Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАКОН ОТКАЗА СНЕЖА ИЗ ЈАГОДИНЕ ПОЧЕЛА РУЧНО ДА ПЛЕТЕ ТАБУРЕЕ: Сада има јединствен производ, развила је посао, али је САЧУВАЛА ПОРОДИЧНЕ ВРЕДНОСТИ (ФОТО/ВИДЕО)

11.03.2024. 18:02
Пише:
Србија Данас/Приче са душом
sneža
снежа / Извор: Фото: Printscreen Instagram/sweet_handmade_stuff

Док је радила код приватника у столарској радионици све је било потпуно другачије.

Највећа предност коју је Снежи Стојковић Пантић (38) из Јагодине донело предузетништво је то што сада може да проводи време са децом, да буде у кући, а да паралелно са тим ради у својој радионици у приземљу.

ТЕШКА СУДБИНА САМАЧКИХ ХОТЕЛА У СРБИЈИ: Продају се за цену мање од једног стана, дугови их довели до пропастиhotelska soba

ТЕШКА СУДБИНА САМАЧКИХ ХОТЕЛА У СРБИЈИ: Продају се за цену мање од једног стана, дугови их довели до пропасти

ТРАЖЕ СЕ РАДНИЦИ! Потребан УПРАВНИК ПОШТЕ на најудаљенијем радном месту на свету antartik

ТРАЖЕ СЕ РАДНИЦИ! Потребан УПРАВНИК ПОШТЕ на најудаљенијем радном месту на свету

ЧУВЕНА ЧОКОЛАДА ХИТНО ПОВУЧЕНА ИЗ ПРОДАЈЕ: У производу који деца обожавају пронађена ПЛАСТИКАNajnovija vest

ЧУВЕНА ЧОКОЛАДА ХИТНО ПОВУЧЕНА ИЗ ПРОДАЈЕ: У производу који деца обожавају пронађена ПЛАСТИКА

Како је на почетку испричала за Приче са душом, она у току дана стигне да направи наручене табурее и пошаље их поштом, да испрати и дочека децу из школе, поспреми по кући и скува ручак.

Док је радила код приватника у столарској радионици све је било потпуно другачије.

Због тога је са супругом Драганом Пантићем (38), који је због другог посла често на путу, све чешће почела да размишља о томе како да уреде своје животе тако да споје лепо и корисно и да имају посао од којег могу да живе, а да не запоставе породицу.

- Мајка ме је још као девојчицу научила да плетем. Сећам се да ми је први рад био један јастук и то је било класично плетење иглама, са вуницом.

- После много година почела сам да се усавршавам и учим преко интернета, а онда сам дошла на идеју да то претворим у посао и да се вратим плетењу - каже Снежа.

- Седели смо заједно и причали о плановима. Снежа је на пинтересту видела слику табуреа пуњеног стиропор гранулама, која јој се допала и тада смо решили да почнемо - прича њен супруг Драган.

- У међувремену, и ја сам искористио своје знање из производње намештаја, где сам такође радио, и почео да правим дрвену, чврсту конструкцију за други тип табуреа, чије пресвлаке Снежа плете од памучних трака.

- По њима смо јединствени у Србији, јер их правимо ручно, а оваквих модела нема у салонима намештаја - завршава Драган.

- Била сам помоћни радник код приватника у производњи намештаја, на стругари - објашњава Снежа.

- Ћерка Лена је тада била мала, а пошто нисмо могли да усагласимо све обавезе, решила сам да дам отказ.

- Годину дана касније родио се Вељко, након чега сам кренула да размишљам о предузетништву и о послу који бих могла да радим од куће.

Снежа је почела своју бизнис причу у дневној соби, док су деца била мала, где је, како каже, плела памучне траке, пунила јастуке, опшивала их, а онда прелазила у собу код ћерке и сина, па у кухињу.

Откад има фирму производња се одиграва у приземљу породичне куће, где се налази њена опрема за рад (игле, ендлерица и машина за цик-цак којом ради подметаче) и Драганов кутак у којем прави и склапа дрвене делове.

- У понуди имамо прекриваче, декор јастуке, хеклане тепихе, дечје лампе и лустере са везом по наруџбини, подметаче за тањире, корпе за хлеб, корпе за веш… Све радим ручно, осим подметача за које ми треба машина. Продаја иде преко нашег сајта, а испорука поштом или лично – уколико су купци из Јагодине и околине - каже Снежа за Приче са душом.

- Први производ бренда "Sweet хандмаде stuff" био је споменути плетени табуре са чврстом конструкцијом који је уједно и најтраженији јер дуго траје ("онај пуњен стиропором временом се слегне и није стабилан као овај“).

- Сваки табуре се ручно плете и ручно спаја, па за израду треба времена, али уз добру организацију посла постижем да одрадим неколико комада дневно.

- За дрвене летве и ОСБ плоче је задужен Драган, он их склапа након што клијенти наруче димензије табуреа (65 цм x 45 цм, 50 цм x 40 цм, 60 цм x 30 цм и 40 цм x 30 цм). Табуре може да издржи тежину од 120 кг - прича саговорница Прича са душом.

За предузетништво Снежа каже да је леп подухват јер је "сама свој газда", али да, с друге стране има доста препрека и проблема са којима се суочавају мале фирме попут њене.

Ту је и нелојална конкуренција у Поморављу и производња сличних производа од стране физичких лица.

- Најтежа је продаја, јер стално морате да се рекламирате. Без обзира на то што имамо квалитетне производе, неопходно је да све време будемо присутни на инстаграму јер све продајемо онлајн. То није увек лако, јер сам ја и у производњи, и одговарам на поруке, и пишем текстове, сликам, снимам… Заиста је потребно дати 150 одсто себе - каже Снежа и додаје да се бренд "Sweet хандмаде stuff", осим на сајту, за сада продаје само у Нишу у једном локалу, али да се нада да ће се проширити на продавнице и салоне у целој Србији.

Највећу подршку у послу има од супруга који је од самог почетка уз њу и који ју је охрабрио да отвори фирму.

С друге стране, родитељи који су увек радили код другог, нису одмах били отворени за њен одлазак у свет приватника, све док нису видели прве резултате продаје.

- Имам утисак да је супруг пре него што сам кренула у све ово знао да ћу успети и да ће производи бити тражени. Чак и кад сам хтела неколико пута да одустанем од свега јер ми није било лако, он је био ту уз реченицу: "Ма хајде заједно ћемо, полако, направићемо залихе“ - сећа се Снежа.

На питање због чега у Србији нема више оваквих предузетника који ручно праве комаде намештаја, Снежа каже да је разлог тај што посао није једноставан, што производња није масовна и брза и што је мало оних који желе да раде руком.

- Видите ове наше табурее. Ми смо међу реткима, да не кажем да смо једини који их правимо у овом облику, мало испупчене. А на интернету ћете углавном наћи табурее у облику ваљка, што је доста једноставније за рад и није захтевно као ово наше - искрена је Снежа. 

Клијенти се Пантићима јављају преко продавнице на сајту или путем инстаграма. Најбоља реклама су коментари које након што производи стигну, остављају на друштвеним мрежама или шаљу мејлом, као и реклама од уста до уста.    

У времену у којем се живи брзо и ради нон-стоп, ова породица из Јагодине је успела да развије посао, али и да сачува породичне вредности.

И кад раде у радионици, они су код куће, са децом, која увек могу да питају шта их занима, а неретко и да  прискоче мами и тати у помоћ: најчешће кад је реч о пуњењу јастука.

Сајт на којем се налази комплетна понуда Снежиних и Драганових производа пронађите овде, а инстаграм профил на овом линку.

Извор: Србија Данас/Приче са душом/Ненад Благојевић/М.А.