Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ружић најавио санирање ДУГОВА локалних самоуправа: Подаци ФРАПАНТНИ!

01.07.2017. 18:08
Пише:
Танјуг
branko-ruzic
бранко-рузиц / Извор: Србија Данас

Министар најавио разговоре са ММФ

Фрапантни су подаци које је изнео Фискални савет да локалне самоуправе имају 300 милиона евра доспелих обавеза и више од милијарду евра дуга, па чак и уколико нису тачни, расходи локалних самоурава су изазов са којим ће се суочавати Министарство и Влада, каже новоизабрани министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Кнежевић на састанку са делегацијом ММФ: 11 стратешких предузећа више није на терету буџета и грађана

Србија остварила највећи суфицит од 1945.године!

Он се већ првог радног дана суочио са тим питањем, о којем је, поред осталог, разговарао у петак са представницима ММФ.

Ministarstvo finansija
Министарство финансија / Извор: Профимедиа

Ружић најављује да ће се његов ресор ангажовати на санирању тог дуга, у сарадњи са Министарством финансија.

- У претходном периоду из овог министарства давали су предлоге како санирати неодговорне потезе које су повлачиле разноразне власти, када сте имали ситуацију да у некој малој општини имате основаних 19 јавних предузећа, а да су по критеријумима потребна три. Ово министарство ће с тог аспекта имати веома значајну улогу - рекао је Ружић.

Како је објаснио, Министарство државне управе и локалне самоуправе има могућност пре свега иницијативе у нормативном смислу, да се предупреди такво страње.

Он је додао да једино Министарство финансија има могућност да утиче на руководећи кадар локалне самоуправе, и да зато интерресорно оно мора да буде партнер у решавању проблема нагомиланих дугова: 

ВЕЋ ОД 1. ЈУЛА: Цене роминга поново СНИЖЕНЕ!

- Као могућност видим да Министарство финансија буде носилац такве иницијативе, а да Министарство државне управе и локалне самоуправе својим надлежностима и знањем допринесе да се дође до решења - каже министар.

- Фрапантни су и алармирајући подаци Фискалног савета да има 300 милиона евра доспелих обавеза у локалној самоуправи и више од милијарду евра дуга - рекао је Ружић и додао да се и уколико ови подаци Фсикалног савета нису тачни, трошкови и расходи локалних самоуправа морају санирати.

Други велики посао који чека њега и његов тим је завршетак процеса рационализације државне управе.

Logo Međunarodnog monetarnog fonda
Лого Међународног монетарног фонда / Извор: Профимедиа/илустрација

До краја године број запослених у јавној управи требало би, према његовим речима, да буде смањен за око 5.000.

Ружић је нагласио да Србија од 2015. успешно спроводи процес рационализације броја запослених у државној управи, да је најтежи део процеса прошао, и да се сада ради на редефинисању и реорганизацији система, како би давао што боље резултате. 

Србија добија нови АЕРОДРОМ у који ће бити уложено 250 милиона динара!

- Ствар је оптимизације, како стручни кадар поставити на место које му припада, где ће давати најбоље резултате. Иза нас је најтежи део процеса, али то не значи да нећемо имати неке специфичне и комплексне мере које ћемо предложити. Зато је важно да сви стејкхолдери, не само невладин сектор, већ пре свега синдикати, буду укључени у те разговоре, да дођемо до одрживог решења - рекао је Ружић.

Он је истакао да смањење броја запослених у јавној управи не види као законску рестрикцију, већ напротив, као увођење реда у ту област. 

Говорећи о предстојећим активностима, Ружић је рекао да је у претходном периоду урађено много и да је остављен добар основ како би са својим сарадницима могао да настави да ради на реализацији тих циљева предвиђеном динамиком. 

- Очекујем да се на дневном реду Скупштине у септембру нађе пет закона, а у октобру два. У октобру ће бити закони из домена права националних мањина, а у септембру они који се односе на измене и допуне закона о локалној самоуправи, систему плата у Аутономној покрајини и локалним самоуправа, као и сијасет тема које дотичу крајњег корисника, односно грађане Србије - рекао је Ружић.

Додајући да је јуче већ имао разговоре са представницима делегације ММФ-а која борави у Србији, иако је тек преузео министарску дужност од Ане Брнабић, Ружић је подвукао да је предуслов за успостављање доброг система плата бити потребна не само јавна расправа, већ и разговори са синдикатима. Имајући у виду да му је јуче, у петак, био први радни дан на функцији министра државне управе и локалне самоуправе, Ружић је рекао да је упознат са извештајем о томе шта је урађено у претходном периоду и нагласио да је кључна драгоценост тог министарства "институционална меморија", односно људи који у њему раде. 

На питање ко ће чинити његов нови тим, Ружић је рекао да ће позиције државних секретара бити политичке, али да је склон да води рачуна о стручности оних који буду предложени.

"Ова екипа помоћника је одличан тим, који предано ради на огромном броју аката и питања. Мислим да ћу успети да да то буде одличан спој и оних који као политичари имају иницијативу, ту пре свега мислим на себе, и оних који су са аспекта струке власни да одређене законске предлоге дају", рекао је Ружић.

Он је навео да ће његов нови тим бити формиран током наредне недеље. 

- Очекујем и консултацију са садашњом премијерком, али основни критеријум ће бити знање, а не подобност или лојалност - закључио је Ружић.