Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СМЕ ЛИ СЕ ВАН ЗЕМЉЕ И СА РУСКОМ И КИНЕСКОМ ВАКЦИНОМ: Који су услови за путовања?

24.01.2021. 21:09
Пише:
Србија Данас/Курир
Kipar
Кипар / Извор: Профимедиа

Татјана Матић, министарска трговине, туризма и телекомуникација, истиче да грађани и грађанке Србије немају разлога за забринутост

Путовање и улазак у земље ЕУ или САД неће зависти од вакцине коју је неко примио, и грађани и грађанке Србије немају разлога за забринутост, истиче министарка туризма Татјана Матић.

Решена дилема! ШТА СЕ ДЕШАВА КАД СЕ ЗАПОСЛЕНИ ПОВРЕДИ ДОК РАДИ ОД КУЋЕ? Ево ко сноси трошкове!

Решена дилема! ШТА СЕ ДЕШАВА КАД СЕ ЗАПОСЛЕНИ ПОВРЕДИ ДОК РАДИ ОД КУЋЕ? Ево ко сноси трошкове!

СРЕЋНА ДОБИТНИЦА СТАНА ОД ПОРОДИЦЕ САЗНАЛА ЛЕПУ ВЕСТ: Морала сам да се уверим да су стварно извукли мене!

СРЕЋНА ДОБИТНИЦА СТАНА ОД ПОРОДИЦЕ САЗНАЛА ЛЕПУ ВЕСТ: Морала сам да се уверим да су стварно извукли мене!

СРБИЈА ИСПРАВЉА ГРЕШКЕ КОМУНИСТИЧКОГ СИСТЕМА: Враћено 70 одсто ораница, ови градови су најбоље прошли

СРБИЈА ИСПРАВЉА ГРЕШКЕ КОМУНИСТИЧКОГ СИСТЕМА: Враћено 70 одсто ораница, ови градови су најбоље прошли

Грађани Србије могу слободно да се вакцинишу којим год желе цепивом јер неће бити условљавани одређеном вакцином да би могли да путују, пре свега на омиљене нам дестинације по Европи, попут Грчке, чијем мору се надамо ове године.

Имунизација у Србији обавља се тренутно америчко-немачком "Фајзер-Бајонтек", руском "спутњик В" и кинеском, "Синофармовом" вакцином. Иако су Европска агенција за лекове и Америчка агенција за храну и лекове одобриле засад само употребу "Фајзерове" и "Модернине" вакцине, наши стручњаци тврде да грађани Србије који су пелцовани кинеском или руском вакцином треба да буду мирни.

Руска и кинеска у ЕУ

Татјана Матић, министарска трговине, туризма и телекомуникација, истиче да грађани и грађанке Србије немају разлога за забринутост.

Tatjana Matić
Татјана Матић / Извор: Танјуг/​Филип Краинчанић

- Путовање и улазак у земље ЕУ или САД неће зависти од вакцине коју је неко примио. Очекујемо да ће ускоро бити сертификоване све вакцине и да ће се у што краћем периоду дефинисати правила за путовања, која, верујем, неће подразумевати коришћење ковид пасоша. Питање вакцинације не треба политизовати и имунизација не сме да води било каквом облику дискриминације - наглашава Матићева и додаје да је глобални интерес да се процес имунизације обави што пре јер је то и сигуран наставак међународних путовања.

Члан кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић каже да је и сама ЕУ одбацила идеју о ковид пасошима јер немају јединствен став:

branislav-tiodorović
бранислав-тиодоровић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Ни најбогатије земље не могу да обезбеде једну те исту вакцину, и оне ће морати да купују и друге. "Фајзер" не може да испоручи све што је наручено. Мађарска је већ прихватила "спутњик В", спремају се и Словаци. А кад то ураде, не може бити било какве дискриминације људи који улазе. И нема потребе да наши људи размишљају да ли због путовања да приме кинеску, руску или америчку вакцину. Најважније је да се вакцинишемо и што је пре могуће постигнемо колективни имунитет.

У свету је, каже Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије, у употреби девет вакцина.

- "Фајзерова" у 30 држава, "спутњик В" у 11, "Модернина" и "Астра Зенекина" у 10, а "Синофармова" у шест. Те вакцине су регистроване у више земаља и лакше ће долазити на наше тржиште. Верујем да ће кинеска добити зелено светло ЕУ, већ се воде озбиљни преговори Мађара и Кинеза. Европска комисија је дала Мађарској дозволу да почне са регистрацијом ове вакцине - наводи Павле Зелић.

Економски интереси

Да су Кинези и Руси најпожељнији туристи у Европи и да економски интерес неће дати било какво ограничење у погледу избора вакцине, тврди Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (Јута).

Aleksandar Seničić
Александар Сеничић / Извор: Медиа Центар

- Велики број земаља ЕУ већ је аплицирао и за кинеску и руску вакцину, а Ангела Меркел је чак тражила од Русије да немачка производи „спутњик В“. Чак 100 милиона Кинеза је 2019. ишло ван Кине, а највећи број њих се одмарао у најпознатијим дестинацијама Европе и Северне Америке. Они су у Европи потрошили више десетина милијарди евра. А последњих 15 година најдоминантнији туристи екстракласе у Европи су Руси, који три пута више пара потроше од просечног Европљанина. И сад очекивати да ће неко да им забрани да дођу јер су вакцинисани руском, а не америчком вакцином, непојмљиво је. А онда ни ми, који смо вакцинисани руским или кинеским цепивом, не можемо бити ускраћени за путовања - каже Сеничић.

СЕНИЧИЋ О ГРЧКОЈ И КОРОНА ПАСОШИМА

Вакцинација предност, а не услов

Сеничић истиче да Грчка, где је пелцовање почело "Фајзеровом" вакцином, још није увела дигиталне корона пасоше иако је премијер Киријакос Мицотакис и те како заинтересован, као и да су још преговори с том земљом о протоколу за улазак наших држављана, чије потписивање очекује у марту или априлу:

- Ми треба да се вакцинишемо што пре да бисмо створили прилику да нам Грчка отвори границе. Предуслов за отварање је праг заражености на прихватљивом нивоу. Не заборавите да смо лане били потписали протокол с Грчком о отварању граница, али смо потом имали огроман број заражених и границе су остале затворене за нас. Очекујемо да се протоколом гарантује да неће затварати границе, да ће бити могућ улазак наших држављана и под којим условима. Наравно, вакцинација ће бити предност, али не услов. Ко није вакцинисан, имаће вероватно као услов ПЦР тест или антигенски на грчкој граници. А ако буде баш добра ситуација, могуће да ће требати само осигурање од ковида, које ће бити услов у свакој варијанти.