Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА КРИЗНОГ ШТАБА: "Чека нас тешко време, али живот ће победити у Србији" (ФОТО/ВИДЕО)

14.03.2020. 09:32
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Председник одговорио на сва горућа питања.

Данас је одржан састанак кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести COVID-19 по привреду који је водио председник Србије Александар Вучић.

Председник је на крају састанка у изјавама за медије нагласио озбиљност ситуације са којом се суочава наша земља и наши суграђани, али је навео да свих намирница има више него довољно и да нема потребе стварати панику.

- Ми смо у претходних 24 сата урадили велики посао у циљу обезбеђивања и пуне контроле обезбеђивања основних животних намирница. Нас несумњиво чека тешко време, теже него сада, пошто после 10 или 11 дана креће експоненцијални раст болесника, и свакако очекујемо велики скок броја заражених. Нажалост, постоји могућност да многи од нас остану без својих вољених, а наш је циљ да то зауставимо и да живот победи у Србији.

vUČIĆ
вУЧИЋ / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Вучић је навео да људи у нашој земљи не морају да брину о животним намирницама и несташицама.

- Буквално да годину дана не урадимо ништа имамо довољно и пшенице и брашна. Само у резервама имамо милион тона пшенице, и то без икакве акције, а сетва иде одлично. Донео сам одлуку да сви који производе средства за дезинфекцију, маске и тоалет папир неће смети више да их извозе. Свега има довољно и нико неће остати гладан. Знате сви да је јуче био најгори дан од 1987. године на светским берзама, и очекује се да се тај економски тренд настави - рекао је председник, па додао:

- Ми данас имамо 41 зараженог, али нема сумње да је тај број уствари много већи. Тренутно је 21 особа на болничком лечењу, а добра вест је да је само један човек на респиратору, док је један излечен. И поред свега, морате да знате да ће свакако бити жртава, али тежимо да минимизујемо ефекте пандемије.

Апел ПКС да се не подижу цене

Апел ПКС да се не подижу цене

Разматрају се начини ублажавања последица корона вируса на привреду

Разматрају се начини ублажавања последица корона вируса на привреду

Привредна комора Србије и банке спремају предлог ради смањења финансијских губитака

Привредна комора Србије и банке спремају предлог ради смањења финансијских губитака

Вучић је упутио посебан апел нашим старијим суграђанима, и рекао да је његова љубав и пажња апсолутно усмерена ка њима.

- Молим их да не излазе из куће и да остану у изолацији. Молим их да не иду ни до продавнице, нека им млађи помогну. Опет понављам, останите у кућама, допремићемо вам храну. И нико неће умрети од глади, имамо свега што нам треба - рекао је Вучић, и разјаснио економске потезе Владе у случају погоршања.

- Када буде дошло до несташице средстава због вируса ићи ћемо на ликвидне кредите из фонда за развој. Морам да истакнем да никада јачи нисмо били економски. Имамо 9 тона злата у Берну које у сваком тренутку можемо да продамо и на тај начин добијемо новац.

Он је рекао и да ће гувернерка Јоргованка Табаковић наредних дана изаћи и са новим предлозима и решењима.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

- Колико год будемо могли помоћићемо фирмама. Ми, држава, ћемо исплаћивати део плата у фирмама које су највише погођене. А Народна банка неће штампати ни динара, и зато сам вам и говорио о резервама. Наш систем је одговорнији и озбиљнији него што је икада био! - рекао је Вучић.

- Мораћемо да се понашамо одговорније него што смо се икада понашали. Ја сам овде, и најтеже одлуке ћу доносити као што сам доносио у претходних 7 година. Као што ми је лако да водим народ пред Путином и Меркеловом, бићу уз свој народ и када се боримо са оваквом пошасти. 

Председник је рекао да је разговарао са кинеским руководством и амбасадорком Чен Бо, и открио је да очекује њихову подршку. Такође ће се приватно састати са мађарским председником Виктором Орбаном, где ће усагласити деловање по питању пандемије корона вируса. Вучић је још једном поновио да у Србији неће фалити ничега, и упоредио ситуацију у Њујорку и Луксембургу са Србијом.

- У најбогатијим земљама света немате ништа у продавницама. Али код нас има, и биће. То вам јавно обећавам. Што се респиратора тиче, и разноразних глупости које су писали медији, њихова набавка је од данас државна тајна. А ми ћемо се сналазити по том питању и обезбедићемо много више.

Вучић се осврнуо и на изборе који су заказани за 26. април, и рекао је да у уторак на састанку у Палати Србија очекује све који су заинтересовани да разговарају о томе.

- Да видимо отворено како ћемо и шта ћемо, и о одлагању избора и питању политичке демократије. У овом тренутку је кључно да сачувамо животе људи и да се боримо за њих - и ту ћемо бити веома стриктни - рекао је председник, па додао да се још увек не разматра увођење ванредног стања.

- Ванредно стање подразумева најтеже могуће мере. Затварање свих објеката и војску на улицама. Нисмо увели ни мораторијум на одласке у школе, зато што смо паметни. Не можете да терате људе у изолацију пошто су то заиста најтеже могуће мере. То је потребно држати до последњег, а првог неопходног тренутка.

Он је навео да ће, као што су и Немци урадили, позвати пензионисане лекаре да помогну у борби са корона вирусом, и нагласио да су конкурси за пријем лекара и медицинских сестара стално отворени.

- Кључно је да здравствене установе могу да издрже, пошто се већ налазе под великим притиском, а ово је све још мало са обзиром на то каква нам криза долази. Морамо бити спремни за нешто много теже, и обезбедићемо све што је неопходно. 

- Прекосутра ћу причати са Ангелом Меркел, и знам да ћемо 15 минута причати о Косову, а 45 минута о корона вирусу. То је главна тема. Сви су се успаничили после њене изјаве да ће у Немачкој бити заражено 60 до 70 одсто људи, али она је рекла истину. И поред свега, нема разлога за панику, наше је да радимо, борићемо се и бићемо уз свој народ - рекао је председник, и додао да не зна да ли ће Аљбин Курти укинути таксе.

Он се посебно осврнуо на медијска писања о тестовима на вирус, и открио је да ли ће држава дозволити да се грађани тестирају и на приватним клиникама.

- Само државне болнице ће да тестирају, и то оне људе за које има смисла да их тестирају. Не можемо свакога ко је због страха помислио да је заражен да хитно транспортујемо и тестирамо. Тестова има више него довољно, и не желим да укључујемо приватне клинике у то. Што се тиче одлука које су донете или нису ја размишљам о томе сваких 15 минута. Али ми када доносимо одлуке стратешки размишљамо о свему, бавимо се тиме на озбиљан начин. Свако ко је кршио одлуке, био то Шарчевић или не, ће бити кажњен. Ја разумем страх, али постоје струка и надлежни органи. Што се тиче школа не знам каква ће одлука бити донета, али на крају ћемо урадити оно што је најбоље за нашу децу и за наше старе.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Он је нагласио да више не жели да говори о политичким противницима, да није време за политичку борбу, и позвао је све да ураде исто.

- Не пада ми на памет да некога нападам, зато што имамо много већих проблема. Не интересује ме шта ће медији да пишу и ко ће и како да ме напада. Пустите то сад, и на новинаре апелујем да не долазе са таквим питањима, пошто нећу о томе да говорим док не победимо ову пошаст.

Вучић је на крају открио и да је главни удар корона вируса код нас стигао из Италије, тачније из Милана и околине тог града. Он је апеловао на наше људе да не долазе у земљу током празника.

- Најкритичније ће бити током католичког Ускрса и православног Васкрса. Позивам наше људе да седе кући и да не долазе у матицу. Њих има чак 80.000 на северу Италије, југу Немачке и у Швајцарској. Немојте ризиковати - рекао је Вучић.

 

На састанку у Председништву били су и гувернер НБС Јоргованка Табаковић, министри трговине Расим Љајић, рада Зоран Ђорђевић, пољопривреде Бранислав Недимовић, привреде Горан Кнежевић, рударства и енергетике Александар Антић.

Састанак је одржан у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

У Србији су формирана два кризна штаба. "Здравствени" предводи премијерка Ана Брнабић, а чиние га и министар здравља Златибор Лончар, покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић и директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Шкодрић, као и наши врухунски лекари.

"Економски" кризни штаб, за отклањање последица по привреду, води председник Вучић, а чине га још и министар финансија Синиша Мали и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

За више информација можете контактирати 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља), затим Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић–Батут" (ул.Др Суботића бр.5, 11000 Београд; Тел: 011 2684 566) или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите.

ПКС покренула COVID 19 инфо сервис за привреду

ПКС покренула COVID 19 инфо сервис за привреду

Премијерка донела сјајне вести: Сви пензионери добијају 4.000 динара следећег месеца, држава спремна за пандемију

Премијерка донела сјајне вести: Сви пензионери добијају 4.000 динара следећег месеца, држава спремна за пандемију

Народна банка Србије донела нове мере због корона вируса

Народна банка Србије донела нове мере због корона вируса

ВЛАДА СРБИЈЕ УСВОЈИЛА ЈЕ УРЕДБУ О СУБВЕНЦИЈАМА ЗА ЕЛЕКТРИЧНА ВОЗИЛА: Ево колики је износ за очување животне средине

ВЛАДА СРБИЈЕ УСВОЈИЛА ЈЕ УРЕДБУ О СУБВЕНЦИЈАМА ЗА ЕЛЕКТРИЧНА ВОЗИЛА: Ево колики је износ за очување животне средине

СРБИЈА ДОБИЈА НАЈВЕЋУ ФАБРИКУ ЧОКОЛАДЕ: Плате на европском нивоу, посао за више од 100 људи (ВИДЕО)

СРБИЈА ДОБИЈА НАЈВЕЋУ ФАБРИКУ ЧОКОЛАДЕ: Плате на европском нивоу, посао за више од 100 људи (ВИДЕО)