ВЕЋ ЈЕ ОСВОЈИО ЕВРОПСКО ТРЖИШТЕ: Овај СРПСКИ ПРОИЗВОД ускоро ће освојити свет!
Производ са заштићеним географским пореклом
Ускоро ће поред футошког купуса и фрушкогорског липовог меда, и шаргарепа бити производ са заштићеним географским пореклом.
Под називом бегечка шаргарепа, она ће се продавати у Србији и иностранству..
СТИЖЕ 50 МИЛИОНА ДОЛАРА ОД СВЕТСКЕ БАНКЕ: Ускоро 17.000 нових места у српским вртићима
За мање од годину дана, шаргарепе из Бегеча ће у свет, са ознаком заштићено географско порекло. Она се и до сада извозила и својим укусом и квалитетом освајала европско али и светско тржиште, али до краја године ће то бити знатно лакше и уз помоћ града Новог Сада.
- Битна је количина и квалитет, иако знамо да је ова шаргарепа овде по квалитету можда међу најбољима ако не и најбоља у Европи. То је сигурно један од предуслова а оно што је битно за сваку производњу који је заштићен географским пореклом јесте да има лакши приступ тржишту да може да оствари већу цену на тржисту а то је наравно у интересу и произвођаца али и у интересу града Новог Сада - каже Милорад Радојевиц члан градског већа, Нови Сад.
- Ово је разговор са произвођачима а биће сарадња са ZZ одавде из Бегеча која ће бити носилац целе приче јер они могу да буду једини носилац целог пројекта, а град Нови Сад ће стајати из тога финансијски и помоћи ће при целој сертификацији -истиче он.
Од неког је морала да крене иницијатива, то у нашим селима углавном креће од напредних и добрих домаћина па тако ни овде није било изузетака.
Марко Чарниц и Јанко Медвеђ су апсолутни краљеви у производњи шаргарепе. Заједно али и појединачно производе као цели Бегеч.
- Сама ознака да је географско порекло у питању на амбалажи биће препознатљиво за људе. Ко прочита да је шаргарепе Бегечка, то је знак доброг квалитета и мислим да ту причу треба подржати до краја и да има смисла - истиче Ларнић.
Док се и званично не добију сертификати, повртари из Бегеча се надају да ће се решити и проблем земље које за њих нема довољно.
Из градске управе стиже обећања да ће се у наредном периоду, до добијања сертификата, потрудити да то промени барем када су стари произвођаци у питању.