Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИ који РАДЕ У НЕМАЧКОЈ открили како СТВАРНО ИЗГЛЕДА ЖИВОТ ПРЕКО: Плата ми је 2500€, стан 350€, ево колико ТАЧНО ОСТАНЕ

24.12.2018. 11:19
Пише:
Србија Данас/Курир
Nemačka
Немачка / Извор: Профимедиа/илустрација

У Немачку су деценијама одлазили гастарбајтери и приче су се мењале током година. Они који су плате примали у маркама кажу да услови сада нису ни близу какви су били, а ево како се Србима који годинама живе у Немачкој допада живот и рад тамо.

Плате су шаролике, а како потврђују медицински техничари оне су од 2.000 до 2.500. евра. Изнајмљивање станове избија им из џепа од 350 до 500 евра месечно, у зависности да ли су у неком мањем месту или великом граду, а цене хране, крпица, у кафићима су исте или мало веће него у Србији.

СРБИ СПРЕМИТЕ СЕ: Ко иде у Грчку, путарине веће до 150 процената!

Вељко Живановић (26) отишао је из Београда у Гелзенкирхен, у новембру 2016. године. До тада је радио у КБЦ "Драгиша Мишовић", сада је, како каже "бабица" или акушерски техничар у немачкој болници.

- Овде су здравствени радници свих профила јако цењени и поштовани. Највећи проблем представља дуго чекање на визу и осталу пропратну документацију, као и језичка баријера. Због специфичности одељења на којем радим, моја плата је оквирно око 2.500 евра месечно. Ту су урачунати сви додаци на ноћни рад, рад празником, приправност... - каже за Вељко.

Marienplatz, Minhen
Мариенплатз, Минхен / Извор: Профимедиа

Према његовим речима, живи у стану величине 64 квадрата и плаћа га 350 евра.

- Остали укупни месечни трошкови, без хране, излазака, су 310 евра, а то су - струја - 80 евра, грејање - 50 евра, а које се плаћа током читаве године, интернет - 40 евра, мобилни телефон - 40 евра, обавезно осигурање за ауто - 100 евра - прича он.

Необично велики раст плата програмера у Србији: Ево колико у просеку зарађују

Како Вељко описује, цене намирница су мало веће у односу на Србију, али и цене у ресторанима и кафићима.

- Килограм поморанџи, на пример, кошта 2 евра, кромпира 0.80 евра, белог хлеба 2.39 евра. У кафићу једна кафа кошта око 2.5 евра, исто толико и лименка газираног пића. Без обзира на то, сам живот се значајно разликује, али се човек временом навикне. Највећи проблем јесте заказивање термина, за све. Немогуће је отићи у општину, банку или било коју другу установу, а да немате термин - открива Вељко.

Evro
Евро / Извор: Профимедиа

Додаје и да су Немци јако обазриви, поштују закон, правила и никако их не можете "зезнути", што је нашим људима у крви.

Али, оно што се, како каже, драстично разликује од Београда, јесте ноћни живот - готово да га тамо и нема.

Нова правила за одлазак у пензију: Помера се старосна граница за жене

- Али, како време пролази, све више сам задовољан, нисам се ни једног тренутка покајао. Овде сам добио све оно што нисам у Србији, а што сам желео - поентира он.

Његова колегиница Милица Јовичић (26) напустила је прошле године Београд, а радила је као педијатријска сестра у Дечјој клиници у Тиршовој.

- Отишла сам да радим у болницу близу Дизелдорфа и задовољна сам. Плата ми је 2.000 евра. Слободног времена имам доста, а некада и превише. Управо сам добила седам слободних дана. Радна недеља је 40 сати, баш као и у Београду. Услови за рад су одлични, као и плата. Све је плаћено - ноћне смене, празници, боловања. Једино ако си дуже од четири недеље на боловању, добијаш 80 одсто од плате, али добијаш финасијску помоћ за лекове и негу, уколико си тешко болестан - објашњава Милица.

Срби на овај начин зарађују 900 евра за пола месеца, али сад стиже велика промена

Према њеним речима, труднице примају пуну плату током трудничког боловања и имају право на три године одсуства после рођења сваког детета.

doktor
доктор

- Што се тиче живота, цене у продавницама су готово идентичне као у Србији. Нешто је мало скупље, нешто јефтиније, али у просеку сведе се на исто. Режије су скупље, али то опет зависи од локације. Што је стан ближи великим градовима, то су рачуни виши. Стан од 50 квадрата плаћам 490 евра. У цену је урачунато све осим струје, која кошта 50 евра месечно. Уколико током године потрошим мање, враћају ми то што сам претплатила, а плаћам уколико сам потрошила више - прича она.

Како Милица додаје, "крпице и козметика идентично коштају као у Београду, али овде, на пример, има често неких акција и снижења, тако да то испадне повољније".

Шредер поручује: Не дозволимо да нам САД говоре с ким да тргујемо

После усвајања новог немачког Закона о усељавању стручне радне снаге из других држава, укључујући и оних које нису чланице ЕУ, а који ступа на снагу 1. јануара 2020. године, сасвим извесно је да ће настати "стампедо" наших грађана који ће похрлити да раде у Немачкој. Неки нашу стручњаци очекују да ће се те године дуплирати број оних који ће напустити Србију и кренути пут ове еворпске државе, а процене се крећу до 200.000 грађана.

БОНУС ВИДЕО: Када видите шта тамо раде људи на -37 степени, одмах ћете престати да се жалите на хладноћу