Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Стижу ИНВЕСТИЦИЈЕ: Нове шпанске компаније хоће у Србију

28.05.2018. 12:45
Пише:
Србија Данас/Б92
vreme
време / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Укупна билатерална трговинска размена са овом земљом износила је 412 милиона евра

Хавијер Алварес, шеф економског и трговинског одељења Амбасаде Шпаније изјавио је да постоји интересовање за долазак нових шпанских компанија у Србију.

Алварес је  казао да су у амбасади упознати са интересовањем још неколико шпанских компанија за почну своје пословање у Србији. 

- Регистровано је 24 шпанске компаније које послују у Србији, и то у секторима као што су инжењеринг, грађевинарство, заштита животне средине, мода, компоненте за аутомобилску индустрију и железницу, прехрамбена индустрија, хотелијерство, индустријска опрема, итд. Уопштено, досадашњи резултати су били повољни за ове компаније у толикој мери да неке од њих планирају да прошире своје инвестиције. Такође, упознати смо са интересовањем још неколико шпанских компанија започне своје пословање у Србији - рекао је Алварес. 

Осим тих фирми, како је навео, постоје многе друге које послују са Србијом иако немају своје канцеларије или представништва у земљи. 

Према његовим речима, извоз робе из Шпаније у Србију је у 2017. години достигао 247 милиона евра, док је извоз из Србије у Шпанију износио 165 милиона евра, тако да је укупна билатерална трговинска размена износила 412 милиона евра. 

Лет траје само 8 МИНУТА! Ово је најкраћа међународна авио-линија, а ево и на којој РЕЛАЦИЈИ

- Од 2014. године шпански извоз у Србију бележи двоцифрене стопе раста сваке године. У 2017. години говоримо о порасту од 23 одсто у односу на претходну годину. Што се тиче шпанског увоза из Србије, у претходне четири године регистрован је снажан раст на почетку, који је потом заустављен, бележећи пад од 10 процената. Укупна билатерална трговинска размена је континуирано расла последњих године, бележећи стопу напретка од 8 одсто у 2017. години - навео је Алварес. 

Сличне тенденције бележе се и у првом тромесечју ове године, са стопама раста извоза из Шпаније у Србију од 17 одсто и извоза из Србије у Шпанију од 23 одсто.

španska zastava
шпанска застава / Извор: Профимедиа/илустрација

Што се тиче структуре поизвода, у 2017. су се највише извозили из Шпаније у Србију месо и прерађевине од свињског меса, возила (трактори и аутомобили) и делови, бела техника, кућни апарати и електроматеријал, као и пластика и производи од пластике. Србија је, с друге стране, извезла производе од гуме (посебно пнеуматике), намештај, пластику и производе од пластике, машине и механичке апарате, папир, картон и производе од картона. 

- У складу са тим подацима, можемо да закључимо да је за ове фирме пословање у Србији позитивно те се можемо надати да ће средњерочно гледано, као што је то био случај на неким другим тржиштима, пораст трговинске размене водити већим већем броју инвестиција. Тај тренд је обично проузрокован потребом да се буде ближе регионалним тржиштима или је пак резултат све већег броја контаката и вишег степена узајамог познавања који омогућавају да се лакше препознају могућности за инвестирање - рекао је Алварес. 

Према његовим речима, сектор коме Шпанија посвећује посебну пажњу последњих година је технологија у пољопривреди и сточарству, што може бити одлично искуство за Србију. 

РЕШЕНО: Гаспром потписао протокол о гасоводу са Турском

- Шпанско искуство, базирано на прилагођавању сувој клими и терену на југу земље, али и на гајењу разноврсних култура захваљујући постојању влажнијих зона на северу земље, довело је до развоја технологије наводњавања, пластеника, специјализованих машина и опреме. Ова чињеница је омогућила Шпанији да се позиционира као лидер у производњи и извозу бројних производа (маслиново уље, вино, воће, поврће, итд) и истовремено је подстакло нова истраживања и развој технологије - рекао је Алварес. 

Подсетио је да Србија почиње да улаже у технолошки напредак који ће подржати постојећи европски фондови (ИПАРД) и споразуми о слободној трговини који ће моћи да искористе само фирме способне да се такмиче на тржишту и из тог разлога у последње три године учествује на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду са званичним штандом Краљевине Шпаније. 

Voće
Воће / Извор: Профимедиа

- Ове године смо представили водеће фирме у сектору пољопривредне механизације за припрему земљишта (Агратор и JYMPA), произвођача пластеника и великих пољопривредних конструкција (ИМА), произвођача великих "пивот" система за наводњавање (РКД, која је у сарадњи са српском компанијом Ингел освојила награду за иновацију), произвођача ђубрива, биостимулатора и микронутријената (Традецорп) и произвођача цеви за наводњавање "кап по кап" са посебним патентом (Цаудал) - навео је Алварес.

Мало људи у Србији зна да је Шпанија...

- Примећује се да се Србија и Шпанија још увек у потпуности међусобно не познају. Тачно је да је наша билатерална сарадња одлична у политичком смислу и да грађани Србије показују доста симпатије за Шпанију захваљујући туризму или спорту. Али, што се тиче привреде и компанија, не постоји адекватна представа о ономе што Шпанија може да понуди (као што ни у Шпанији Србија није довољно позната). Да наведем пар примера, мало људи у Србији сигурна зна да је Шпанија први произвођач и извозник у свету маслиновог уља или први произвођач вина, да је прва грађевинска компанија у свету шпанска или да Шпанија поседује најширу мрежу брзих железница у Европи - наводи Алварес.

- Како бисмо допринели бољем узајамном упознавању као и интензивирању контаката између Србије и Шпаније, планирамо да у периоду од 22, до 24. октобра ове године, у Београду организујемо Пословни форум Шпанија-Србија. Надамо се да ћемо привући шпанске фирме из сектора попут путне инфраструктуре, животне средине, енергетике, аутомобилске, текстилне и пољопривредно-прехрамбене индустрије, које сматрамо најперспективнијим за нашу билатералну сарадњу - рекао је он.