Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић отворио Кромберг и Шуберт у Крушевцу: Председник најавио нову инвестицију немачког гиганта (ФОТО)

14.06.2018. 12:20 16:04
Пише:
Србија Данас
vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

У фабрици ће ове године бити запослено око 800 људи, а до 2022. укупно 2.500

Немачка компанија Кромберг и Шуберт отворила је данас у Крушевцу фабрику за производњу каблова за аутоиндустрију у присуству председника Србије Александра Вучића.

Вредност инвестције је 29 милона евра, а у фабрици ће ове године бити запослено око 800 људи, а до 2022. укупно 2.500. Отварању фабрике присуствовао је и амбасадор Немачке Аксел Дитман и власник компаније Кромберг и Шуберт Ханс Ото Кромберг.

Вучић је на почетку обраћања рекао да омогућити људима да раде и зарађују надмашује све.

- Нису џабе тврдили да су фабрике храмови. Са оваквим гигантом какав је Кромберг и Шуберт, у Србију је стигла нова вера која нам је неопходна. Данас се грађани Крушевца осећају посебно, осећају да вреде. Хвала пријатељима из Немачке и поручујем им да ћемо наставити да отварамо фабрике - каже Вучић, додајући да ће Србија наставити да се отвара према инвеститорима и улагањима. 

Истиче да ће Крушевац постати престоница напретка и да се кроз давање наде могу почети мењати и демографски подаци.

Вучић је рекао да ће у фабрици радити 2500 људи.

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

- Велико је задовољство када у Србију дође овакав гигант. Данас у Крушевцу се људи осећају достојно и поносно. Хвала немачким пријатељима на труду и раду на који су нас надахнули. Наставићемо да градимо фабрике и запошљавамо људе - истакао је Вучић.

Председник је рекао да само две ствари не могу да се блокирају, а то су, како је рекао, "време и отварање фабрика у Србији".

- За неких 20 дана Кромберг и Шуберт донеће одлуку о својој новој инвестицији. То ће бити неки други град, надам се да ће то бити у Србији у једном од четири града о којима смо причали - рекао је Вучић.

На крају обраћања, Вучић се обратио радницама, рекавши да држава своје обавезе испуњава на време.

- Желим да на прави начин представљате нашу земљу. Хвала вам за вашу марљивост, труд и за ваше осмехе - рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је превасходни циљ је да незапосленост смањимо до 10 процената ида ће повећања плата и пензија бити пре краја године. 

Одговарајући на питања новинара Вучић је рекао да га на 15 минута извештавају о резултатима истраге несталог новинара.

- Сви ресурси су на располагању полицији у Белој Цркви. Надам се да ће успети да реше овај случај.

Што се тиче ширења лажних вести око неисправности пијаће воде у Београду, Вучић је рекао да не зна ко је то урадио.

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

- Због тога се доносе закони у целој Европи, али ми тај закон немамо. То је нешто са чиме ћемо морати да се боримо - рекао је председник.

Говорећи о блокадама путева, Вучић каже да држава ради свој посао, те да ће бити приведени сви који крше закон. Када је реч о изјави Јеремића, он руши позицију Србије, али не случајно.

- Људи ће се изненадити информацијама које ћу изнети за неколико дана. Чињеница је да онај ко је једном радио против своје земље, радиће увек. Са сладошћу су запечатили независност Косова и зашто би престали да се данас за то боре. Труде се да ослабе позицију Србије како се не би дошло до решења. Немамо избора сем да се боримо, а ти који из Њујорка, са Охрида, из Истанбула позивају на протесте, немам о њима много шта да кажем. Ћутали су 2008. године када је Косово проглашавало своју независност, ћутали су 2010. код пресуде Међународног суда правде - навео је Вучић одговарајући на питање новинара.

- Никада не верујем да то што говори Харадинај и албански лидери, само они то мисле. То мисле и још неки. Борићемо се до краја.

На питање о притиску на земље западног Балкана, након решеног спора Македоније и Грчке, Вучић је рекао да не треба поредити проблем једног имена са проблемом Косова и Метохије.

- Није баш сличан проблем - рекао је Вучић.

На питање за кога ће навијати на првој утакмци Светског првенства, Вучић је рекао да ће у мечу Саудијске Арабије и Русије навијати за Русију. Србији је пожелео сву срећу и рекао да верује у "те момке" и да зна да ће они остварити успех.

Свечано отворен нови погон фабрике каблова у Крушевцу

Немачка компанија Кромберг и Шуберт данас је у Крушевцу свечано отворила нови производни погон који се простире на 23.000 квадрата. До сада је ова компанија инвестирала 20 милиона евра, а у плану је да уложи укупно 29 милиона евра. 

Фабрика тренутно запошаљава 565 људи, док је циљ повећање броја запослених на 2.500 хиљаде у наредних неколико година. Компанија се бави производњом каблова за аутоиндустрију, а у Крушевцу је први кабловски сноп произведен 2017. године.

Ова немачка компанија има историју дугу 116 година, са више од 48.000 запослених на 45 локација широм света, а укупни приход Групе прошле године био је 1,6 милијарди евра.

Нови погон свечано је отворен данас, а врпцу су пресекли председник Србије Александар Вучић, амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман, градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, представник компаније Жељко Матијевић и директор БИА Братислав Гашић.

Пре отварања, Вучић код Крстића да пита како је у фабрици

Претходно је посетио породицу Крстић, млади брачни пар Дејана и Драгану, који већ раде у тој фабрици. 

Председника је занимало од кад они раде у немачкој компанији и у каквим условима. Крстићи су одговорили да су задовољни послодавцем, као и да су у фабрици запослени од јануара ове године где су примљени преко конкурса. 

Vucic
Вуциц / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Како су сами рекли председнику, нису веровали да ће проћи, јер је много људи било пријављено, на шта је Вучић шаљиво прокоментарисао "то је то чувено српско поверење".

- Важна је диплома, али не само диплома, важан је рад. Они цене марљивост и дисциплину - рекао је Вучић. 

Вучић је у разговору додао и да је добио податке да Крушевац сада није у дефициту, а Дејан и Драгана су му захвалили на томе што је довео великог немачког инвеститора у Крушевац. 

Председник је поразговарао и са Дејановим дедом, који се у Крушевац доселио са Косова.

Дејан Крстић, који је по занимању струковни инжењер заштите животне средине, за Танјуг каже да је имао срећу да се запосли у фабрици која ставља радника на прво место и у којој се цене труд и рад. 

Каже да у фабрици влада добра атмосфера, колегијалност и да су међуљудски односи на високом нивоу.

- У менаџменту фабрике су људи који су радили у најјачим индустријама и привилегија је радити раме уз раме са таквим људима - рекао је он. 

Дејан и Драгана имају тргодишњу ћерку Дуњу, а на путу је и дечак, па Крстићи истичу да у том смислу имају максималну подршку и разумевање послодавца. 

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Он се још једном захвалио председнику Вучићу што је посетио њихово домаћинство, али и на томе што је довео велике инвеститоре у тај град.

- Крушевцу се враћа сјај индустријског града, о коме смо слушали - рекао је Дејан. 

Крстићи су иначе Вучића дочекали у дворишту породичне куће, у којој Дејан и Драгана живе са трогодишњом ћерком, родитељима и дедом, са погачом и сољу, пожелели му добродошлицу и рекли да им је велика част што их је посетио.

Вучића дочекало 3000 Крушевљана: Видимо се ускоро, неком сличном приликом

Велики број грађана дочекао је данас председника Србије Александара Вучића испред фабрике Кромберг и Шуберт у Крушевцу, која данас отвара нови погон у том граду, а он им је поручио да то није крај и да ће доводити и нове фабрике у њихов округ.

Vučića dočekuju građani Kruševca
Вучића дочекују грађани Крушевца / Извор: Фото: Информер

Крушевљани су председника дочекали аплаузом и са транспарентом "Хвала Вучићу", а он им је, у краћем обраћању, поручио да ће бити још фабрика како би било посла за житеље Расинског округа.

Он је подсетио да су им се многи смејали и нису веровали када се пре неколико година кренуло у разговоре за фабрику Кромберг и Шуберт, а данас је у њој, истиче, запослено 560 људи из Крушевца и Расинског округа.

- Биће 2.500 запослено и то није крај. Доводићемо нове фабрике. Хоћемо да запослимо Крушевац, да вратимо наду у будућност свима у Крушевцу, Chićevcu, Варварину... - рекао је он.

Председник је поручио да су пред нама тешка времена, много притисака и споља и изнутра и да је зато важно да сви останемо јединствени и чврсти и да сачувамо Србију и да она иде напред.

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

- Да ви будете богатији, да вам деца буду жива и здрава, да их буде много више него што их имамо данас...Све најбоље вам желим и видимо се ускоро неком сличном приликом. Хвала вам - рекао је Вучић.

Влада Србије је тој компанији дала подстицаје за отварање фабрике од 9,5 милиона евра, а градске власти Крушевца су обезбедиле 6,2 хектара земљишта и потребну инфаструктуру.

У питању је гринфилд пројекат односно погон од укупно 21.000 квадрата, од чега је 18.000 за производњу, а 3.000 за потребе администрације, а постоји могућност проширења до 30.000 квадрата.

Компанија се сматра водећим глобалним добављачем жичних система, каблова и производа технологије бризгања, са историјом дужом од 110 година, као и више од 38.000 запослених на више од 30 локација широм света. Муштерије компаније Кромберг и Шуберт су претежно немачки произвођачи аутомобила из премијум класе.