Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Пропао му бизнис па прешао у блогере: Ивица објавио "14 корака ПЉАЧКЕ АГРОКОРА које је одобрила Влада"

27.09.2017. 14:49
Пише:
Србија Данас
Ivica Todorić
Ивица Тодорић / Извор: СД/илустрација

Свеобухватна анализа

Ивица Тодорић објавио је већ други блог данас, овај пут под насловом "14 корака пљачке Агрокора које је одобрила Влада".

У наставку је текст у целости:

Бизнисмен, тајкун и медијски стручњак: Ивица Тодорић постао "најпопуларнији" хрватски БЛОГЕР

Тодорић покушава да се опере: Криви су му сви, од бивших сарадника до политичара актуелне власти

Користећи аналитику правних и економских експерата, али и изворе који долазе од самих спроводиоца незаконитих радњи у потпуности је реконструисан цели злочиначки подухват у 14 тачака и износим га овде хрватској јавности. О томе како се и зашто манипулише с Агрокоровим билансима сада је потпуно јасно:

1. КОРАК: Смена менаџемента кроз закон (Lex Агрокор)

2. КОРАК: Постављање новог менаџмента на све кључне управљачке функције у Агрокору д.д. (менаџмент у аквизицијама углавном није диран јер је потребно да на тим позицијама остану менаџери који су раније били у саставу како би се могли натерати уценом да потпишу исправке финансијских извештаја). 

3. КОРАК: Нови менаџмент преузима све функције у финансијама и стратегији у циљу покретања ревидираних финансијских извештаја за 2015. годину и  израду финансијских извештаја за 2016. које бивши менаџмент није стигао да преда.

4. КОРАК: Спроводе се чишћења биланса кроз умањења и резервације у делу залиха, ревалоризацијских позиција, потражње, процена вредности имовине и кроз то се долази до генерисања високих губитака у књигама као припрема спровођења развлашћивања постојећих власника.

5. КОРАК: Објављују се пословни резултати у којима се евидентирају високи губици уз ревизију ревидираних пословних извештаја за 2016. годину у којима се наводи белешка могућег неприказивања стварног стања пословања друштва уз опаску потенцијалне преваре у пословном извештају.

6. КОРАК: Током израде извештаја, паралелно се по дисконтним вредностима откупљују дуговања на тржишту и тиме стиче контрола над дугом компаније. 

agrokor
агрокор / Извор: Профимедиа

7. Када се откупом дуговања кроз дисконт преузме контрола над довољним износом дуга, створена је претпоставка да се крене са стварањем новог задужења компаније по roll-up моделу, према којем се уз дисконт откупљени стари дуг компаније новим задужењем подиже у приоритетни статус намирења у мери 1:1 независно о дисконту постигнутом приликом откупа тог истог старог дуга.

8. Објављује се стање дуга свих поверилаца компаније приказано на начин као да је компанија стала с радом с датумом објаве, односно сва дуговања приказују се доспелим независно од њихове рочности и нормалном току пословања у којем свака компанија у свом редовном раду има отворених дуговања према кредиторима, добављачима и осталим стаке холдерима. У свету банкарства таква ситуација би се могла поистоветити са сценариом у којем штедише и сви клијенти банке у једном дану затраже од банке исплату својих средстава. Такав удар нити једна банка на свету не може издржати.

9. КОРАК: Објављеним износом укупних дуговања приказује се да је вредност компаније негативна, чиме се ствара претпоставка предлога покретања нагодбе у којој се иде у смеру претварања дуговања у капитал компаније.

10. КОРАК: Текуће оперативно пословање се пушта да се одвија све лошије како би се додатно умањила вредност самих компанија кроз умањење њиховог оперативног резултата пословања.

11. КОРАК: Израђује се предлог нагодбе у којем се повериоци деле у раније договорене групе. Сви власници дуга који су кроз roll-up модел стекли приоритетан статус наплате, улазе у приоритетан наплатни ред у којем наплаћују 100% својих потраживања. Осталим повериоцима се нуди умањење главнице дуга и наплата остатка кроз модел отплате кроз године или претварање остатка дуга у капитал компаније.

Ivica Todorić
Ивица Тодорић / Извор: Србија Данас

12. КОРАК: На основу дефинисаних губитака прво се покреће умањење постојећег капитала компанија за вредност дела дуга на терет постојећих деоничара, чиме се постојећи деоничари своде на десетину вредности имовине. Наведени корак се проводи као скупштинска одлука сваке од компанија с обзиром на то да је поверенику кроз Lex Агрокор омогућено преузимање функције скупштине друштва, чиме је доведен у позицију да самостално може гласати (он или његов опуномоћеник) за прихватање свог предлога.

13. КОРАК: По умањењу темељног капитала за износ губитака на терет постојећих деоничара, скупштини се даје на гласање повећање темељног капитала компанија кроз уношење права (дуговања) у капитал компаније по свом износу чиме су сви они који су власници приоритетног потраживања (стечених кроз roll-up модел) доведени у привилегован положај и сав свој дуг претварају у удио у компанијама. Наведени корак такође се проводи као скупштинска одлука сваке од компанија с обзиром на то да је повериоцу кроз Lex Агрокор омогућено преузимање функције скупштине друштва чиме је доведен у позицију да самостално може гласати (он или његов опуномоћеник) за прихватање свог предлога.

14. КОРАК: Уписом докапитализације и новим имаоцима пословног удела спроведено је и легализовано преузимање компанија те имаоци приоритетног дуга постају власници компанија.