Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА БИ МОГЛА ДА СПРЕЧИ НЕСТАНАК СТРУЈЕ: Чак и током фудбалских утакмица, е ево како

15.04.2024. 16:20
Пише:
Србија Данас/Телеграф Бизнис
AI
АИ / Извор: Shutterstock

ВИ би могла да предвиди потрошњу која је потребна.

Усред све веће потражње за електричном енергијом, вештачка интелигенција (АИ) се сада користи за спречавање нестанка струје. Наиме, уз помоћ инфоромација које су сада доступне, АИ би сада могла да предвиди када је потребна већа, а када мања потрошња.

Ипак, кренимо испочетка. Разлог зашто би се вештачка интелигенција користила крије се у ситуацији која се догодила пре три године у Тексасу.

Господин Раихан описао је сцену из фебруара 2021. када је живео у Сан Антонију у Тексасу, док је служио у америчком ваздухопловству. Тог месеца државу је захватила зимска олуја Ури. Како су температуре падале на -19Ц, Тексашани су настојали да се загреју, што је потражњу за струјом довело до проблема.

- Пробудио сам се усред ноћи и било је веома, веома хладно. Извукао сам своју војну врећу за спавање и преспавао у њој преко ноћи ради топлине. Ујутро сам схватио да струја дефинитивно није укључена - рекао је он.

У исто време, тексашка електрична мрежа је почела да се распада. Ветротурбине су се смрзле, снегом прекривени соларни панели, а нуклеарни реактор је морао да буде искључен из предострожности. Пошто је није било довољно, нестало је струје за више од 4,5 милиона домова и предузећа, прво сатима, а затим данима.

- Без струје, грејање уопште није функционисало. И нисте могли да користите електрични шпорет или микроталасну пећницу за храну - присећа се господин Раихан. На крају је било потребно више од две недеље да се тексашка електрична мрежа врати у нормалу.

Олуја је открила крхкост система које узимамо здраво за готово да нам испоручују струју 24 сата дневно. И док све земље немају тако оштре зиме као што би могле бити у Северној Америци, потражња за електричном енергијом стално расте широм света. Од пуњења електричних аутомобила, до више домова који имају инсталиране клима уређаје, користимо све више енергије у свакодневном животу.

Ово долази у исто време када се земље све више крећу ка обновљивим изворима енергије, који су променљивији у количини енергије коју генеришу. Ако ветар не дува, а сунце не сија, онда производња струје опада. Све ово је довело до тога да је британска секретарка за енергетику Клер Кутињо упозорила прошлог месеца да би се земља у будућности могла суочити са нестанком струје без нових електрана на гас.

Други начин да енергетски системи буду отпорнији је додавање огромних батерија у мрежу. Размишљање је да када постоји вишка струје, батерије се могу напунити, а затим пустити струју касније када постоји већа потражња за струјом. Ово је приступ који је заступљен у Тексасу.

- Од олује смо изградили преко пет гигавата капацитета за складиштење батерија у Тексасу за три године, што је заиста невероватан темпо. Толико енергије односи се на четири велике нуклеарне електране - каже др Мајкл Вебер, професор енергетских ресурса на Универзитету Тексас у Остину.

Међутим, да би такве батерије биле заиста корисне, морају да знају најбоље време за пуњење и најбоље време за пражњење. То значи стварање сложених предвиђања о томе колико ће електричне енергије бити потребно у будућности.

- Главна ствар која чини највећу разлику су временске прилике и потражња за електричном енергијом - каже Гавин Мекормик, оснивач технолошког стартапа VattTime.

Његова компанија са седиштем у Оукланду у Калифорнији прави софтвер за вештачку интелигенцију који предвиђа снабдевање и потражњу електричне енергије у датој области или региону. Ове информације онда могу рећи батеријама када да се пуне и испразне. Исте информације се такође могу користити у домовима како би се помогло људима да јефтиније користе електричну енергију.

- Дакле, ако сте имали електрично возило за које треба да будете спремни за осам сати, али му је потребно само два или три сата да се напуни, оно што може да уради је да може да пронађе периоде од пет минута целе ноћи у којима има вишка енергије, или можда постоји чиста енергија. Пуниће се у малим налетима у најбоље време и још увек ће бити спреман до јутра - каже Mekkormik.

АИ може да направи ова предвиђања анализирајући временске обрасце, датуме празника, распоред рада, па чак и када је фудбал укључен.

- Сви устају и скувају шољу чаја на полувремену - каже господин Мекормик.

Друга компанија која користи вештачку интелигенцију за предвиђање потражње за електричном енергијом је данска фирма Елецтрицити Maps. Своју вештачку интелигенцију фокусира на предвиђање временских образаца као што су облачност, јачина ветра, температура и падавине. Ове информације се користе за боље разумевање колико ће електричне енергије бити произведено из ветротурбина или соларних панела.

- Ако можете прилично тачно да предвидите унапред колико ћете ветра имати, можете планирати унапред. Један пример је Гугл, где им пружамо прогнозе о томе колико ће мрежа бити чиста у наредних неколико сати. Они то могу да користе у својим центрима података да промене време у којем троше електричну енергију - каже Оливије Коради, оснивач компаније.

АИ се такође сада користи за заштиту физичке инфраструктуре која преноси струју до наших домова. Једна компанија, Buzz Солутионс, користи вештачку интелигенцију да скенира слике електричних каблова, стубова и подстаница, идентификујући знакове оштећења као што су поломљени делови или рђа. Систем такође идентификује када дрвеће и друго зеленило расту преблизу далековода.

Ово не само да може спречити нестанке струје из оштећених водова, већ може и смањити ризик од шумских пожара, који могу бити узроковани електричним водовима који долазе у контакт са дрвећем, као што се десило у Калифорнији последњих година. Технологија такође може уочити и аутоматски пријавити особљу електропривреде још један главни узрок нестанка струје - дивље животиње.

- Много пута изненађујуће, животиње уђу у подстанице попут веверица и глодара и добију струјни удар. Њихов струјни удар понекад доводи до велике експлозије у трафостаници. Наша вештачка интелигенција која је распоређена на подстаницама, једна од ствари коју откривају је упад животиња, укључујући ракуне и веверице -  каже суоснивач Buzz Солутионс Викхјат Чаудхри.

Извор: Србија Данас/Телеграф Бизнис/Дубравка Јовановић/М.А.