Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕСЕЛИН ЈЕВРОСИМОВИЋ: Брига о животној средини је наш императив

25.09.2023. 14:20
Пише:
Србија Danas/Greennews
veselin
веселин / Извор: Фото: Србија Danas/Greennews

Иновативност ће помоћи у решавању проблема са којима се суочава модерно друштво.

Брига о свету у којем живимо је обавеза свих нас. Србија препознаје и обновљиве изворе и енергетску ефикасност, који су кључни стубови енергетског развоја. У обновљиве изворе спадају солар, ветар, хидропотенцијал.

У том смислу, дилема како истовремено користити најнапредније технологије, али додатно не нарушити природну равнотежу је у фокусу компаније Цомтраде, каже нам у интервјуу Веселин Јевросимовић, председник Цомтраде Групе, преноси Greennews.rs.

КАРДИОЛОГ САВЕТУЈЕ: Ако спадате у ову групу у ризику сте од настанка кардиоваскуларних болести, а ево како да их спречите!

КАРДИОЛОГ САВЕТУЈЕ: Ако спадате у ову групу у ризику сте од настанка кардиоваскуларних болести, а ево како да их спречите!

ЕВО КОЛИКО ЋЕМО ПЛАЋАТИ РАЧУНЕ ЗА ГАС ОД 1. НОВЕМБРА: Огласио се директор "Србијагаса"

ЕВО КОЛИКО ЋЕМО ПЛАЋАТИ РАЧУНЕ ЗА ГАС ОД 1. НОВЕМБРА: Огласио се директор "Србијагаса"

И ЗВАНИЧНО СМО ЕВРОПСКИ ШАМПИОНИ: Истраживање показало да Срби раде највише сати недељно, прочитајте колико раде остали

И ЗВАНИЧНО СМО ЕВРОПСКИ ШАМПИОНИ: Истраживање показало да Срби раде највише сати недељно, прочитајте колико раде остали

Између осталог, он се посебно осврнуо на чињеницу које многе компаније или занемарују или је нису свесне – а то је да употреба напредних решења доводи до повећане потрошње струје. Јевросимовић нам открива да управо због тога, стручњаци запослени у Цомтраде систему раде на развоју модела који смањују потрошњу.

Јевросимовић у томе и види изазове даљег развоја зелених технологија.

- Високи почетни трошкови, недостатак инфраструктуре и питања везана за складиштење енергије често успоравају усвајање ових технологија. Такође, потребне су боље политике и регулаторни оквири како би се потстакло прелазак на одрживе праксе - истиче он.

Подсећа и да су улагања у зелене технологије у порасту. Наиме, у 2022. години, глобална улагања у зелене технологије су износила 750 милијарди долара, што је раст од 20% у односу на 2021. годину.

Јевросимовић нам даље даје и потенцијална решења како брже да пролазимо кроз зелену транзицију, и као друштво и као појединци.

- Иновативност ће помоћи у решавању проблема са којима се суочава модерно друштво - закјучује.

У ово време када је одрживост императив у свакој индустрији, како ваша компанија допиноси одрживом пословању и развоју зелене енергије?

Брига о животној средини је и наш императив. Принципе одрживости постављамо као стратешки циљ који константно унапређујемо сходно глобалним и локалним потребама.

Прошле године, наша компанија је инвестирала у соларне панеле и покушавамо у наредној години да 70% сопствене потрошње покријемо из енергије сунца.

Овај вид енергије може да користи свака компанија, у зависности од поднебља, а због раста цена струје, период исплативости оваквих инвестиција је јако кратак.

Водимо се веома важним податком да ће ЕУ ускоро да уведе таксе на све прозиводе који су произведени ван ЕУ, а који у процесу производње нису користили енергију из обновљивих извора. У 2022. години је у свету инсталисано 231GW снаге у соларима, а у овој години се очекује да ће бити инсталисано око 300GW снаге из солара.

Како бисмо дали свој допринос очувању животне средине, пратимо и примењујемо најбоље праксе у овој области.

Драго ми је што могу да се похвалим да је Цомтраде добитник Националне награде за друштвено одговорно пословање „Ђорђе Вајферт“, а која се додељује на сваке две године управо компанијама које се у пословању истичу по принцима друштвене одговорности и на етичан, и које на транспарентан и одржив начин воде бригу о запосленима и њиховим породицама, екологији, заједници у којој послују.

Колико нам је важна брига о зеленој енергији говори и то што увек полазимо од нас самих – пластичне чаше, прибор и сламчице у потпуности смо избацили из употребе у свим Цомтраде канцеларијама у Србији.

Сви наши запослени добили су персонализоване стаклене флашице за воду и друге напитке.

Сваке године учествујемо у еколошким акцијама, и акцијама садњи бреза у Београду и Крагујевцу. Уједно, то је и мој мали апел за друге компаније, врло брзо ћете имати сјајан осећај да чините нешто за планету и генерације које долазе.

Напоменуо бих да поштовање принципа одрживости данас постаје услов да успешно разговарате, али и преговарате са банкама, великим страним партнерима и значајним институцијама, о чему такође бринемо.

Како ваша компанија користи напредне технологије попут вештачке интелигенције и аналитике података како би побољшала ефикасност производње зелене енергије?

Можете ли нам навести нека конкретна решења:

Употреба најнапреднијих технологија, као што су АИ и BlockChain доводи до повећане потрошње електричне енергије, и то у врло значајној мери. Истраживања су показала да тренирање само једног АИ модела може конзумирати више енергије него 100 домаћинстава у УС за годину дана. Такође одржавање система ChatGTP, најбрже растуће платформе у историји, на дневном нивоу кошта чак 700 хиљада долара, што креаторима ОпенАИ намеће питање исплативости односно могућности банкрота крајем 2024.

Наши стручњаци раде на развоју алгоритама и модела који треба да смање укупну потрошњу електричне енергије у Дата Центрима.

Верујем да ће компаније које имају периодичне обраде велике количине података (банке месечне изводе, телеком оператери месечне рачуне, Инфостан, електропривреда итд) ускоро убацити у своје зелене агенде  (или ЕСГ ) смањење потрошње енергије у дата центрима.

У сваком случају ако су друштвено одговорне, треба то да ураде.

Када је је реч о конкретно алатима, издвојио бих неколико принципа којих се ми придржавамо:

Struja
Струја / Извор: Фото: Србија Danas/Greennews

1. Предвиђање производње енергије из обновљивих извора: Детаљно пратимо податке о временским условима, сезонским варијацијама и другим факторима како би прецизно предвидели производњу енергије из соларних панела. Ово нам помаже да боље планирамо и управљамо дистрибуцијом енергије.

2. Оптимизација и предвиђање одржавања: Пратимо перформансе соларних панела, и на основу ових података, АИ нам предвиђа када ће бити потребно одржавање или замена компонената, тако смањујемо између осталог и трошкове.

3. Оптимизација рада електричне мреже: Анализирамо податке о потрошњи енергије и капацитетима мреже како би оптимизовали расподелу енергије. Нама је ово посебно важно када се варијабилни извори енергије, попут солара интегришу у мрежу.

4. Анализа потрошње енергије: АИ и аналитика података помажу нам овде да пратимо и анализирамо потрошњу енергије у стварном времену. На основу ових података, видимо где можемо да постигнемо већу ефикасност и смањимо потрошњу енергије.

5. Оптимизација складиштења енергије: Користимо АИ за оптимално управљање складиштењем енергије, као што су батерије. То углавном радимо за друге компаније. Алгоритми могу динамички да прилагоде пуњење и пражњење батерија на основу тренутних услова и потреба мреже.

6. Анализа еколошког утицаја: Стално анализирамо утицај својих енергетских пројеката на животну средину. То углавном укључује процену емисија гасова стаклене баште, потрошње воде и других фактора.

Међутим, моје искуство говори да је веома, веома важно да компанија  има стручњаке који разумеју технологије и који могу да примене АИ  у контексту производње зелене енергије. Такође, транспарентност, сигурност и усклађеност са законима и прописима су кључни аспекти приликом имплементације ових технологија, а све то радимо у оквиру Цомтраде система.

Познато је да се у производњи користе сировине, колико је тешко направити баланс, нарочито што је свима познато колики утицај промене имају на шуме, природне ресурсе…

– Тачно, али исто тако, експерти тврде да су и геотермални извори сами за себе довољни да човечанство снабдеју еколошки чистом енергијом. Као и снага ветра. Проблем је што на ова два извора, заједно са сунцем, отпада тек неколико процената укупне светске производње.

То је нешто што морамо да променимо у веома кратком року ако желимо да избегнемо еколошку катастрофу.

Геотермална енергија је топлота коју исијава земљино језгро, присутна је у свакој тачки планете и практично неограничена.

Нажалост, тек у ретким тачкама избија на површину и доступна је без потребе за бушењем земљине коре.

Истраживао сам и писао пре неколико месеци о идеји да се вода кроз бушотине спушта на такве стене, да би се затим у виду водене паре под притиском вратила назад на турбине постојећих термоелектрана. На тај начин могли бисмо да искористимо „прљава“ постројења и да их претворимо у еколошки прихватљиве електране. Остаје проблем бушења до дубина од неколико километара.

Паралелно са тим морамо да ширимо свест о потреби за чистим и обновљивим изворима енергије, покрећемо еколошке теме и трудимо се да човечанство вратимо суживоту са природом.

veselin
веселин / Извор: Фото: Србија Danas/Greennews

Данашњи поторшачи бирају производе и амбалажу која је по принципима одрживог развоја. Иду и даље, везују се за такве брендове – како то тумачите?

Примећујем да купци све више гледају на технологију као начин за промовисање здравијег живота, уочавају побољшане перформансе и спремни су да инвестирају у куповину апарата у погледу дизајна, квалитета али и једноставности у коришћењу.

Имамо искуства у тој области. Чињеница је да живимо у времену када се доста говори о штедњи и енергетици, а бригу о томе огледамо и у компанији Тесла, чији су производи енергетски ефикасни.

Само на дизајну Тесла производа ради више од 400 људи и све је њихов know how.

Када све то узмемо у обзир, како би, према вашем мишљењу требало да изгледа производ будућности?

Верујем да ће фокус произвођача бити на развоју паметних производа и уређаја који ће потрошачи у топлини свог дома, или удаљени миљама, моћи да увежу и користе брзо, ефикасно и лако. Дакле, акценат ће бити на ИОТ (Интернет оф Things).

Сматрам свакако да уређаји који који буду представљани у наредном периоду морају бити смарт, дигитализовани, умрежени, зелени, енергетски ефикасни и оптимални.

Колико је важна сарадња приватног и државног сектора, односно свих чинилаца друштва?

Важно је удруживање, пре свега како би понудили неке од одговора и решења, али и како би се указало на потребу да је за одрживу будућност неопходно учешће свих, а за велике резултате заједничко деловање.

Приметио сам да коначно теме одрживости пуне конференцијске сале, и да се последњих десет година променио и имиџ нашег окружења због тога.

Верујем да је један од неопходних услова за одрживи раст и свестрани развој земље да у њој постоји развијена научно-технолошка заједница, способна да генерише ново знање и да га користи.

amazon
амазон / Извор: Фото: Србија Danas/Greennews

На крају, на које све начине технологија утиче на зелену енергију?

– Технолошка решења и идеје постоје, само је потребно да довољно улажемо у њихов развој.

О томе пишем у својим колумнама често. Упућујем на важност соларних панела и ефикасније батерије, али и потенцијал ветра.

Тврди се да укупан потенцијал ветра превазилази тренутне потребе за електричном енергијом целе планете. Постоје, наравно, бројни изазови. Снага ветра варира од региона до региона, али и током године, па је тешко предвидети и планирати производњу.

Ту на сцену ступају софтверска решења која анализом историјских података и креирањем прецизних модела могу да оптимизују процесе и пронађу начине за идеално искоришћење ветрова.

Слични програми помажу и при пројектовању турбина и дефинисању идеалног облика лопатица. Даље, ветропаркови могу да представљају проблем за еко системе, миграције птица и других животиња.

Због тога је идеја да се они све више граде на морима, далеко од обале.

То је нешто што морамо да променимо у веома кратком року ако желимо да избегнемо еколошку катастрофу.

Најпре видим примену технологије у томе.

Где још видите потенцијална решења за чистију, зеленију средину?

– Будући да трошимо све веће количине електричне и других видова енергије, а да фосилна горива загађују околину и прете да изазову еколошку катастрофу, остаје нам као што сам и истакао, да се окренемо снази воде, сунца, ветра и геотермалних извора.

Верујем да значајнија примена вештачке интелигенције и блокчејн механизама тек следи, а надам се јачем повезивању виртуелног и реалног света, али и изградње напреднијег интернета.

Када све сумирамо, јасно је да се приближавамо тачки након које нема спаса, па је изузетно важно да заједнички наставимо унапређење зелених технологија, примену чистих и обновљивих извора енергије, али и ширење свести о еколошким проблемима.

Најпре видим шансу и решења у додатном унапређењу у области коришћења соларних панела и ветрењача, доступнијој опреми и бољем начину за транспорт и чување сакупљене енергије.

Опет, напредни софтверски системи, машинско учење и вештачка интелигенција значајно ће помоћи у свим врстама аутоматизације и мониторинга.

Ја сам оптимиста по питању развоја технологије и сматрам како ће иновативност помоћи у решавању проблема са којима се суочава модерно друштво, пре свега у домену екологије, одрживог развоја и енергетске ефикасности.

Примера ради, Светски економски форум је укључио одрживо рачунарство у један од десет најважнијих трендова у области технолошког развоја. Тиме је јасно назначено да постоји потреба за успостављањем равнотеже између раста броја дата центара и њиховог утицаја на човекову околину.

Плашим се да је пред свима тежак задатак, али и једини прави излаз из ситуације у којој се налазимо. Они који не верују у климатске промене, нека изађу напоље и проведу неколико сати под врелим летњим сунцем.