва је жена постављена за директорку ММФ-а, сада ће бити прва жена на челу ЕЦБ

"Не, не, не" - то је било све што је Кристин Лагард, генерална директорка Међународног монетарног фонда (MMF) рекла прошле године када су је питали да ли је заинтересована да предводи Европску централну банку (ЕЦБ). Ипак, само неколико месеци касније, Лагард је на корак од тога да се нађе на месту председнице једне од најважнијих економских институција у свету.

Францускиња је у уторак номинована за ту позицију, а док званично не буде и одабрана, своје активности као директорка ММФ-а је привремено обуставила.

"Рок звезда" међународних финансија, позната по својој сталожености, каже да јој нова улога представља част.

Понуда из снова: Грци нуде кућу, имање и 500 евра месечно, а ТРЕБА ДА ИСПУНИТЕ САМО ЈЕДАН УСЛОВ (ФОТО)

Понуда из снова: Грци нуде кућу, имање и 500 евра месечно, а ТРЕБА ДА ИСПУНИТЕ САМО ЈЕДАН УСЛОВ (ФОТО)

Четири победника трговинског рата: Неочекивано, неке земље су профитирале од сукоба САД и Кине!

Четири победника трговинског рата: Неочекивано, неке земље су профитирале од сукоба САД и Кине!

Тарифе од 456 ОДСТО! САД уводе нове санкције ОВОЈ АЗИЈСКОЈ ЗЕМЉИ

Тарифе од 456 ОДСТО! САД уводе нове санкције ОВОЈ АЗИЈСКОЈ ЗЕМЉИ

"Прва жена" постала је једна од најутицајнијих европских амбасадора у свету међународних финансија. Управо ова синтагма прати је кроз целу каријеру. Бивша адвокатица је прва жена која је водила адвокатску компанију "Бејкер & Мекензи", прва жена која је служила као министрка финансија у једној од Г8 земаља и прва жена која је водила ММФ.

Није изненађење да стога Лагардова из све снаге навија за жене и њихово постављање на кључне позиције, говорећи да је то кључ побољшања светске економије.

Дама сребне косе рођена је у Паризу 1956. године. Школовала се једно време у САД где је усавршила енглески језик након што је 1973. године добила стипендију. Након студирања права у Паризу, 1981. године придружила се компанији "Бејкер & Мекензи", а 18 година касније је дошла на њено чело.

Француска министарка трговине постала је 2005, а две године касније нашла се на месту министарке финансија. Директорка ММФ-а постала је 2011. године и од тада је на тој позицији.

За Лагардову многи кажу да је "ледена краљица", увек конкретна и позната по својим директним разговорима. Некадашња синхрона пливачица француског националног тима, вежба и даље свакодневно, а то чини и у паузи између састанака уколико је потребно.

На берзама у Европи ПРИГУШЕНО ТРГОВАЊЕ, Волстрит ЗАТВОРЕН

На берзама у Европи ПРИГУШЕНО ТРГОВАЊЕ, Волстрит ЗАТВОРЕН

ПАД ПРОИЗВОДЊЕ УЗИМА ДАНАК: Немци скраћују радно време да не би морали да ОТПУШТАЈУ ЉУДЕ

ПАД ПРОИЗВОДЊЕ УЗИМА ДАНАК: Немци скраћују радно време да не би морали да ОТПУШТАЈУ ЉУДЕ

Неочекивани пад малопродаје у еврозони, економисти изненађени стањем на тржишту

Неочекивани пад малопродаје у еврозони, економисти изненађени стањем на тржишту

Њена каријера ипак није без иједне мрље, а нашла се и под истрагом због злоупотребе положаја и то због француског тајкуна Бернарда Тапија. Тапи је 2005. добио рекордних 404 милиона евра компензације на основу арбитражне одлуке у спору између Тапија и државне банке "Креди Лионе" око продаје деоница компаније "Адидас". Лагардова као тадашња министарка финансија није обуставила арбитражу, а многи сматрају да је то учинила из захвалности према Тапију који је током избора подржао Николаса Саркозија.

Своју одлуку Лагардова је бранила говорећи да је то била најбоља солуција у то време. Због немара је проглашена кривом, али без казне.

Лагард је дужи низ година у самом врху најмоћних жена на свету. Магазин Форбс ставио ју је 2009. године на 17. место, а "Фајненшенал тајмс" је те године рангирао као најбољег министра финансија Еврозоне.

Последњих неколико дана, осим што је у центру пажње због номинације за лидера ЕЦБ, била је главна тема и због самита Г20 у Јапану и снимка који је објавила француска влада. На том снимку виде се француски председник Емануел Макрон, британска (још увек) премијерка Тереза Меј, ћерка америчког председника Доналда Трампа Иванка Трамп и сама Лагардова. Оно што је многима запало за око је реакција Лагардове на Иванкино мешање у разговор. Мало превртање очима је забележила камера, али се Легардова "искупила" касније постављањем заједничке фотографије на Твитер са Трамповом ћерком.

С обзиром на то да Трамп жели да се управо Иванка нађе на месту шефа Светске банке, ово би значило да ће се две жене, које повремено прекрену очима једна другој, наћи на челу две најважније економске институције.

БОНУС ВИДЕО: ПУПИН: ЧОВЕК КОМЕ СЕ ДИВИЛА АМЕРИКА Ово треба да знате о СРПСКОМ ГЕНИЈУ! Основао НАСА, добио Пулицера...