Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић на панелу у Давосу одговорио ХРВАТСКОМ НОВИНАРУ СА Н1: Зашто вам смета да вас зовем АМЕРИЧКОМ ТЕЛЕВИЗИЈОМ, ДА ЛИ ВАС ТО ПОВРЕЂУЈЕ?

22.01.2019. 15:03 15:33
Пише:
Србија Данас
Vučić
Вучић / Извор: Foto:Printcreen/www.weforum.org

Председник Србије Александар Вучић борави данас до 25. јануара у Давосу, где учествује на годишњем састанку Светског економског форума.

 Вучић се на почетку панела осврнуо на српску економију и на економске реформе и истакао да је поносан на стање јавних финансија.

- Наш раст БДП је већи него икада, смањили смо јавни дуг који је сада испод 50 процената БДП. Оно на чему треба још доста да порадимо јесте слобода изражавања и слобода медија - рекао је Вучић и додао да на том пољу има доста проблема.

Вучић је подсетио на случај када је Метју Каруан Галиција, син убијене новинарке са Малте и такође учесник панела, на једној конференцији у Пољској, где је добио информације од српских новинара да је стање у медијима у Србији тешко и да се нешто може догодити, реаговао тако да је пренео да ће Србија бити следећа земља у којој ће бити убијен следећи новинар у Европи. 

- Имали смо случај напада на новинара који ради у једним локалним новинама за које ја никад нисам чуо. Њему је спаљена кућа, иако никад нисам размишљао да се тако нешто може догодити у мојој држави. Ми смо ухапсили наручиоце и оне који су учествовали у том чину, а на прагу смо да ухапсимо и оне који су све то осмислили. Мислим да знамо ко стоји иза тога и очекујем да финализирамо случај за недељу или десет дана - навео је Вучић и додао да је Србија успела да сачува мир и стабилност у региону.

Вучић је истакао да је разговарао са Репортерима без граница и позвао их да дођу у Србију.

Vučić
Вучић / Извор: Foto:Printcreen/www.weforum.org

- Очекујем да се овде поново видимо за годину или две и да ћу тада моћи да говорим о успеху на пољу слободе медија као што данас говоримо о успеху на економском плану - истакао је председник Србије.

Он је рекао да морамо да мењамо себе, да осигурамо позитивно окружење.

- Данас људи по друштвеним мрежама деле осећања а не чињенице. Да питате људе у мојој земљи да ли су задовољни економским напретком, они би и поред свих показатеља рекли да осећају другачије. Чињенице нису у моди, данас продајемо емоције, посебно негативне емоције - истакао је председник.

Вучићу је питање поставио хрватски новинар са телевизије Н1 и упитао га зашто на конференцијама за медије назива њихову телевизију америчком.

- Драги Хрвоје, не можете наћи ништа лоше што сам рекао за вашу телевизију. Један новинар ме је замолио да то не радим и ја то никада више нисам споменуо, иако долазите на конференције и критикујете мене и Владу Србије нон стоп. Зашто би вам то сметало, ја сам само рекао истину, да ли Вас то повређује? Ја увек примам све новинаре у својој земљи и једини сам који то ради. Опозиција у Србији истерује напоље новинаре и не да им да уђу, а ја одговарам свима на свако питање - одговорио је Вучић.

Председник Србије учествовао је на панелу "Слобода медија у кризи" с уредником Вашингтон поста, председником Ројтерса и генералним секретаром Амнести интернешенела.

На панелу који Светски економски форум организује у сарадњи с агенцијом Ројтерс учествовала је и Метју Каруану Галиција, син убијене малтешке новинарке Дафне Каруану Галиција.

Данас почиње Светски економски форум, Вучић у Давосу до 25. јануара

Светски економски форум у најави панела наводи да су претње новинарима и медијским организацијама достигле нове нивое с напорима да се угуши слобода изражавања.

- Да проблем буде већи, нека истраживања показују да су медији постали институције које глобално уживају најмање поверења. Шта треба урадити да се реше ти изазови и зашто је слобода медија важна - наводи се у најави.

Председник Вучић имаће бројне билатералне сусрете са светским званичницима, пре свега с немачком канцеларком Ангелом Меркел, затим европским комесаром за преговоре о проширењу и суседску политику Јоханесом Ханом, премијером Словеније Марјаном Шарецом, као и с председником Европске банке за обнову и развој Сумантром Чакрабартијем. 

ДАВОС ПОСТАЈЕ ЦЕНТАР СВЕТА, ОВЕ ГОДИНЕ 3.000 УЧЕСНИКА: Ових 10 ствари сигурно нисте знали о Светском економском форуму!

Предвиђени су и сусрети председника Вучића с другим званичницима, привредницима и представницима финансијских институција, саопштила је Прес служба председника Републике.

Овогодишњи састанак Светског економског форума (WEF) у Давосу биће усредсређен на дугорочне глобалне проблеме попут климатских промена, најавили су организатори уочи скупа на којем неће бити кључних светских лидера укључених у тренутне кризе.

Лидери САД-а, Француске, Русије и Кине неће бити међу 3.200 учесника који ће расправљати о питањима као што су напетости између Вашингтона и Пекинга, те оних с Москвом и западним војним савезницима.