Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СКУП ПОКЛОН КОЈИ БРЗО УВЕНЕ: Због чега су букети цвећа толико папрени?

01.06.2019. 19:31
Пише:
Србија Данас/Натионал Геограпхиц Србија
pogrebni venac
погребни венац / Извор: Профимедиа/илустрација

Због чега је нешто што једноставно можете ишчупати из земље тако скупоцено?

За то постоји низ разлога: цвеће је изузетно нежно, тешко за одржавање, трули, споро расте, а на све то најчешће прелази са континента на континент како би стигло до продаваца.

1. Свежи цветови - роба високог ризика

Савршени цветови веома су крхки - и физички и из перспективе бизниса. 

Када је реч о цвећу које се узгаја да би стигло у цвећаре тачно за одређене празнике, и произвођачи и продавци се тада срећу са високим трошковима рада и финансијским ризицима. Велики разлог за то је што већина земаља увози цвеће.

Према истраживањима глобални извоз убраног цвећа за 2017. годину био је у вредности од 8,48 билиона долара, а у односу на 1995. годину то је пораст у вредности од 46%. 

ДА ЛИ БИСТЕ ЖЕЛЕЛИ ОВАКВУ? Погледајте пројекат куће којој је БАЗЕН КРОВ (ФОТО)

ДА ЛИ БИСТЕ ЖЕЛЕЛИ ОВАКВУ? Погледајте пројекат куће којој је БАЗЕН КРОВ (ФОТО)

МИТОВИ О ОДЕЋИ ИЗ КИНЕ: Могу ли ствари бити квалитетне и јефтине

МИТОВИ О ОДЕЋИ ИЗ КИНЕ: Могу ли ствари бити квалитетне и јефтине

ТАЧНА РАЧУНИЦА: Колико зарађују произвођачи ПРШУТЕ у Србији

ТАЧНА РАЧУНИЦА: Колико зарађују произвођачи ПРШУТЕ у Србији

На врху листе земаља које извозе цвеће је Холандија, а одмах иза ње су Колумбија, Еквадор, Кенија и Етиопија. Еквадор и Колумбија су углавном извозиле руже и каранфиле током 2018. године. Тајланд је познат по трговини орхидејама, док Колумбија доминантно извози љиљане и хризантеме.

Када је реч о државама које највише увозе, то су углавном веома развијене земље: Немачка, САД, Енглеска, Холандија и Русија. Убрано цвеће, с обзиром на то да прелази километре и може да иструли, мора да у току пута буде у фрижидерима, што транспорт чини изузетно скупим. Продавци ризикују да поруче много већи број лала, на пример, надајући се да ће их продати, а да на крају заврше са цвећем које врло брзо иструли. Купци, делимично покривају трошак тог ризика.

2. Трошкови рада

Брање савршених цветова захтева прецизност и одређене вештине. Када дођу празници, као што је дан мајки, потребно је убрати велике количине цветова за шта се ангажује додатна радна снага. Како је у питању деликатан посао, произвођачима је важно да то буду људи који већ поседују неопходне вештине, а да би се заовољиле потребе празничне потражње узгајивачи су спремни да плате далеко изнад просечне дневнице (која у САД-у износи и више од 10 долара по сату). 

Узгој цвећа захтева негу која подразумева спречавање болести које би потенцијално могло да се прошири на читав расад. Узгајивачи цвећа наводе инсекте као велики изазов са којим се непрестано боре.

КАМПИНГ ТУРИЗАМ: Србија поседује природне лепоте и њени потенцијали треба још више да се искористе

КАМПИНГ ТУРИЗАМ: Србија поседује природне лепоте и њени потенцијали треба још више да се искористе

Колико кошта свадба у Србији? Ово је тачна рачуница, а младенци на крају "ТРЉАЈУ БРАДУ"

Колико кошта свадба у Србији? Ово је тачна рачуница, а младенци на крају "ТРЉАЈУ БРАДУ"

Ова врста бизниса све популарнија у свету и СРБИЈИ: Следите кораке и уз минимална улагања ОСТВАРИТЕ САН

Ова врста бизниса све популарнија у свету и СРБИЈИ: Следите кораке и уз минимална улагања ОСТВАРИТЕ САН

У развијеним земљама, као што су, на пример, Холандија и Немачка, узгој цвећа у стакленицима захтева свега неколико запослених, с обзиром на то да читав посао обављају роботи - заливање, пресађивање, бербу. У неразвијенијим земљама недостатак модерне технологије захтева далеко већи број радне снаге.

Када дође време за извоз, цвеће које чека да буде достављено, не сме да буде ни на превише ниским нити на превише високим температурама. Да би се нашло у излозима цвећара широм света мора да изгледа свеже, да све латице буду на броју, без трагова угриза од инсеката, без трулих делова - мора да буде без мане.

3. Компликована логистика

- Обим посла током празника 20 пута је већи од свакодневног. Узгајивачи негују цвеће током читаве године како би обезбедили довољне количине за потребе празника. Током осталих месеци цвеће се продаје и по нижим ценама, баца или претвара у малч. Тако да је нормална појава да са порастом потражње расту и цене - објаснио је професионални узгајивач цвећа, Крис Драмонд. 

Он је нагласио трошкове око изнајмљивања простора где ће тренутно складиштити убране цветове, горива, унајмљивања независних возача, хладњача, прековременог рада запослених, простора при авио-компанијама за цвеће и слично.

Cveće
Цвеће / Извор: Србија Данас

- Ту је и време као скупоцени ресурс, ког увек фали. Између узимања семена, садње, жетве, промовисања, продаје и рачуноводства - овај посао чини пет послова са пуним радним временом, спакованим у један, недовољно плаћен - објаснио је узгајивач, Ханс Ларсен.

Када коначно дође време да се од цвећа направи букет - цвећари, који су обично високо квалификовани, својом магијом и креативношћу праве персонализоване креације, како би се купац вратио поново, а овај посао, такође, ограничен је ценом.

4. Сваки букет је оригинална прича

Природа посла једног цвећара диктирана је модом - актуелне боје, облици, текстуре обично диктирају тржиште.

- Георгине су, на пример, изузетно тражене када су и фотографије на друштвеним мрежама, на којима се налазе добро одрађене - описао је Ларсен.

Уколико бисмо знали причу о цвету, одакле долази, колико времена и пажње је потребно како би савршено никао, колико ризика је укључено у читав процес, лакше бисмо разумели његову цену. 

Иза једног букета, крије се замршени сценарио: Цвеће које можда говори различитим језицима прошло је гомилу руку, мењало климу и валуте, да би на крају било део цветног аранжмана.