Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АМЕРИЧКА ВЛАДА УДАРИЛА НА "ЕПЛ" - Поднета озбиљна тужба против мултинационалне компаније

21.03.2024. 17:05
Пише:
Србија Данас/Блиц
Epl
Епл / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото, Филе

"Епл" негира оптужбе.

Министарство правде САД и више десетина држава поднели су у четвртак тужбу против компаније Apple због монопола и злоупотребе истог. То је најновија – али највећа – у недавном низу оптужби за монопол на рачун великих технолошких компанија од стране америчке владе, која се обрачунава са масивном индустријом чија је моћ у последњих неколико деценија била углавном неконтролисана.

КУЦА НА ВРАТА ЗАБОРАВЉЕНИХ АСОВА: Фејсбук ПОНОВО уводи стару опцију коју смо сви обожавали и користили за флертовање!fejsbuk

КУЦА НА ВРАТА ЗАБОРАВЉЕНИХ АСОВА: Фејсбук ПОНОВО уводи стару опцију коју смо сви обожавали и користили за флертовање!

ОПРЕЗ! Актуелна нова превара: Не одазивајте се на НЕПОЗНАТЕ бројеве, постаћете ЖРТВА! Ево шта траже од васprevara

ОПРЕЗ! Актуелна нова превара: Не одазивајте се на НЕПОЗНАТЕ бројеве, постаћете ЖРТВА! Ево шта траже од вас

ПОД ОЗНАКОМ ХИТНО! Повлачи се овај производ за децу са тржишта Србије, ОВО ЈЕ РАЗЛОГTržni centar

ПОД ОЗНАКОМ ХИТНО! Повлачи се овај производ за децу са тржишта Србије, ОВО ЈЕ РАЗЛОГ

Како су истакли у оптужби гигант је илегално спречавао конкуренцију у пословању рестрикцијама приступа његовом софтверу и хардверу, и сада се на удару налазе компанији "цоре" производи као што је iMessage сервис и систем интеракција и повезивања између Apple-ovih уређаја.

У дуго очекиваној тужби, поднетој у федералном суду у Њу Џерзију, пише да је Apple злоупотребљавао монопол на тржишту паметних телефона и користио контролу над iPhone производима да "спроводи широко, трајно и незаконито понашање на тржишту".

- Apple поткопава апликације, производе и услуге које би иначе учиниле кориснике мање зависним од iPhone-a. Apple користи своју монополску моћ да извуче више новца од потрошача, програмера, креатора садржаја, уметника, издавача, малих предузећа и трговаца, између осталих - наводи се у саопштењу Министарства правде.

Стручњаци и познаваоци прилика у овој индустрији овај случај називају неприкосновеним преседаном, зато што се ради о највећој компанији чијим се акцијама јавно тргује на берзи.

Такође, ова тужба долази након вишегодишњих навода критичара да је Apple нанео штету конкуренцији рестриктивним условима продавнице апликација, високим накнадама и својим „зазиданим“ приступом хардверу и софтверу: "Apple чини своју технологију једноставном за коришћење, али то постиже строгим контролисањем - а у неким случајевима и ограничавањем - начина на који компаније треће стране могу да ступе у интеракцију са производима и услугама технолошког гиганта.

Epl
Епл / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото, Филе

Како тачно они контролишу своје производе на уштрб конкуренције?

На пример, Apple омогућава корисницима iPhone-a да без проблема шаљу висококвалитетне фотографије и видео записе једни другима, али мултимедијални текстови на Андроид телефонима су спорији и зрнасти. Компанија је крајем прошле године попустила и пристала да побољша стандард квалитета који користи за интеракцију са Андроид телефонима путем текстуалних порука – али и даље одржава те поруке у зеленим мехурићима, стварајући неку врсту класне поделе, тврде критичари. Компанија такође даје сопственим производима могућност приступа одређеним деловима свог хардвера који другим компанијама ограничава коришћење. То ослобађа готово магично искуство како iPhone уређаји комуницирају са АирТагс-овима, када су производи конкурената далеко ограниченији у својим могућностима.

Честа притужба на рачун Apple била је и велика провизија од 30 одсто на већину продаје преко своје продавнице апликација.

У тужби се тврди да је Apple незаконито монополизовао тржишта паметних телефона користећи сложену мрежу уговорних услова који штете свему, од текстуалних порука до мобилног плаћања. Између осталог, каже ДОЈ, Apple је користио своју контролу над иОС-ом, оперативним системом iPhone, да блокира иновативне нове апликације и услуге стриминга у облаку од јавности; деградирати како се Андроид поруке појављују на iPhone уређајима; ограничен начин на који конкурентски паметни сатови могу да раде са iPhone уређајима; и ометала супарничка решења плаћања.

- Гушењем ових технологија и многих других“, каже се у притужби од четвртка: Apple јача јарак око свог монопола паметних телефона не тако што своје производе чини привлачнијим за кориснике, већ обесхрабрујући иновације које угрожавају Appleov монопол на паметне телефоне.

Apple: Тужба погрешна у погледу чињеница и закона

Apple је саопштио да је одбацио наводе тужбе и да ће се борити против њих.

- Верујемо да је ова тужба погрешна у погледу чињеница и закона, и ми ћемо се енергично бранити од ње, навео је Apple у саопштењу.

- У Apple-u свакодневно иновирамо како би људи волели технологију – дизајнирајући производе који беспрекорно раде заједно, штите приватност и безбедност људи и стварају магично искуство за наше кориснике, наводи се у саопштењу компаније. „Ова тужба угрожава оно што смо ми и принципе који Apple производе издвајају на жестоко конкурентним тржиштима.

Подсетимо, Apple је недавно "попио" и 500 милиона евра тешку казну у ЕУ због кршења закона о конкуренцији.

Извор: Србија Данас/Блиц/CNN/Guardian