Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВЕСИЋ ИСПРАТИО БРИГАДИРСКИ ВОЗ: Поштујемо сваки део своје историје, не рушимо споменике, већ градимо нове

10.05.2024. 11:45
Пише:
Србија Данас
Vesić ispratio voz
Весић испратио воз / Извор: Предраг Митић

Некадашњи акцијаши, градитељи пруге Београд - Бар, кренули су јутрос бригадирским јубиларним возом из главне железничке станице Београд Центар у Прокопу ка Пријепољу, обележавајући на тај начин јубиларну 50. годишњицу од изградње ове пруге.

Обраћајући се некадашњим акцијашима, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је рекао да друштво никада неће заборавити оно што су бригадири урадили, јер српски народ поштује сваки део своје историје, не руши споменике, већ гради нове и цени залагање свакога ко је учинио нешто за земљу.

-Са историјске дистанце, знате да су неке станице историје биле боље или горе, али се све то се догађало – поштује. Велики народи, а српски народ јесте велики, не руши, већ гради споменике, поштује залагање свакога ко је учинио нешто за земљу, јер само тако можемо да градимо будућност- поручио је министар Весић.

Како је рекао, обавеза сваке нове генерације је да надогради и настави тамо где је претходна генерација стала.

-А, то се управо данас дешава у Србији, настављамо тамо где сте ви стали, градимо нове пруге, обнављамо и унапређујемо оно што сте ви изградили - поручио је Весић акцијашима.

Зато се и обнавља пруга Београд – Бар, чији је део од Београда до Ваљева већ реконструисан, а следи обнова деонице од Ваљева до Врбнице, односно до границе са Црном Гором.

Пруга ће, казао, бити потпуно модернизована и реконструисана.

-Данас се граде нове брзе пруге и путеви, уз реконструкцију старих, јер - да акцијаши нису правили пруге и путеве данас не би имало шта да се обнавља. Као што данас председник Александар Вучић не би могао да гради нове, да хиљаде акцијаша широм земље није изградило  путеве и пруге, дајући тако допринос развоју земље- истакао је минситар Весић.

Додао је да пруга Београд – Бар била једна од најтежих, јер акцијаши нису имали машине, багере, без којих су радили у планинама.

"Та пруга је изграђена ентузијазмом хиљада и хиљада људи из целе биве Југославије, пре свега Србије и Црне Горе. Зато сам и дошао, у име председника Вучића, Владе Србије и своје име, да вам се захвалим за све што сте урадили како би ова пруга постојала", рекао је Весић.

Vesić ispratio voz
Весић испратио воз / Извор: Предраг Митић

Председник удружења ОРА Београд - Бар Велизар Поповић рекао је да се овим путем жели постићи да се не заборави епопеја добровољног омладинског рада.

"Радујемо се обнављању железничког саобраћаја, изградњи брзих пруга, као и обнови пруге Београд - Бар", истакао је он.

ОРА Београд - Бар одликовала је министра Весића златном значком ове акције.

Из Прокопа је јутрос кренуло око 80 бригадира а успут ће им се придружити још њих. Један од оних који су на пут пошли са почетне станице Милорад Козловачки за Танјуг је рекао да је он био у Земунској бригади која је радила пругу Београд-Бар која је за његову генерацију била пруга снова.

"Београд-бар је био дугогодишњи сан целе Југославије, она је била од стратешког значаја за овај део Балкана. Ми смо са великом оптимизмом и радошћу ишли да градимо ту пругу", рекао је он.

Испричао је да је његова бригада радила у околини Јабуке, код Пријепоља и да ће бригадири сутра посетити насеље у коме су некада били.

"Радови су били физички изузетно тешки и напорни. Копали су се дубоки канали уз железницу за одвод воде тако да су наши људи имали жуљеве али и срећу да учествују на једном тако великом подухвату који је био готово незамислив", додао је он.

Смене су, истакао је наш саговорник, трајале по месец дана, бригадири су имали изузетно развијен друштвени живот као и одличну сарадњу са локалном заједницом.

Рад на прузи је, према његовим речима у срцима бригадира остао као лепа успомена, не само на младост, већ и због поноса зато што су учествовали у изградњи земље и остварили велики сан да се ова пруга изгради.

Планом обележавања јубилеја је предвиђено да бригадире на станици у Бранешцима дочека председник Општине Чајетина Милан Стаматовић, након чега ће бити постављена спомен плоча у част акцијаша са територије ове општине који су учествовали у изградњи пруге.

Воз ће потом наставити ка Пријепољу, где ће у Дому културе бити одржана Свечана академија "Челична магистрала срца" и изложба "Пруга снова" .

Манифестацију организују Удружење учесника ОРА Београд - Бар, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Инфраструктура железнице Србије, Србија воз, Србија карго, Железнице Србије ад и општине Косјерић, Чајетина и Пријепоље.

Пруга Београд - Бар грађена је од 1971. до 1975. године, а у изградњи је  учествовала и омладина из 13 држава, организујући Савезну омладинску радну акцију "Београд - Бар".

Током петогодишњег трајања ове радне акције радило је 12.500 бригадира сврстаних у 234 бригаде.

Изградња пруге Београд - Бар била је највећи грађевински подухват те врсте у Европи, а пругу је свечано отворио председник тадашње СФРЈ Јосип Броз Тито тродневним путовањем од Београда до Бара 30. маја 1976. године.