Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРЕНД РАСТА ИЗВОЗА: Суве шљиве из Србије тражене у Европи, четири сорте доносе највећу зараду

18.04.2021. 10:09
Пише:
Танјуг
suva šljiva
сува шљива / Извор: Shutterstock

Највећа производња суве шљиве је у Колубарском, Топличком и Шумадијском округу.

Извоз сушене шљиве из Србије је у 2020. износио осам милиона евра, што је 1,3 милиона евра више него у 2019. години, а у Привредној комори Србије очекују даљи тренд раста извоза.

МИ ЊИМА ВАКЦИНЕ, ОНИ НАМА СКОРО ПА ГРАТИС ЛЕТОВАЊЕ: Северна Македонија уводи посебне туристичке пакете за наше грађане

МИ ЊИМА ВАКЦИНЕ, ОНИ НАМА СКОРО ПА ГРАТИС ЛЕТОВАЊЕ: Северна Македонија уводи посебне туристичке пакете за наше грађане

"ДУЖАН КАО ГРЧКА" МЕЊА СЕ У "ДУЖАН КАО ЦРНА ГОРА": Сваки четврти грађанин без посла, јавни дуг већи од БДП

"ДУЖАН КАО ГРЧКА" МЕЊА СЕ У "ДУЖАН КАО ЦРНА ГОРА": Сваки четврти грађанин без посла, јавни дуг већи од БДП

СТИЖЕ НОВА ПОМОЋ ДРЖАВЕ! Поред столарије издваја се новац и за пећи и котлове, ево како да се пријавите

СТИЖЕ НОВА ПОМОЋ ДРЖАВЕ! Поред столарије издваја се новац и за пећи и котлове, ево како да се пријавите

Извозна цена се кретала од 1,5 до 2 евра по килограму, а сушена шљива се и даље највише извози на тржишта Русије, Словеније, Хрватске и Француске. Прошле године је извезено 4.158 тона ове воћке у сушеном облику, а из ПКС наводе да Србија има просечну годишњу производњу од око 6.000 тона сушене шљиве.

Највећа производња суве шљиве је у Колубарском, Топличком и Шумадијском округу. Из ПКС објашњавају да свежу шљиву, намењену за сушење, треба да одликују крупни плодови одговарајућег спољашњег изгледа, флексибилне покожице, златно-жуто месо, затим повољни однос месо-коштица.

Такође, треба да је убрана у фази оптималне зрелости за овај вид прераде. Да би се обезбедио стандардни квалитет сушене шљиве за домаће и инострано тржиште, треба изабрати погодне сорте шљива за сушење, а из ПКС кажу да су сорте које су препоручљиве за производњу у те сврхе - пожегача, стенлеј, ваљевка, чачанска родна...

Иначе, укупна производња шљиве у 2020. износила је 582.547 тона, од чега у региону Шумадије и западне Србије 388.894 тона, што представља скоро 67 одсто укупне производње шљиве. Из Привредне коморе Србије даље сугеришу да укупна површина под засадима шљиве у 2020. години износи 73.010 хектара.

Просечни принос је скоро осам тона по хектару, што је за око три одсто виши принос у односу на претходну годину. Петогодишњи просек производње шљиве износи око 474.740 тона.

У 2020. години, извезено је 31.996 тона шљиве, од чега чак 86 одсто свеже шљиве или 27.544 тоне.