Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТЕК ЋЕ ДА СКАЧУ РАТЕ ЗА КРЕДИТ! Професор Живановић објаснио: Треба бити јако опрезан...

05.12.2022. 18:50
Пише:
Србија Данас/Блиц Бизнис
stan, kredit, kupovina
стан, кредит, куповина / Извор: Фото: Shutterstock

Потражња за кредитима не јењава упркос порасту каматних стопа показују подаци последњег извештаја Народне банке. Изненађује податак да су и стамбени кредити врло актуелни иако цена квадрата расте. Према оцени струке разлог томе су наше навике да се кредитно задужујемо, ниска примања али и тренутно повећања цена. Оно што саветују пре узимања кредита је да треба имати доста добар разлог зашто се посеже за задужењем.

- Када се узима кредит најпре треба имати доста добар разлог зашто се посеже за задужењем. Разлог може да буде добра куповина нечега за текуће потребе, и тада треба да гледа да су то што краћи кредити и да их он може враћати - каже др Бранко Живановић, ванредни професор на Београдској банкарској академији - факултету за банкарство, осигурање и финансије.

Професор Живановић указује на чињеницу да је тражња за кредитима расла у последњем кварталу, како за привреду тако и за становништво, али и напомиње да се код нас кредити данас узимају за све и људи се по инерцији ослањају на задужење. Како каже посебно је интересантно за стамбене кредите чија цена расте и где је неизвесност у погледу инфлације, стабилности девизног курса и свега у перспективи и највећа и најдужа и где до највећих проблема може да дође али та тражња апсолутно не јењава из више разлога.

Зелена декларација: ПКС партнер у трансформацији српске привреде

Зелена декларација: ПКС партнер у трансформацији српске привреде

НАПЕТО НА ТРЖИШТУ НАФТЕ! Ембарго ЕУ ступио на снагу, цена скочила, а Јапан подржао остатак света - ево шта то значи за нас

НАПЕТО НА ТРЖИШТУ НАФТЕ! Ембарго ЕУ ступио на снагу, цена скочила, а Јапан подржао остатак света - ево шта то значи за нас

ОПЕК СЕ ОГЛАСИО: Нема промене!

ОПЕК СЕ ОГЛАСИО: Нема промене!

- Први разлог је зато што су код нас и становништво и привреда навикнути на кредит. Дакле, кредит је облик финансирања, на неки начин и облик егзистенције на који су код нас и привреда и становништво навикнути. Прилично су кредитно задужени и углавном егзистирају тако што се ти кредити обнављају, односно узимају се нови кредити и враћају стари и генерално кредитна задуженост благо расте али никако се не смањује. У најмању руку остаје на истом нивоу и то је наша свакодневница и пракса и карактер привредног система - тврди професор.

Обим новоодобрених кредита привреди у трећем тромесечју износио је 322,8 милијарди динара и био је за 13,7 одсто виши него у истом периоду претходне године, показују подаци НБС.

Опрез за стамбене кредите

Када су у питању кредити за стамбене јединице, са дугорочнијим роком отплате, професор Живановић каже да треба имати у виду да ће каматне стопе расти и да потенцијални дужници треба најпре да сагледају све опције.

stan
стан / Извор: Фото: Shutterstock

- Онај ко планира да се кредитно задужи најпре треба да сагледа капацитет зарађивања своје породице и да ли ће они као домаћинство бити у прилици са једном претпостављеном каматном стопом која ће извесно расти сваки кавартал, од прилике од 1 до 2 одсто, може у будућности да тако нешто враћа. Посебно треба да сагледа карактер и облик његових прихода, да ли су његове зараде индексиране у евру и да ли његовазарада прати у будућности каматне стопе на евро, односно ако су у питању динарски кредити, што је ређе, такозвани делибор - објашњава професор.

Додаје да је треба имати у виду да ли ће и зарада такође у међувремену расти и да ли ће пратити каматне стопе као и инфлацију.

- Овде треба бити јако опрезан јер ништа не наговештава да ће цене квадрата да падају, али као и усвакој финансијској кризи дешавало се да после извесног периода дође до успореног раста цена квадрата, посебно на мање квалитетним подручијима и локацијама и за сада оваква инвестиција не мора остварити очекивану спекулативну добит. Али то је ипак један вид сигурности, и кредит долази у обзир једино у те сврхе, али ако се искључиво исплаћује из личног доходка није претерано добра инвестиција - каже професор Живановић.

Камате ће наставити да расту

Каматне стопе већ месецима у назад иду узлазном путањом, а према најавама централних банака, то ће се наставити у наредној години. Ово је нарочито забринуло грађане који су од банке узели стамбени кредит са варијабилном каматном стопом, јер су има месечне рате из месеца у месец веће.

Да ће и у будуће наставити да расту, мишљења је и професор Бранко Живановић.

Branko Živanović
Бранко Живановић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/NOVA С

- Камате ће у сваком случају наставити да расту из разлога зато што ће се ова инфлаторна кретања како у свим гранама тако и у грани банкарске индустрије уграђивати и каматне стопе ће се кориговати. Оно што није типично за финансијски сектор, њихова корекција је увек каснила за текућом инфлацијом - каже он.

И додаје да су банке доста опрезне, и не посежу за тако радикалним мерама већ настоје да каматне стопе умерено расту.

Повећана задужења

Кредитна активност банака наставила је да расте и у септембру ове године повећана је 11,7 одсто у односу на исти период прошле године, објавила је Народна банка Србије (НБС). Потражња за кредитима наставила се упркос томе што су каматне стопе на кредите индексиране у еврима повећане су у трећем тромесечју и у просеку су износиле 3,5 одсто за привреду и 4,2 одсто за становништво (у односу на 2,6 одсто и 3,6 одсто у другом тромесечју),

Просечна каматна стопа на новоодобрене динарске кредите становништву повећана је у трећем тромесечју у просеку за 1,6 процентних поена и износила је 10,7 одсто, а према последњим подацима НБС, повећане су каматне стопе на готово све врсте динарских кредита, при чему је каматна стопа на најзаступљеније, готовинске кредите повећана на 11,2 одсто, што је раст за 1,6 процентних поена.