Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Срби, ово вам се неће свидети: ОМИЉЕНО ПИЋЕ не само да ПОСКУПЉУЈЕ, него ће бити и тешко доступно

16.10.2018. 22:13
Пише:
Србија Данас/ wsj.com
Prodavnica
Продавница / Извор: Профимедиа/илустрација

Произвођачи пива, као што су "Anheuser-Busch ИнБев СА", "Молсон Цоорс Brewing Цо" и "Царлберг А/С" предузимају кораке како би, суочени с климатским променама, осигурали снабдевање јечмом, главном житарицом која се користи у производњи пива. Нова студија, међутим, наводи на закључак да њихови напори неће бити довољни.

Према речима аутора, ово је прва студија која бројчано показује како би топлотни таласи и суше, који изазивају забринутост произвођача пива, могли да утичу на производњу јечма.

Међународна група климатолога и стручњака за пољопривреду открила је да ће приноси јечма до краја века широм света пасти за 3-17 одсто, зависно од јачине климатских промена.

"Леле, ал' ће да буде бијење": Организује се МАСОВНА ТУЧА на отварању Лидла у Јагодини, ГОРИ Фејсбук

Највећи део јечма користи се за сточну исхрану, а само око 17 одсто за производњу пива. То значи да би пад приноса могао несразмерно да утиче на производњу пива, које би постало скупље и тешко доступно, тврде научници у студији, објављеној јуче у часопису "Натуре Плантс".

Истраживање је спроведено у доба промена у пиварској индустрији, која је прошле године само у Сједињеним Државама генерисала зараду у износу од 111 милијарди долара. Према подацима Института за пиво, међу љубитељима алкохола прошле године било је 49,7 оних који најрадије конзумирају пиво, што је пад у односу на 90-те године прошлог века, када је их је било 60,8 одсто.

Најновија студија показује да се пиво производи већ 13.000 година и да је производња увек зависила од промена температуре и временских прилика зато што се ослања на састојке воду, јечам и хмељ.

САЗНАЈЕМО! На пумпама у Србији ипак не важе нове ЕТИКЕТЕ којима ће се обележавати бензин, дизел и плин

Да би појачали отпорност јечма, пољопривредници експериментишу са овом житарицом хиљадама година, показује генетска анализа семена. Последњих година, фармери и произвођачи пива настоје да развију отпорније врсте које ће одолевати климатским променама.

Компјутерска симулација научника који су спровели нову студију указала је на низ могућих утицаја, при чему се фокусирала на најесктремније суше и продужене таласе врућине.

Pivo
Пиво / Извор: Профимедиа/илустрација

Инструмент под називом "Пројекат за анализу глобалне трговине" анализирао је утицај несташице јечма на снабдевање и цене пива широм света.

У најбољем случају, приноси ће порасти за чак 90 одсто на подручјима умерене климе, укључујући Кину и САД, али то повећање неће бити довољно да надокнади слабе приносе широм света.

Потписан меморандум са америчком компанијом: Градња Моравског коридора креће 2019.

У најгорем случају, производња јечма широм света ће пресушити, цена пива ће бити двоструко већа, а конзумирање пива ће опасти. Количина пива које се попије у Кини, највећем потрошачу пива на свету, могла би да падне за десет одсто, а у САД могла за 20 одсто, тврде научници.

Пратите нас и на инстаграму.