Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА ЋЕ БИТИ СА ТУРИСТИЧКИМ АГЕНЦИЈАМА? Још нема понуда осигуравајућих кућа, путници не треба да брину

23.10.2020. 09:28
Пише:
Србија Данас/Блиц
Pasoš
Пасош / Извор: Профимедиа/илустрација

Три недеље након што су остале без лиценци и након што је из Министарства за трговину и туризам најављено да ће проблем са истеклим полисама осигурања бити решен за десетак дана, туристичке агенције још увек нису добиле ниједну званичну понуду од осигуравајућих кућа.

У знак протеста, јуче су туристички радници из целе Србије дошли испред Владе са листом захтева, те је све и логичније питање гасе ли нам се то туристичке агенције.

Није до краја разрађена ни опција банкарских гаранција, иако је 17. октобра ступио на снагу нови Правилник о врсти, висини и условима гаранције путовања којим је прописан нови начин функционисања банкарске гаранције.

ДУГ ЗЕМАЉА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ СЕ ДРАСТИЧНО ПОВЕЋАО: Грчка се највише задужила, чак 187 одсто

ДУГ ЗЕМАЉА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ СЕ ДРАСТИЧНО ПОВЕЋАО: Грчка се највише задужила, чак 187 одсто

СРБИЈА ЛЕЖИ НА ЗЛАТУ: Племенитог метала имамо највише у региону, за само годину дана резерве увећане за 10 ТОНА

СРБИЈА ЛЕЖИ НА ЗЛАТУ: Племенитог метала имамо највише у региону, за само годину дана резерве увећане за 10 ТОНА

СВЕТСКА БАНКА УПОЗОРАВА: Западни Балкан склизнуо у рецесију због пандемије, привреда пала за 4,8 одсто

СВЕТСКА БАНКА УПОЗОРАВА: Западни Балкан склизнуо у рецесију због пандемије, привреда пала за 4,8 одсто

Оне би могле да буду алтернатива полисама осигурања, мада агенције већ најављују да то решење тренутно није реално, јер су почетне суме превелике. И то додатно појачава наше питање из наслова.

Због тешког материјалног положаја у који их је довела пандемија корона вируса, неколико стотина запослених у туристичким агенцијама из разних крајева Србије окупило се данас испред зграде Владе. Они су желели да укажу на тренутну тешку ситуацију, остајање без лиценци и да властима предају своје захтеве за помоћ.

Путници не треба да брину

Грађани који су раније уплатили своја путовања преко агенција или добили заменске ваучере немају разлога за бригу јер су њихови аранжмани покривени важећим гаранцијама.

Што се тиче путника који су одбили ваучере и који су одлучили да сачекају поврат уплаћеног новца у јануару 2022. године, ни они не морају да страхују пошто је реч о путовањима која су уплаћена пре 1. октобра. Дакле, путници ће бити обештећени по процедури која је раније најављена, када истекне наведени временски период, објашњавају из Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА).

Како истиче директор Националне асоцијације туристичких организација Србије (ЈУТА) Александар Сеничић, агенцијама још нису стигле званичне понуде са ценама и условима за полисе осигурања, иако су неке осигуравајуће куће исказале добру вољу и спремност да уђу у посао осигурања туристичких аранжмана.

- Три осигурања која су била на састанку код министра Љајића контактирала су неколико туристичких агенција и, према мојим информацијама, поједине су прошле контролу реосигуравача. Ипак, то је јако мали број, неких 15-20 агенција. Притом су услови малтене идентични као код банкарске гаранције – захтевају депозит, хипотеку и плаћање премије осигурања, што само говори у прилог томе да треба мењати Правилник о гаранцијама путовања - објашњава Сеничић.

Он је, иначе, још пре три дана истицао да је проблем ургентан и да туристичке агенције не могу више да чекају на нормализацију рада.

Нове полисе на три месеца или годину дана?

Подсетимо, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић најавио је 14. октобра да ће већ током прошле седмице прве туристичке агенције добити полисе осигурања и тако стећи услове да обнове лиценце за рад. Он је тада најавио да ће полисе важити годину дана.

Putovanje
Путовање / Извор: Профимедиа/илустрација

- Ствари око лиценци за рад туристичких агенција се одвијају у добром правцу - оптимистички је тада најавио министар.

Претходно су, недељу дана раније, из ЈУТЕ стизале информације да ће неке осигуравајуће куће дати продужетак полиса, али да то још увек није озваничено. Тада се чекала само потврда која осигурања су заинтересована да наставе посао са туристичким агенцијама.

Туристичким агенцијама су лиценце за рад истекле 1. октобра пошто осигураваћује куће више нису хтеле да им обнове послие осигурања правдајући то превеликим ризиком у време пандемије корона вируса.

Ресорно министарство је најавило да неће одузимати лиценце за рад агенцијама док се не реши проблем око гаранција путовања, али за сада преко агенције можете само да купите појединачне карте за аутобуски или авио превоз, као и да резервишете смештај у хотелима са којима агенције имају пословно-техничку сарадњу, али не и да уплатите цео аранжман (резервација-превоз-смештај).

Модели гаранција исти, цифре у региону различите

Модели гаранција путовања су свуда мање-више исти, истакао је Александар Сеничић, и углавном су то полисе осигурања. Ипак, према његовим речима, ни у једној земљи не постоји ни приближно оволики износ као у Србији.

- У Бугарској је то око 120.000 евра, у Црној Гори је полиса на 30.000, а банкарска гаранција на 15.000 евра, док се у Хрватској обрачунава по промету агенције, али је минимално 50.000 евра. У Чешкој, на пример, минимум је такође 50.000, али цифре могу да иду и до милион евра, јер осигуравајуће куће процењују ризичност агенција на основу промета, оствареног прихода и плаћеног пореза према држави  - истиче Сеничић.