Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Празнично расположење на пијаци "Каленић": Почео "УСКРШЊИ КАРАВАН" (ВИДЕО/ФОТО)

24.04.2021. 15:50
Пише:
Србија Данас
Kalenić pijaca
Каленић пијаца / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Време је за празнике, а прва станица за куповину - пијаца "Каленић"

Овог викенда на београдској пијаци  "Каленић" је почео са радом ускршњи караван који ће трајати до суботе 1. маја и који грађани могу да посете сваког дана у периоду од 8 до 16 сати.

На централном делу пијачног платоа, на бројним тезгама је изложен богат асортиман занатских и пригодних поклона, специјално декорисаних за ову прилику. На свим београдским пијацама се може пронаћи све што је потребно за припрему трпезе поводом једног од најрадоснијег хришћанског празника, од декоративне шушке, папирне траве и корпица до фарби за јаја, гелова за бојење, налепница, као и већ офарбаних јаја природним техникама декупажа са разним мотивима. 

Новинари портала Србија Данас посетили су ову манифестицају коју организују са дугогодишњом традицијом ЈКП "Градске пијаце" и уверили се у то да се поштују прописане епидемиолошке мере, да су одговорни грађани похрлили да посете "Каленић" пијацу и на време се припреме за предстојеће празнике. Овог викенда, све је у знаку празника, а тако ће бити и наредне недеље. 

Супружници Горан и Снежана Раданов баве се обрадом дрвета од кога праве кухињски материјал. Они су на пијачни "Ускршњи караван" дошли из војвођанског Титела, јер како кажу своје производе деле са грађанима управо на пијачним караванима и вашарима сличним овом. 

Kalenič pijaca
Каленич пијаца / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

 

- Супруга и ја се овим послом бавимо већ готово шест година уназад. Израђујемо предмете од дрвета који су ручно обрађени, и сваки је уникатан. Углавном радимо даске за сецкање и сервирање, чинијице за послужење и овале. Углавном бирамо егзотично дрво са лепим шарама, да лепо изгледа и наравно да буде високог квалитета. Сви наши производи су рађени из једног комада и лако се одржавају обичним прањем након употребе - говори Горан Раданов.

Говорећи о несвакидашњем произоду који има у понуди, брачни пар се посебно осврнуо на то да је њихов производ потпуно еколошки. 

- Сви наши прозводи од дрвета премазани су пчелињим воском, тако да је у питању потпуно природни произовд. Наша радионица се налази недалеко од Београда, у Тителу. Ми углавном излажемо на градским пијацама, али најчешће на Каленић пијаци- рекао је Горан Раданов и захвалио се "Градским пијацама" што не одустају од оваквих каравана и омогућавају малим произвођачима да покажу грађанима своје производе. 

Симбол Ускрса који је глобално препознатљив су украшена ускршња јаја и зеке, и управо такве производе који су пажљиво прављени грађани имају прилику да виде и купе на штанду који води Снежана Миладиновић.

- Овај штанд на Каленић пијаци је права ускршња чаролија уз много детаља. Ту су ускршња јаја, украсне кутије, предмети који увесељавају посетиоце и купце за овај велики празник. На мом штанду можете видети разноразне производе од којих бих издвојила дрвена украсна ускршња јаја - каже Снежана Миладиновић и додаје:

Kalenić pijaca
Каленић пијаца / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

 

- На јајима имате бројних мотива, а ту су такође и дрвене зеке што је деци врло занимљиво. Ускрс је наш велики празник и украси које видите додатно увесељавају и употпуњују топлу декорацију породичног дома.

Како је рекла, прављење декупаж украса је постао њен хоби који овим путем дели са посетиоцима са жељом да их види насмејане.

- Ово вам је све декупаж техника, између осталог и салветна техника која се, да би се добио завршни производ на крају прелакира и украшава. Позвала бих све људе добре воље да дођу да посете Ускршњи караван на Каленић пијаци да уживају и да се дружимо - закључила је она.

 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

УСКРС - ПОБЕДА ЖИВОТА

Хришћани обележавају Васкрсење Исуса Христа, празник који симболизује победу живота над смрћу. Ускрс је дан радости и весеља, дан општег праштања и дружења. Тога дана се сви поздрављају са "Христос васкрсе", а отпоздрављају "Ваистину васкрсе". То је највећи хришћански празник који црква слави као централни догађај Христове победе над смрћу. Обичај код свих хришћана је даривање јаја, а водило се и рачуна да сваки укућанин и гост добије јаје са одређеном симболиком.

Шапчанка Загорка Јанковић својим несвакидашњим штандом привукла је пажњу свих посетилаца пијаце "Каленић" и "Ускршњег каравана" који се и ове године успешно одржава. Како је она истакла, у ткању и плетењу проналази свој мир, јер је враћа у период њеног детињства, када су прела и посела била свакодневна. 

Kalenić pijaca
Каленић пијаца / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

 

- Много волим што се данас враћамо својим коренима. Самим тим што посебно волим етно стил и ћилиме, мој хоби у пензионерским данима је постало шивење истих, као и торба и других тканина са народним етно мотивима - говори ведрим гласом Загорка и додаје

- Волим друшто, то ми је једна лепа промена. Упознајем занимљиве људе, сретнем неко познато лице. Увек сам и поред професије радила оне ствари које су ми пријале. Израдом ручних радова бавим се последњих 12 година колико сам и у пензији - казала је.

Поносна на своје радове, Загорка је приказала неке од њених ручних радова који су који су јој, како каже посебно драги срцу. 

Zagorka Janković
Загорка Јанковић / Извор: Србија Данас

 

УСКРШЊЕ ИЗНЕНАЂЕЊЕ

На Велики петак, 30. априла 2021.год., ЈКП "Градске пијаце" обрадоваће своје најверније посетиоце лепим изненађењем. Шарена украшена јаја имаће прилику да добију сви они који посете до 10 часова пијаце "Бајлони", "Каленић" и "Палилула". Нека вам овај симбол породичног празника, додељен на београдским пијацама, буде први који ћете унети у ваш дом.

- Ово је ћилим који је стар сто година који сам ја увезла у ову торбу. Ево видите и ове торбе које су мешавина коже и чилима у етно стилу. Ја сам Мачванка, родом из села Слепчевића поред Шапца. Када радим и плетем сећам се времена из детињства, окупљања на прелима и трудим се да останем верна нашој традицији и обичајима – закључила је Загорка која је редовни излагач у оквиру каравана који организују ЈКП "Градске пијаце. 

Хуманост и емаптија су и ове године бацили светло на Ускршњи караван на Каленић пијаци који организују ЈКП "Градске пијаце" које су у оквиру ове манифестације уступиле на корисћење два штанда младим девојкама које су се самоиницијативно и спонтано удружиле са једним циљем – да помогну малишанима Вукану и Гаврилу који болују од ретких болести. 

- Вукан и Гаврило су наши мали дечаци који болују од тешких болести. Гаврило болује од спиналне мишићне атрофије и за његово лечење су неопходна огромна средства, 2,4 милиона долара. Вукан болује од тешке генетске болести, а за његово лечење такође су потребна влеика новчана средства – рекла је млада Јована Алексић и додала:

- Нас неколико девојака се организовало, тражили смо донаторе који би помогли да се прикупе неопходна новчана средства. Захвални смо много свима онима који су се јавили у огромном броју са жељом да помогну малишанима.

Kalenić pijaca
Каленић пијаца / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

 

Како је Јована истакла, прикупљени новац ће се делити на два подједнака дела која се уплаћују за лечење Вукана и Гаврила.

- Велику захвалност дугујемо и ЈКП "Градским пијацама" које су нам на Каленић пијаци бесплатно уступиле две тезге за нашу хуманитарну акцију и заиста им велико хвала на томе. Имамо сву неопходну подршку медија и грађана, као и родитеља малишана, надамо се да ћемо сакупити што више новца како бисмо помогли Вукану и Гаврилу – рекла је она, још једном се захваливши свим људима великог срца.

Сви грађани могу да донирају новац за лечење Вукана и Гаврила на штандовима који се налазе на Каленић пијаци, као и на жиро рачуне који су направљени за оба дечака или да пошаљу текстуалне поруке 973 или 990 на број 3030.