Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА ИСКОРЕЊУЈЕ ДУГОГОДИШЊИ ПРОБЛЕМ: Заменом застарелих ложишта до чистијег ваздуха и бољег живота за све грађане

25.11.2023. 08:20
Пише:
Србија Данас
Foto: Shutterstock
Фото: Shutterstock / Извор: Фото: Shutterstock

Напорима који су уложени у реализацију ових пројеката, Влада Републике Србије показује своју посвећеност чистијој и здравијој будућности.

Проблеми узроковани застарелим индивидуалним ложиштима и котловима у јавним институцијама у Србији су одавно препознати и данас представљају непогоду на којој се активно ради и чије су последице из дана у дан све мање. Ова стара ложишта, која за гориво углавном користе угаљ или дрва, не само да су показивала лошу енергетску ефикасност, већ такође представљају озбиљну претњу по животну средину.

Коришћење оваквих застарелих ложишта довело је до повећања емисије штетних гасова, посебно ЦО2, што је резултирало озбиљним загађењем ваздуха. Овакав сценарио представљао је озбиљан изазов за Србију, с обзиром на озбиљне последице по здравље грађана и природни околиш, срећом, Влада Републике Србије веома брзо је препознала овај проблем и дала се у хитну акцију решавања истог.

Свестрана претња, од енергетске неефикасности до еколошких проблема, захтевала је одлучне мере за решавање овог проблема. Пре три године, Србија је иницирала низ корака у циљу унапређења квалитета ваздуха и смањења негативних утицаја застарелих ложишта. Кључна иницијатива било је расписивање јавних конкурса за локалне самоуправе, како би се подржали пројекти замене ових ложишта грађана. Уместо старих, загађујућих ложишта, која су користила угаљ или дрва, грађани су добили могућност замене за нова, енергетски ефикаснија и еколошки прихватљивија горива попут пелета и природног гаса.

Ова акција није само омогућила грађанима боље и ефикасније начине загревања, већ је и значајно допринела смањењу емисије штетних гасова и побољшању квалитета ваздуха. Србија је на овај начин показала посвећеност очувању животне средине и унапређењу енергетске ефикасности.

Foto: Srbija Danas/Shutterstock
Фото: Србија Danas/Shutterstock / Извор: Фото: Србија Danas/Shutterstock

Поред замене индивидуалних ложишта, Србија такође ради на модернизацији ложишта у јавним институцијама, попут школа и вртића. Ово је кључни корак према бољем квалитету ваздуха и очувању животне средине, а такође пружа и боље услове за образовање деце и рад установа.

Министарство рударства и енергетике и Министарство заштите животне средине Србије предузимају одлучне кораке у решавању проблема застарелих индивидуалних ложишта и котлова у јавним институцијама широм Србије, постављајући темеље за чистију и здравију будућност за све грађане. 

Ови пројекти су део ширег напора за унапређење квалитета ваздуха и заштиту животне средине. Потписани уговори са представницима 27 локалних самоуправа за замену котларница у јавним установама и 19 локалних самоуправа за замену индивидуалних ложишта обезбеђују средства у складу са овогодишњим конкурсом Министарства заштите животне средине.

Највећи фокус ових пројеката усмерава се на градове и општине где је евидентирано прекорачење прописаних граничних вредности загађујућих материја у ваздуху. Ово подразумева замену и реконструкцију котларница у кључним објектима, укључујући школе, вртиће, домове здравља, и друге јавне установе.

Министарство заштите животне средине определило је значајна средства за ове пројекте. Укупно 220 милиона динара намењено је за замену котлова у јавним установама, док су додатна средства од 170 милиона динара намењена за замену индивидуалних ложишта. Ови пројекти су од пресудног значаја за унапређење квалитета ваздуха у градовима и општинама широм Србије, доприносећи чистијем и здравијем окружењу за грађане.

У Ваљеву се спроводи значајан пројекат замене и реконструкције котларнице у касарни "Војвода Живојин Мишић". Овај пројекат има изузетан значај за град Ваљево, јер ће прећи на даљински систем грејања, што ће додатно смањити загађење ваздуха у центру града и побољшати квалитет живота за становнике.

Слично, у Нишу ће се заменити котларница у згради Универзитета, која је тренутно највећи извор загађења ваздуха у граду. Ова иницијатива пружа наду да ће, заједно са заменом индивидуалних ложишта, Ниш постати један од градова са чистијим ваздухом у будућности, побољшавајући здравље грађана.

Општина Кула такође ће заменити котлове на угаљ котловима на гас у Дому здравља и у центру овог насељеног места, с циљем смањења емисије штетних гасова и унапређења квалитета живота за становнике.

Foto: Srbija Danas/Shutterstock
Фото: Србија Danas/Shutterstock / Извор: Фото: Србија Danas/Shutterstock

У Тителу, Министарство ће субвенционисати пројекат замене котла на гас у предшколској установи "Плави чуперак". Ова иницијатива има двоструки значај - пре свега финансијски, а ту је и заштита животне средине.

Основна школа "Надежда Петровић" у Великој Плани такође ће добити средства за унапређење система грејања. Пројекти попут ових доприносе очувању животне средине и бољем квалитету ваздуха, а заједнички рад Министарства заштите животне средине и локалних самоуправа обезбеђује свеобухватну заштиту животне средине у Србији, чинећи корак ка чистијој и здравијој будућности за све грађане.

Напори Владе Републике Србије у спровођењу пројеката замене застарелих индивидуалних ложишта и котлова у јавним институцијама заслужују посебно признање. Ова иницијатива је део вишег циља за унапређење квалитета живота грађана и очување животне средине у нашој земљи. Пројекти су облик свестраног приступа, са изузетном финансијском подршком за локалне самоуправе и институције, са циљем да се обезбеди бољи квалитет ваздуха и здравија средина за све грађане.

Унапређење система грејања и смањење емисије штетних гасова има далекосежне бенефит  за животну средину и здравље становништва, и представља корак према постизању европских стандарда у заштити животне средине. Напорима који су уложени у реализацију ових пројеката, Влада Републике Србије показује своју посвећеност чистијој и здравијој будућности.

Србија има јасну визију одрживог развоја, и кроз ове иницијативе остварује значајан напредак. Надамо се да ће се овакви напори наставити, јер само заједничким радом и одлучним корацима можемо унапредити квалитет ваздуха, очувати природну лепоту наше земље, и пружити грађанима Србије чистију и здравију животну средину за садашње и будуће нараштаје.