Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Широм Европе предузимају се ХИТНЕ МЕРЕ за спас економије од вируса: Пишу се бланко чекови и испуцава "муниција"

18.03.2020. 16:12
Berza, Milan, Italija
Берза, Милан, Италија / Извор: Профимедиа/илустрација

Владе европских држава предузимају хитне мере за спас предузећа и радника погођених кризом коју је изазвала пандемија.

Европске владе пишу бланко чекове како би заштитиле предузећа и раднике од дубоке рецесије у коју глобална економија убрзано тоне у пандемију корона вируса.

Француска је одабрала до сада најхрабрији приступ обећавши да неће дозволити да ниједна компанија пропадне због последица болести која је натерала велика и мала предузећа да обуставе пословање. Влада ће гарантовати зајмове у вредности од стотину милијарди, одложити плаћање пореза и обуставити рачуне за станарине и комуналне услуге за мање компаније. Француска држава је спремна да иде и даље, национализујући индустрије ако буде потребно.

Ново радно време због ВАНРЕДНОГ СТАЊА: Како ће радити продавнице, тржни центри, пијаце, апотеке...

Ново радно време због ВАНРЕДНОГ СТАЊА: Како ће радити продавнице, тржни центри, пијаце, апотеке...

ЂОРЂЕВИЋ НАЈАВИО ДОДАТНО ЗАПОШЉАВАЊЕ У ГЕРОНТОЛОШКИМ ЦЕНТРИМА: Биће потребно да се запослени растерете

ЂОРЂЕВИЋ НАЈАВИО ДОДАТНО ЗАПОШЉАВАЊЕ У ГЕРОНТОЛОШКИМ ЦЕНТРИМА: Биће потребно да се запослени растерете

Доналд Трамп има моћан ПЛАН за спас ПРИВРЕДЕ у време корона вируса

Доналд Трамп има моћан ПЛАН за спас ПРИВРЕДЕ у време корона вируса

- Ниједна француска компанија, без обзира на величину, неће бити изложена ризику од урушавања - рекао је председник Емануел Макрон у телевизијском националном обраћању у понедељак.

Гвоздена посвећеност опстанку послова, као део одговора на епидемију коју је Макрон упоредио са "ратом", последњи је у низу драматичних планова европских влада док се тркају да се супротставе епидемији која убија хиљаде људи и слама и глобалне дивове као што су "Ренаулт" (РНЛСИ) и "Lufthansa" (DLAKY), али и продавнице, барове и ресторане.

Немачка мобилизује најмање 500 милијарди евра (550 милијарди долара) гаранција за зајмове и обавезала се да ће обезбедити неограничену ликвидност компанијама погођеним пандемијом, што је део скупа мера које је министар финансија Олаф Шолц прошле недеље описао као "тешко наоружање". Ова земља ће такође олакшати компанијама приступ кредитима које је дала државна развојна банка и одгодити плаћање пореза.

- Због високог степена несигурности у тренутној ситуацији, влада је одлучила да не поставља никаква ограничења у обиму ових мера - саопштила је немачка влада и додала да ако постоје знаци озбиљних поремећаја у економији, немачка влада ће користити све расположиве ресурсе да се снажно супротстави томе.

Шпански премијер је у уторак представио пакет за спашавање у износу од 200 милијарди евра (220 милијарди долара) и рекао да ће влада обезбедити сав капитал потребан да спречи да компаније банкротирају.

Велика Британија се такође у уторак укључила у борбу, након што је критикована због одложене реакције на кризу је је у понедељак само предложила људима да избегавају окупљања у великим групама. Британски министар финансија Риши Сунак најавио је да ће влада подржати почетних 330 милијарди фунти (400 милијарди УСД) зајмова за компаније. Даваоци хипотекарних зајмова сложили су се да ће одложити плаћања за три месеца људима који су погођени корона вирусом, рекао је он.

- Никада се нисмо суочили са економском борбом попут ове, али добро смо припремљени - рекао је Сунак. - Учинићемо све што је потребно.

Узето заједно, обавезе износе више од 1,5 билиона долара и могле би да буду и много веће.

Економисти кажу да би одлучна акција подршке предузећима сада, заједно са мерама којима се обезбеђује да се радници неће суочити са финансијском пропашћу ако буду отпуштени, могла драматично да ограничи трауму проузроковану ограничењима путовања и јавног живота, и да помогне економијама да се брзо поврате после кризе.

Berza, Japan
Берза, Јапан / Извор: Профимедиа

Увођење мера је потребне брзо. У Европи се зауставља читав производни сектор, тренд који је наглашен најавом немачког "Volkswagen"-a (ВЛКАФ) у уторак да се припрема за затварање већине својих производних погона на континенту. То је дошло дан након што су "Фиат Chrysler" (ФЦАУ), власник "Пеугеот"-а ​"​ПСА Гроуп" (ПУГОИ) и "Ренаулт" најавили затварање укупно 35 производних погона широм Европе.

Економисти кажу да свет тоне у рецесију, коју дефинишу два узастопна квартала негативног раста. Али, аналитичари холандске банке "ИНГ" рекли су у понедељак да би "драстичне" мере које је предузео Макрон могле да ограниче економску контракцију у Француској на 1% ове године.

- Верујемо да ће ове мере помоћи француској економији да се брже опорави након дубоке рецесије коју је проузроковао Covid-19 и да ће трећи квартал достићи с ограниченим бројем великих банкрота, а самим тим и стопом незапослености далеко испод оне коју би могла проузроковати рецесија овог обима - написали су у извештају.

Националне владе добијају подршку Европске уније за свеобухватни приступ. Маргрет Вестагер, највиша званичница Европске комисије, изјавила је у уторак да се залаже за ублажавање антитрустовских правила која ће омогућити компанијама да добију државне донације до 500.000 еура (550.000 УСД) и кредите с субвенционисаним каматама.

Profit
Профит / Извор: Профимедиа

Сједињене Државе тек треба да најаве главне стимулативне мере упркос томе што имају скоро 5.000 случајева корона вируса. Трампова администрација предлаже план спашавања који ће коштати процењених 850 милијарди долара, али нема гаранције да ће га одобрити Конгрес.

Парламент је у међувремену одобрио нацрт закона који ће побољшати мрежу социјалне сигурности за раднике који су погођени корона вирусом, али одредбе о плаћеном боловању и медицинском одсуству би биле доста слабије од оних које су на снази у Европи, чак и ако предлог превазиђе отпор републиканаца у Сенату.

Америчким авио-компанијама брзо нестаје готовине и вероватно ће им требати додатни износ помоћи ако преживе кризу, али директна финансијска помоћ компанијама могла би се показати контроверзном у земљи која је спасила своје банке и произвођаче аутомобила недавно, током глобалне финансијске кризе.

- Имамо још много посла - рекао је у уторак амерички министар финансија Стивен Мнухин - и то морамо брзо да обавимо.

Радно време Lilly дрогерија током ванредног стања

Радно време Lilly дрогерија током ванредног стања

Уколико у време корона вируса идете у куповину, ОВАЈ ПРЕДМЕТ НЕ КОРИСТИТЕ И НИКАКО НЕ УНОСИТЕ У КУЋУ

Уколико у време корона вируса идете у куповину, ОВАЈ ПРЕДМЕТ НЕ КОРИСТИТЕ И НИКАКО НЕ УНОСИТЕ У КУЋУ

ВУЧИЋ ПОРУЧИО: Неће бити ограничења на друштвеним мрежама, али постови којима се шири паника су кривично дело

ВУЧИЋ ПОРУЧИО: Неће бити ограничења на друштвеним мрежама, али постови којима се шири паника су кривично дело

ОДЛАЖЕ СЕ ОТПЛАТА КРЕДИТА: НБС одлучила, ево на шта све дужници ИМАЈУ ПРАВО

ОДЛАЖЕ СЕ ОТПЛАТА КРЕДИТА: НБС одлучила, ево на шта све дужници ИМАЈУ ПРАВО

СА 70 НА 20 ДОЛАРА: Цена нафте ће драстично пасти због епидемије

СА 70 НА 20 ДОЛАРА: Цена нафте ће драстично пасти због епидемије