Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРПСКА ОБУЋА И ОДЕЋА НА ТРЖИШТУ РУСИЈЕ И ЕАЕЗ: Велики успех домаћих произвођача - извоз ће бити све већи

10.12.2021. 17:44
Пише:
Србија Данас
PKS
ПКС / Извор: Фото: ПКС

Српска обућа и одећа на тржишту Русије и ЕАЕЗ

Српски произвођачи радне и заштитне обуће и одеће за специјалне намене успешно су промовисали извозне капацитете на међународном сајму „Безбедност и заштита на раду“ у Москви,  очекује се да ће укупан извоз ових производа у Русију, само преко дистрибутера „Еталон“, премашити пет милиона евра у 2022. години, а са руским партнерима се преговара о перспективним пројектима заједничке производње обуће у Русији и отварања компаније и производње заштитне одеће у Србији. Осим одеће и обуће за специјалне намене велики је потенцијал за дечију обућу произвођача из Србије на руском тржишту.

ДРЖАВА ЋЕ ФИНАНСИРАТИ: Вучић поручио - видећемо да Ражањ добије мањи погон војне индустрије

ДРЖАВА ЋЕ ФИНАНСИРАТИ: Вучић поручио - видећемо да Ражањ добије мањи погон војне индустрије

НИЈЕ ВАМ СТИГАО ИЗВЕШТАЈ ИЗ БАНКЕ ДА СУ ВАМ ИСПЛАТИЛИ 20 ЕВРА? У ДВА КОРАКА проверите да ли су вам легле паре

НИЈЕ ВАМ СТИГАО ИЗВЕШТАЈ ИЗ БАНКЕ ДА СУ ВАМ ИСПЛАТИЛИ 20 ЕВРА? У ДВА КОРАКА проверите да ли су вам легле паре

"ДА ЈЕ НОЖЕМ УБОДЕ, ДА УБИЈЕ ОНАКО ДИВНУ..." Потресне речи поводом убиства Славице у Жаркову - ево шта кажу комшије (ФОТО)

"ДА ЈЕ НОЖЕМ УБОДЕ, ДА УБИЈЕ ОНАКО ДИВНУ..." Потресне речи поводом убиства Славице у Жаркову - ево шта кажу комшије (ФОТО)

Руски пословни партнер, увозник и дистрибутер за регион Русије и бившех СССР - „Еталон“ из Москве већ увози и дистрибуира производе седам српских компанија, а током трајања сајма БИОТ 2021 од 7. до 10. децембра, организовао је билатералне сусрете, комерцијалне преговоре, презентације и посете продајним центрима руских купаца за власнике и руководиоце српских компанија. Дистибутери из свих региона Русије од Калињинграда на западу, преко Омска и Краснојарска у централном Сибиру до крајњег истока и Владивостока, али и из Казахстана, Киргистана и Белорусије потврдили су премиум квалитет српске обуће, заинтересованост крајњих купаца и позитивне реакције након ношења, истиче Дејан Делић, директор Представништва ПКС у Москви. 

Руски медицинари, апотекари, рудари, шумари, ловци, риболовци, планинари, професионалци и рекреативци носиће квалитетну српску обућу компанија „Леон“ Шабац, „Тигар обућа“ Пирот и „КС System“ Нови Сад.

- Пласман наших производа на руско тржисте представља велику промоцију призводног програма породичне фирме Леон - кломпи, папуча и сандала. Трудимо се да заузмемо велики удео на руском тржишту и очекујемо да ће из године у годину извоз бити све већи. Без обзира на веома тешко стање у свим гранама привреде и пословања које смо сви осетили, постигнути су веома позитивни резултати - рекао је Ђорђе Савић директор „Леон“ Шабац. Савић је посебно поносан на лансирање на руско тржиште „Медикал“ производне линије намењене продаји у апотекама. Сам процес производње, по његовим речима, је дуготрајан и сложен, а производи се одликују по удобношћу, естетици и препознатљивом анатомском газишту.

Производи који су се показали најтраженијим на руском тржишту компаније „КС System“ су Hikking и Trekking модели, израђени од најквалитетније домаће сировине чији су квалитет купци у Русији већ препознали. „Већ три деценије смо веома препознатљиви у категорији заштите стопала на раду, посебно нас радује раст интересовања за наш радни и заштитни програм, али и интересовање за моделе које носе љубитељи планинарења и шетње. Иако смо тек на заједничком пословном почетку, компанију „Еталон“ можемо да издвојимо по својој професионалности у пословању, као и могућности да препозна потребе тржишта за квалитетном и приступачном обућом. Суштина наше пословне сарадње је да будемо присутни тамо где и када смо нашим купцима најпотребнији“, поручује Бранислав Гогић, власник компаније.

Зоран Марковић, директор продаје пиротске „Тигар обуће“ наводи да је на руском тржишту заступљен широк асортиман производа гумене обуће, спортски програм (обућа за лов), обућа опште намене и  заштитна обућа. Међу најтраженијим производима су ловачке и рибарске чизме, као и заштитне чизме за ватрогасце и рударе. У зависности од програма, производи су намењени: широком грађанству, ловцима, запосленим у области грађевинарства, рударства, ватрогасцима, дрвосечама, радницима на нафтним платформама и другима који раде при екстремно високим или ниским температурама.

Власник компаније „Еталон“ Денис Осипов, нагласио је да је уз подршку Привредне коморе Србије велики посао урађен у протеклих девет месеци и да је након, већ пласираних првих десетак шлепера обуће могуће дефинисати оквире потенцијала пословања за наредну годину и канале продаје најинтересантнијих модела.

- Јасан нам је потенцијал и желимо на квалитетан начин да отворимо све правце продаје производа и да растемо заједно са нашим српским пријатељима и пословним партнерима. Интензивно користимо интернет продају, малопродајне канале трговинских ланаца, специјализована продајне платформе као нпр. продаја путем ланаца апотека али и корпоративне сегменте у сарадњи са металуршким или рударским руским казахстанским или кригистанским производним гигантима. Пред нама је сезона пролеће/лето, за шта се темељно припремамо и уз подршку Привредне коморе Србије управо организујемо нашу пету пословну посету Србији, која ће бити одржана крајем јануара, током које ћемо дефинисати моделе и планове поруџбина радне одеће за наредну годину. Паралелно са продајом радне обуће и одеће за специјалне намене, посебно се поносимо што ће руска деца носити врхунски квалитетну и удобну дечију обућу српских компанија пре свега „Обућа Павле“ из Беле Паланке - рекао је Осипов.

На штанду Еталона на сајму БИОТ 2021 промовисани су и модели радне, камуфлажне и медицинске одеће српских компанија „Трендтекс“ Пријепоље, „Јумко“, Врање и НАГ, Београд.