Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРПСКИ ПРИВРЕДНИЦИ СЛОЖНИ У ОЦЕНИ: На Expo-u испуњена очекивања

10.10.2021. 18:25
Пише:
Танјуг
Dubai
Дубаи / Извор: Профимедиа

Српски привредници сложнису у томе да су, у оквиру прве недеље Светске изложбе "Експо 2020 Дубаи", посвећене клими и биодивезитету, њихова очекивања у погледу сарадње са потенцијалним партнерима и више него испуњена.

Имали смо одређена очекивања која смо зацртали као представници привредне делегације из Србије, али смо доживели још квалитетнији пријем од самог старта и контакт са пословним партнерима који можемо да развијамо у будућности, изјавио је данас регионални менаџер Бојан Глигић из компаније ЕсоТрон.

Глигић каже да се у тој компанији баве једном иновативном делатношћу у Србији и да од отпада производе енергију, што је овде, како каже, нешто што је тек у развоју, јер су еколошке енергије тек у развоју.

ЗЛАТНО ДОБА СРБИЈЕ! Привредни раст наставља да расте, јесењи извештај Светске банке одушевиће грађане

ЗЛАТНО ДОБА СРБИЈЕ! Привредни раст наставља да расте, јесењи извештај Светске банке одушевиће грађане

СТВАРИ КОЈЕ СВИ РАДИМО, А УЖАСНО НЕРВИРАЈУ! Радници супермаркета открили шта им највише смета

СТВАРИ КОЈЕ СВИ РАДИМО, А УЖАСНО НЕРВИРАЈУ! Радници супермаркета открили шта им највише смета

ОД УЗГОЈА "ПЛАВОГ ЗЛАТА" ЛЕПО ЖИВИ ЧИТАВА ПОРОДИЦА: Ово воће је у највећој експанзији у Србији (ФОТО)

ОД УЗГОЈА "ПЛАВОГ ЗЛАТА" ЛЕПО ЖИВИ ЧИТАВА ПОРОДИЦА: Ово воће је у највећој експанзији у Србији (ФОТО)

Он је казао да су они као компанија успели да се представе и да наиђу на разумевање онога што раде, а све захваљући Привредној комори и канцеларији Привредне коморе, а посебно се захвалио директору Привредне коморе у Дубаију Марку Селаковићу који је, како наводи, организовао врло квалитетне партнере.

Глигић је додао да су остварили изузетно квалитетан контакт са једном врло специфичном компанијом из Дубаија, која ће на основу разговора који су обавили тамо, доћи и посетити Србију.

- Она ће доћи ближе да се упозна са нашим радом и деловањем компанија ЕсоТрон у региону и на Балкану - казао је Глигић.

Привредник Игор Јеличић из "Греен Аир Цлеан" стартапа је, такође, оценио да су њихова очекивања у погледу сарадње са потенцијалним партнерима из Уједињених Емирата више него испуњена.

Он је рекао да су на првој недељи Светске изложбе представили прототип уређаја који је потпуно другачији у односу на остале уређаје који су врло слични, те да су добили врло добре повратне информације људи који су, како он истиче, стручни у тој области.

- Ту смо схватили да наш патент и проналазак ипак вреди - каже Јеличић.

Генерални менаџер грађевинског кластера "Дунђер"- Ниш Биљана Аврамовић каже да су успоставили однос са једном владином институцијом из Дубаија, која поседује један велики хуб стартапова, а који су сви расположени за сарадњу са Европом и југоисточном Европом.

Она је поручила да су они већ на путу да се потпише један меморандум о разумевању из кога би после требало да произлазе уговори са конкетним фирмама.

Такође је рекла да су "наишли на велики број компанија које су заинтересоване за пласман својих производа у југоисточној Европи и који би можда били заинтересовани за некакав трансфер знања наших, а онај део којим се ми бавимо је пре свега, циркуларна економија, зелена градња, обоновљиви извори енергије и највиши стандарди квалитета у грађевинарству," казала је Аврамовић.

Аврамовићева је додала да су се они представили као оно што би представљало некакву њихову понуду, у име тих 50 грађевинских фирми из Ниша.

Суоснивач и директор компаније "ОНО Бикес" Марко Шћепановић је оценио да су имали заиста добар низ разговора са потенцијалним дигиталним партнерима и то невезано само за то тржиште, већ и за тржиште Индије са којим је тај регион све више повезан.

- Помогло нам је да се представимо широј јавности овде, ми смо донели наш прототип нашег електричног бицикла, који је освојио разне неке интернационалне награде, BBC га је прогласио за најлепшим на свету, показали смо га овде на једном интересантном тржишту, где се већ појавило неко иницијално интересовање - рекао је Шћепановић.

Шћепановић је рекао да имају план за даље ширење на тржишту и најавио да ће се појавити поново на "Expo-u" у оквиру пете тематске недеље, која је везана за транспорт и мобилност.

- Тада ћемо детаљно представити све наше пројекте, ту је и један врло интересантан пројекат, паметне рикше су у питању са соларним панелима, које су јако интересантне за људе овде - поручио је Шћепановић.

Он је казао да се управо на тај начин покушава да се учине градови, заједнице ефикаснијим и чистијим, тако да је интересовање за тај пројекат било и највеће.

Директор Гаранцијског фонда Војводине Ђорђе Раковић је истакао, као и други привредници, да су први утисци са овог Експоа, свакако везани за сарадњу коју су направили у претходних пар дана, а везани су за одрживи развој.

- С обзиром да Гаранцијски фонд Војводине има своју кредитну линију, везаност за енергетску ефикасност и гледамо да у неком таквом правцу, као што функционишу развијеније земље, функционише и Гаранцијски фонд Војводине према насим клијентима - рекао је Раковић.

Он је казао да се Гаранцијски фонд представио својим кредитним линијама, односно гарантним линијама које пружају грађанима, а кроз много повољније услове грађани долазе до средстава која су везана за енергетску ефикасност.

Та средства, како је навео Раковић, могу да се користе и у пољопривреди, грађевинарству, индустрији, где год може да се дође до неког побољшаног емитовања мање штетних гасова, термо и путне изолације, соларних панелиа, који су изузетно сада тражени.

Раковић је рекао да Фонд подржава партнере из Србије, те да свакако има ту прву сврху, али да су контактирали и са међународним компанијама, које дају неку логистику, односно неку палету производа везаних за енергетску ефикасност.

Управо због тога, како је истакао Раковић, као и због направљених "интересантних" контаката, Фонд ће присуствовати и неким другим темама и панелима.