Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ОВО СУ СТВАРИ ЗА КОЈЕ ЖИВИМ" Вучић присуствовао отварању технолошког центра "Ривијана" (ФОТО/ВИДЕО)

08.12.2022. 08:05
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

Председник Србије Александар Вучић данас на отварању фабрике

Председник Србије Александар Вучић присуствоваће данас у Београду свечаном отварању технолошког центра америчког произвођача електричних возила Ривијан.

Отварање центра предвиђено је у 11 часова, најавила је служба за сарадњу с медијима председника Републике.

ТИЈАНА ДАВИДОВАЦ ИЗАБРАНА ЗА ПРЕДСЕДНИКА ОО СНС ЛАЗАРЕВАЦ: "Залагаћу се да свачији рад и труд буде препознат и уважен"

ТИЈАНА ДАВИДОВАЦ ИЗАБРАНА ЗА ПРЕДСЕДНИКА ОО СНС ЛАЗАРЕВАЦ: "Залагаћу се да свачији рад и труд буде препознат и уважен"

60. ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА ПС ЦЕС: Састали се мр Игор Бечић и председница скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић

60. ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА ПС ЦЕС: Састали се мр Игор Бечић и председница скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић

"НЕМАТЕ ВИ ШТА ДА РЕШАВАТЕ" Вучевић одговорио на срамне оптужбе Новаковића: Знате да говорим истину

"НЕМАТЕ ВИ ШТА ДА РЕШАВАТЕ" Вучевић одговорио на срамне оптужбе Новаковића: Знате да говорим истину 

Вучић: Долазак Ривијана од посебног значаја

Председник Александар Вучић је рекао да је данас први пут осетио како је бити Жан Лук Пикар из Звезданих стаза, и седети за командама возила које као да је стигло из будућности.

- Ми смо већ досадили некима овде, пошто смо много причали о томе, а радили смо на доласку Ривијана дуго. И хвала свима и из компаније и из Владе Србије. Када годину и по дана радите, ви други покушајте да разумете нашу срећу када дође до оваквих отварања великих - казао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Он је додао да је долазак Ривијана у Србију од посебног значаја, и да је у питању најиновативнија компанија у целом свету по питању електронских возила.

- Србија је то једина успела у Европи. Поред САД и Канаде, отворили су центар само у Србији. То је нешто за шта живите и за шта радите и борите се. Видео сам овде мотивисане младе људе, који су добро плаћени, и који ће остати овде да живе и раде. Видео сам овде мотивисане младе људе, који су добро плаћени, и који ће остати овде да живе и раде - казао је он.

Вучић је рекао и да предстоји рад на јачању техничких факултета у нашој земљи.

- Сада се показује да је било добро када смо кренули са дуалним образовањем, али морамо ићи брже, јаче и одговорније - истакао је он.

Председник је рекао и да је одушевљен унутрашњости возила, и истакао да се возило фактички може мењати гласом, као и новим софтверима.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

- Кад сам отворио оно где је мотор, нема мотора, већ је базенче за децу. Ја не могу да се правим паметан о томе, па објашњавам пластично. Али су ми паметинији људи рекли колико је важно да Ривијан дође у Србију. Ми ћемо ове године значајно прећи, бићемо на 1.4 милијарде долара размене са САД. То је значајно више него претходних година, и то су добре вести за нас - казао је он.

Вучић је додао да је раније мислио када је НЦР дошао у Србију, који запошљава 5.000 у нашој земљи, да је то крај.

- Али сада видим да се настављају инвестиције. Ја се надам да је ово само почетак, први стадијум. Ово дивно возило у које сам и ја овако кракат ушао без проблема, надам се да ће се ускоро производити у Србији - истакао је председник.

Он је открио да ће Ривијан запослити око 500 људи у Београду и Новом Саду, али и да се нада да ће то бити тек почетак.

- Данас сам дан почео разговором са амбасадором Хилом. И можете да замислите какве су то теме, од Косова до санкција, само главобоља. И онда дођете овде и видите за шта живите и за шта се борите. Хвала вама екселенцијо на труду, и на подршци нашој земљи, и што разумете колико ово значи за Србију - рекао је Вучић.

Председник је на крају додао да је "Стар трек" стигао у Србију, и још једном истакао да се нада да је ово само почетак.

 

Обраћање Кристофера Хила

Амерички амбасадор Кристофер Хил је рекао да Американци много воле аутомобиле, али и планету - као и да склапају нова пријатељства.

Kristofer Hil
Кристофер Хил / Извор: Фото: Printscreen

- Одушевљени смо што се овако сјајна компанија тако лепо уклапа са српском културом, буквално као бурек и јогурт. Са тачке гледишта америчке амбасаде поносни смо што је компанија овде, и са задовољством ћемо гледати како компанија расте - казао је он.

Бенсаид: Београд има веома активну технолошку сцену

Виши потпредседник за развој софтвера Васим Бенсаид се захвалио на подршци коју су добили приликом доласка у Србију.

- Софтвер је суштина искуства који нудимо нашим клијентима. То одређује како се возила крећу и каква је интеракција са светом. Да бисмо све то постигли, Ривијану су потребни најбољи инжењери на свету, и веома смо наменски бирали Београд. Ви имате активну технолошку сцену, и срећан сам што можемо пожелети добродошлицу новим колегама - рекао је Бенсаид.

 

Обраћање Синди Николе

Потпредседница компаније за аквизицију талената Синди Никола захвалила се председнику Србије и Влади, који су омогућили долазак Ривијана у Србију.

- Желимо да урадимо нешто другачије за овај свет. Моја улога је да обезбедим најталентованије људе за Ривијан, људе са различитим искуствима и знањима, пошто је то једини начин да испунимо нашу мисију - рекла је она.

Nikole
Николе / Извор: Фото: Printscreen

Никола подсећа да је број запослених у компанији порастао са нешто више од хиљаду људи на чак 14.000 запослених.

- Људи овде су изузетно талентовани, а поред тога имају и неки невероватан ДНК, веома су страсни у послу. Ми тражимо сјајне људе у послу, али и сјајна људска бића, и заиста смо одушевљени ониме што смо видели овде - рекла је она.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ИнстаграмПринтсцреен/будуцностсрбијеав

Вучић је сео за волан аутомобила, чија табла је у потпуности дигитализована, и опет се нашалио:

- Ја сам сељак човек, научио сам на мењач - рекао је он.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Вучић је потом додао министарки за иновације Јелени Беговић да су ово ствари за које живи.

Председнику Вучићу је представник компаније показао један модел возила, а због величине гепека, који се налази у предњем делу возила, нашалио се да може да послужи и као базен за децу.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Председник Вучић је раније рекао Танјугу да ће у Србију доћи америчка компанија Ривијан која производи електрична возила и да ће пре краја ове године отворити 200 радних места за инжењере, а онда 1.000 радних места.

Вучић је истакао да је то важна вест и да је за довођење Ривиана било потребно готово две године борбе. 

- Пре краја ове године отвориће 200 радних места за инжењере, онда 1.000 радних места. Не заборавите то је једна од две, или три најјаче америчке компаније за производњу електричних аутомобила. То је велики успех за нашу земљу - рекао је председник Србије током боравка у Њујорку, где је у септембру учествовао на заседању Генералне скупштине УН.

Ривиан са седиштем у Калифорнији, познат по производњи електричних камионета и теренаца, у септембру је званично најавио да у Београду отвара свој R&D центар са намером да запосли локални технички кадар и инжењере из аутомобилске индустрије.

Компанија ће у Србији, како је раније објављено, пословати под именом Ривиан СЕ Еуропе д.о.о. Београд.

Компанија Ривиан је основана 2009. и бави се дизајнирањем и производњом електричних возила.

Први модели возила су Р1Т, "пицк-уп труцк" са два реда седишта за пет путника, који је проглашен најбољим возилом у својој категорији, као и Р1С, СУВ са три реда седишта за седам путника.

Како су медији објавили, та возила су комбинација одличних перформанси, употребне вредности и ефикасности.

Возила Р1Т и Р1С опремљена су напредним технолошким системима, укључујући електронику возила, акумулатор, електрични погон, шасију, Дривер напредни систем помоћи возача (АДАС) и дигитално управљање.