Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Весић: Брза саобраћајница Иверак - Лајковац биће готова до краја године

03.03.2024. 15:26
Пише:
Србија Данас
Goran Vesić
Горан Весић / Извор: Фото: Танјуг/Предраг Митић

Министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић најавио је да ће брза саобраћајница Иверак - Лајковац бити готова до краја године, када ће се завршити радови на деоници од петље Дивци до Ваљева.

Весић је рекао за Танјуг да ће у наредним недељама бити потписан уговор о изградњи Јужне обилазнице око Ваљева, у дужини од 2,2 километра.

Министар је истакао да је укупна вредност изградње брзе саобраћајнице  Иверак - Лајковац 158 милиона евра.

- Брза саобраћајница Иверак - Лајковац дуга је 18,2 километра и предвиђена је за брзину до 100 километара на час. Она треба да омогући Ваљеву да се прикључи на аутопут 'Милош Велики', односно да Ваљево буде прикључено на мрежу ауто путева и брзих саобраћајница - рекао је Весић.

ВЕЛИКА ВЕСТ ЗА СРБИЈУ! Положен камен темељац за још један НТП, присуствовала и Брнабићеваbrnabić

ВЕЛИКА ВЕСТ ЗА СРБИЈУ! Положен камен темељац за још један НТП, присуствовала и Брнабићева

"ОВО СУ ДОБРИ ПОКАЗАТЕЉИ": Вучић - Први смо у региону по висини плата, очекујемо преко ПЕТ милиона евра страних инвестицијаAleksandar Vučić

"ОВО СУ ДОБРИ ПОКАЗАТЕЉИ": Вучић - Први смо у региону по висини плата, очекујемо преко ПЕТ милиона евра страних инвестиција

КРЕЋЕ ИСПЛАТА: Проверите своје рачуне! Овој групи грађана данас леже новацNovac

КРЕЋЕ ИСПЛАТА: Проверите своје рачуне! Овој групи грађана данас леже новац

Весић је подсетио да је прошле године завршен први део брзе саобраћајнице, од Лајковца до петље Дивци. 

- Остало је сад да се заврши 5,8 километара до Ваљева, а читав посао ће бити завршен до краја године. Завршава се и још неколико експропријација које су остале и ради се пуном паром на читавом пројекту - казао је Весић.

Како је навео, добра вест за грађане Ваљева је што ће у наредних неколико дана или недеља бити потписан уговор о изградњи Јужне обилазнице око овог града. 

- За почетак радићемо 2,2 километра која ће суштински значити комплетну обилазницу око самог Ваљева, што значи измештање комплетног теретног саобраћаја из Ваљева и то је нешто што ће бити наставак овог пројекта - навео је Весић.

На брзој саобраћајници Иверак - Лајковац (мостови, надвожњаци) има 20 објеката, а укупна дужина мостова на траси је 5.250 метара. 

Главни извођач радова на пројекту је кинеска компанија Чајна Шандонг.

Укупна дужина брзе саобраћајнице је 18,2 километра, а у саобраћај је пуштена део у дужини од 12,4 километра.

put
пут / Извор: Профимедиа

Радови се изводе на преосталој деоници од петље Дивци до Ваљева у дужини од 5,8 километара.

На брзој саобраћајници Иверак - Лајковац налази се прикључење на Јужну обилазницу око Ваљева и представља везу са индустријском зоном у Ваљеву.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић истакао је да је брза саобраћајница Иверак - Лајковац стратешки важан пројекат за овај град.

- Значај овог пројекта је у томе што се Ваљево повезује са ауто путем 'Милош Велики', па ће вожња бити бржа и безбеднија. То значи и отварање Ваљева ка остатку Србије. Највећа вредност је то што је Ваљево постало привлачно инвеститорима. Ми смо прошле године реализовали три велике инвестиције, отворене су три нове фабрике - рекао је Гојковић.

Како је навео, изградњом најављене Јужне обилазнице повезаће се брза саобраћајница са привредном зоном, што ће бити додатни бенефит за инвеститотре и локалне привреднике.

Руководилац надзора на изградњи деонице од петље Дивац до Ваљева Дарко Милидраговић навео је да на изградњи деонице тренутно ради 25 радника.

- На тој деоници има осам мостова од којих је седам мостова завршено више од 90 одсто. Тренутно смо овде на највећем градилишту, то је мост број три, који прелази преко пруге и магистралног пута - казао је Танјугу Милидраговић.

Autoput
Аутопут / Извор: Профимедиа

Предузетник из Ваљева Славољуб Андрић истакао је да ће ова брза саобраћајница омогућити мање трошкове пословања и побољшање квалитета рада, јер ће бити лакше снабдевање материјалима и транспорт производа према купцима.

Ваљевац Бранко Јаковљевић истиче да је Ваљево постало, како је рекао,  град боље будућности.

- Ја као родитељ сам веома срећан и веома захвалан, а овом приликом желим да захвалим председнику Вучићу и Влади Србије што су препознали шта је најпотребније нашем граду. Уложили су велики новац у развој инфраструктуре. Обећана је изградња болнице и затворених базена, тако да Ваљево има светлу будућност - рекао је Јаковљевић.

Маријан Вујић из Ваљева нагласио је да им Београд никад није био ближи, него сада када се завршава брза саобраћајница од Иверка до Лајковца.

- За сат времена стижемо у главни град. После толико година стагнирања, град Ваљево је озбиљан и леп град и овом прилком желим да захвалим председнику Вучићу што је увидео важност нашег града. Да није ове саобраћајнице, не бисмо имали ни фабрике и самим тим бисмо имали проблем запошљавања - казао је Вујић.

Извор: Србија Данас