Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКИ УДАР НА ЏЕП ГРАЂАНА - УЉЕ СКАЧЕ НА 200 ДИНАРА! Зашто је то тако и да ли нас чека нови раст цена?

07.04.2021. 07:48
Пише:
Србија Данас/Блиц
Ulje
Уље / Извор: Профимедиа

Наиме, у 2019. години је произведено 729.079 тона, а у прошлој години 636.688 тона сунцокрета

За само четири месеца, литар сунцокретовог уља појединих произвођача поскупео је за 35 динара, па ако се настави овај тренд, који је присутан и у свету, готово је извесно да цена ове намирнице може ускоро да достигне и 200 динара, што би био велики удар на џеп грађана.

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ МАЛА МАТУРА ОВЕ ГОДИНЕ? Одлуку ће донети Кризни штаб! Познати су сви ДЕТАЉИ

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ МАЛА МАТУРА ОВЕ ГОДИНЕ? Одлуку ће донети Кризни штаб! Познати су сви ДЕТАЉИ

СТИЖЕ ИСПЛАТА ДРЖАВНЕ ПОМОЋИ! Ако спадате у ову групу грађана, у четвртак проверите свој рачун!

СТИЖЕ ИСПЛАТА ДРЖАВНЕ ПОМОЋИ! Ако спадате у ову групу грађана, у четвртак проверите свој рачун!

СТИЖЕ ИСПЛАТА ДРЖАВНЕ ПОМОЋИ! Ако спадате у ову групу грађана, у четвртак проверите свој рачун!

СТИЖЕ ИСПЛАТА ДРЖАВНЕ ПОМОЋИ! Ако спадате у ову групу грађана, у четвртак проверите свој рачун!

Да је то тако показују и подаци по којима је у новембру прошле године најскупља флаша зејтина била 145 динара, а у марту ове, у појединим трговинама, је чак 179 динара. Ако је судити по кретањима на светском тржишту, на коме је забележен значајан раст цене палминог уља, који је параметар за вредновање и осталих, као и сунцокрета као сировине, који мањка због пандемије корона вирусом, све указује да ће ускоро да се издваја више пара за ову намирницу. Томе доприносе и кретања на српском тржишту на коме је у 2020. години забележен пад рода сунцокрета и то за скоро 100.000 тона.

Наиме, у 2019. години је произведено 729.079 тона, а у прошлој години 636.688 тона. Истовремено не треба занемарити и увећање трговачких маржи, које су такође биле један од параметара за корекцију коштања литарске флаше зејтина.

Све то, као и страх од последица пандемије и стварање вештачких залиха код неких великих потрошача, утицали су на поскупљење зејтина последњих месеци. Тако сада литар најзаступљенијих брендова уља у Србији кошта "дијамант" између 154 и 179 динара. Најефтиније је уље робних марки, које трговински ланци сами пакују, па су због тога углавном повољнији од оних које на рафове стижу из највећих уљара. Међутим и она су значајно скупља него у новембру када се за литар требало издвојити од 130 до 140 динара, а сада је у просеку око 145 динара.

Директорка Удружења "Жита Србије" Сунчица Савовић каже да поскупљење уља не може да се посматра само на нашем тржишту, јер је то берзанска роба.

Sunčica Savović
Сунчица Савовић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/emisija Фарма

- Последњих недеља присутан је тренд раста цена сунцокретовог уља искључиво због поскупљења палминог уља, који је параметар за одређивање цене. Уз то и сама сировина је берзанска роба. Сунцокрет и уљана репица код нас трају два до три месеца и то се одмах распрода, зато и не чуди што сад скоро да и нема сунцокрета на тржишту. Поред тога, примећен је већи извоз свуда у свету, као и увоз у земље које су велики потрошачи - наводи Савовић.

Пољопривредног аналитичара Бранислава Гулана не чуди тренд раста цена уља и процењује да и у наредним месецима доћи до поскупљења ове намирнице.

- Сировина за уље је берзанска роба и кретања у свету имају утицаја и код нас. Поред тога, прошле године, у поређењу са 2019. годином, у Србији је пала количина производеног сунцокрета са 729.079 на 636.688 тона. На тај пад утицала је и пандемија али и мале субвенције државе. Оне су код нас само 35 евра по хектару, а у Хрватској 480 па наши пољопривредници нису конкурентни са онима у региону. Зато је извесно да ће цене расти и у наредним месецима и то све до наше платежне моћи, односно раста плата. Уз све то, добрим делом на цену утичу и трговци са својим маржама - наводи Гулан.

И у Привредној комори Србије прогнозе око цена нису оптимистичне.

- На глобалном нивоу расту цене, како палминог, тако и сојиног, репичиног и сунцокретовог уље које значајно утиче и на цену уља домаћих произвођача. Тренутно је цена једног литра рафинисиног уља од сунцокрета у Србији нижа него цена сировог уља од сунцокрета у региону и свету, тако да домаћи произвођачи одређеним порастом цена штите снабдевеност домаћег тржишта уља паковања од 1л до нове жетве сунцокрета. јер је дошло до глобалног дизбаланса на тржишту уља. За сада се пад цена рафинисаног сунцокретовог уља не очекује, јер у прилог томе иде и чињеница да се очекује и скок цене сировине у наредној жетви - кажу у ПКС.

Из Министарства пољопривреде пак наводе да прате дешавања на светском и српском тржишту.

- Прошле године јестиво уље поскупело је за 25 одсто. У овом тренутку снабдевеност тржишта сунцокретовим уљем је добра и засада не постоји бојазан да ће доћи до поремећаја на тржишту. Србија има довољно уља да подмири потребе домаћег тржишта и да покрије извоз у редовним количинама. Главни разлог за поскупљење уља је слабији род сунцокрета код највећих светских произвођача, који је очекивано довео до раста цена сировине у односу на претходну жетву. Прошле године је и у Србији род сунцокрета био за око девет одсто лошији него у 2019. години - кажу у Министарству пољопривреде.