Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УСКОРО ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПРОГРАМ "ОПРЕМА ЗА ПРИВРЕДУ": Бесповратна средства за мала и микро предузећа

09.06.2022. 13:48
Пише:
Србија Данас
Privreda
Привреда / Извор: Фото: Србија Данас

Директор Сектора за стратешке анализе ПКС Михаило Весовић оценио је да овако конципиран програм подршке за мала и микро предузећа решава један од највећих проблема - финансирање.

Микро и малим предузећима, задругама и предузетницима, кроз нови програм "Србија и ЕУ - опрема за привреду", на располагању је рекордни износ од око 3,1 милијарду динара бесповратних средстава за куповину нове опреме.

Момировић: Све је спремно за пуштање саобраћаја кроз тунел Стражевица 15. јуна

Момировић: Све је спремно за пуштање саобраћаја кроз тунел Стражевица 15. јуна

ИЗВРШНИ ОДБОР ОДЛУЧИО: Народна банка Србије повећала референтну каматну стопу

ИЗВРШНИ ОДБОР ОДЛУЧИО: Народна банка Србије повећала референтну каматну стопу

МРАЧНЕ ПРОГНОЗЕ СТРУЧЊАКА: Најмоћнија земља Европе птретрпеће страшан удар, следе велике несташице хране

МРАЧНЕ ПРОГНОЗЕ СТРУЧЊАКА: Најмоћнија земља Европе птретрпеће страшан удар, следе велике несташице хране

Тим средствима биће подржано око 600 фирми, указано је приликом представљања програма подршке у ресорном министарству.

Србија преко Министарства привреде програм финансира са 1,9 милијарди динара, а додатна средства од 11 милиона евра за бесповратну помоћ и техничку подршку обезбедила је ЕУ која је препознала значај програма. Бесповратна финансијска помоћ до 5 милиона динара, односно 25 одсто нето вредности нове опреме у комбинацији са поволјним кредитима за остали део средстава је својеврсна помоћ инвестицијама и бржем развоју привредних субјеката производне и грађевинске делатности.

Програм је отворен 1. јуна и траје док се не утроше средства, најкасније до 31. децембра ове године. С обзиром на велико интересовање и искуство из претходних година, када је програм окончан после свега две недеље, савет привредницима је да се што пре информишу о условима и уђу у процедуру аплицирања за средства.

- "Опрема за привреду" је један од четири програма Министарства привреде усмерен на подршку домаћој привреди. Од иницијалног пројекта 2015. па до 2021. године, овај Програм Министарства привреде у сарадњи са Развојном агенцијом Србије, пословним банкама и лизинг компанијама, подржао је око 3.410 захтева привредних субјеката за набавку опреме вредне 7,5 милијарди динара. Укупна вредност досадашњих инвестиција за одобрене захтеве је 37,1 милијарди динара - истакла је министарка привреде Анђелка Атанасковић.

Програм таргетира преко 600 привредних субјеката подршком за технолошка и унапређења производних капацитета, ефикасности, профитабилности и конкурентности на домаћем и међународном тржишту. У тренутку актуелне глобалне енергетске кризе, Програм има додату вредност јер се одобрена средства могу искористити и за нову опрему намењену унапређењу еколошких аспеката пословања попут соларних панела, указала је Атанасковић.

Партнери у реализацији су Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије.

Додатне погодности за кориснике

Корисници овог програма четвртину новца (25 одсто) добијају бесповратно, 70 процената су кредит или
лизинг банака и лизинг кућа, а учешће корисника је пет одсто. Средства Програма намењена су за суфинансирање набавке: производне опреме и (или) машина; транспортно манипулативних средстава укључених у процес произвоње и унутрашњег транспорта; делова, специјализованих алата за машине; машина и опреме за унапређење енергетске ефикасности и еколошких аспеката производње; грађевинске механизације за потребе обављања грађевинских радова.

Додатне погодности за корсинике: једноставна процедура подношења захтева, опрема ослобођена плаћања ПДВ-а и царине, главно средство обезбеђења за кредит код банке је залога на опреми без хипотеке.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре рекао је да ЕУ није само први трговински партнер, нити само први извор страних директних инвестиција, него представља будућност Србије.

- Улажемо у микро, мала и средња предузећа овде у Србији, јер ће то једног дана бити предузећа у ЕУ - рекао је он.

ЕУ је подржала програм са 11 милиона евра како би српска мала и микро предузећа могла да купе неопходну опрему и повећају активности, даље развијају и побољшају приступ тржишту, додао је он. Жиофре је рекао да је у последњих неколико година ЕУ у Србији подржала овај сектор предузећа са више од 200 милиона евра, те да се помаже и на унапређењу законодавног оквира за олакшавање пословања, као и на подизању иновационих капацитета привреде, преко научног и фонда за иновације.

Директор Сектора за стратешке анализе ПКС Михаило Весовић оценио је да овако конципиран програм подршке за мала и микро предузећа решава један од највећих проблема - финансирање.

- Већина компанија апострофира то као кључни проблем а овакав програм решава баш то питање. Коришћење нове опреме подиже продуктивности и ефикасност, ствара могућност отварања нових тржишта - рекао је он.

Додао је да овај програм важан за могућност развоја целог сектора јер су субвенције значајне када компаније имају додатне трошкове за занављање опреме.