Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Vienna Инсуранце Гроуп подржава борбу против COVID-19

19.05.2020. 14:09
Пише:
Промо
Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Реутерс

Инвестиција у биотехнолошку компанију Апеирон Биологицс коју је основао Јозеф Пенингер

Vienna Инсуранце група (ВИГ) која у Србији послује преко Wiener Städtische осигурања а.д.о. и компаније за реосигурање Wiener Ре, инвестирала је у аустријску биотехнолошку компанију Апеирон Биологицс АГ, која тренутно ради на леку за третман болести изазване вирусом COVID-19.  У развој овог медикамента, који је примењен на групи пацијената оболелих од COVID-19 у оквиру пан-европског клиничког испитивања, укључен је професор Јозеф Пенингер.

Удруживање снага за борбу против COVID-19 

Компанија Апеирон, са седиштем у Бечу, специјализована је за откривање и развој нових имунотерапија  и медикамената у борби против канцера респираторних обољења. Због пандемије COVID-19, компанија је тренутно фокусирана на развој лека за борбу против ове болести. Сарадњом са компанијом Апеирон, ВИГ  узима своје учешће у борби против COVID-19, што ће јој заузврат омогућити да још једном у стварности докаже своју корпоративну друштвену одговорност.

-Наш основни задатак као осигуравача је да заштитимо људе од ризика. У тренутној ситуацији, здравље је у центру пажње, и као пружаоцу животног и здравственог осигурања, подршка у очувању здравља и превенцији болести су наши главни приоритети. Наша инвестиција у Апеирон је смислена, дугорочна опција која нам омогућава да у стварном животу још једном докажемо наше усмерење да штитимо оно што је важно, док такође имамо на уму и наше пословне  циљеве - изјавила је Елизабет Штадлер, генерални директор ВИГ-а.

-Поносни смо што смо део највеће групације осигуравајућих друштава у Средњој и Источној Европи, која је и у време последње пандемије на делу доказала своју друштвену одговорност. Поред подршке коју смо пружили на локалном тржишту, изузетно смо поносни што је наша Централа у Бечу одлучила да инвестира у компаније које развијају перспективне медикаменте за третман оболелих од болести чији је узрочник вирус  ЦОВИД-19. На овај начин ћемо бити део решења које ће људима помоћи да очувају здравље и буду сигурнији - рекао је овим поводом Зоран Благојевић, председник Извршног одбора Wiener Städtische осигурања. 

У оквиру свог менаџмент програма Агенда 2020, ВИГ Група је већ имплементирала мере усмерене ка промовисању здравља и здравог начина живота и убрзава своје пословање у сегменту здравственог осигурања.  Стицање удела у компанији Апеирон је у складу са овим опредељењем и наслања се на укупну стратегију Групе.

Медикамент је већ тестиран

Фаза 2 клиничких испитивања вакцине за COVID-19 коју Апеирон развија је заснована на налазима истраживања САРС вируса. Лек АПН01 који је био развијен од стране истраживача Јозефа Пенингера из  Горње Аустрије, произведен је као одговор на прву епидемију вируса САРС 2003. године као третман за акутно оштећење плућа и респираторни синдром, који је главни узрок смрти у случајевима COVID-19.

АПН01 имитира АЦЕ2 рецептор који вирус САРС користи да инфицира ћелију, и ово спречава вирус да се веже за ћелије. Захваљујући свом двоструком механизму деловања, лек такође штити плућно ткиво од инфекције вирусом. Медикамент се тренутно испитује у Аустрији и неколико земаља Европе као део клиничког испитивања и примењен је на иницијалној групи пацијената оболелих од COVID-19.

-АПН01 је један од малобројних терапијских приступа који специфично циља Корона вирус, и један је од најнапреднијих лекова за третман од COVID-19. Ако резултати клиничких испитивања буду позитивни, биће вероватно могуће убрзано одобрење у Европи и брза доступност лека на тржишту. Зато са радошћу желимо добродошлицу Vienna Инсуранце Гроуп-и као новом водећем инвеститору након извршене докапитализације. Веома смо захвални за подршку и допринос ВИГ-а у борби за спречавање тренутне пандемије Корона вируса - изјавио је Петер Левелин-Дејвис, главни извршни директор компаније Апеирон Биологицс АГ.

-У сарадњи са другим истраживачима, наша лабораторија је пружила прве ин-виво доказе да је АЦЕ2 протеин кључни рецептор за вирус САРС-ЦоВ-2 и да такође има потенцијал да заштити плућа. Веома ме радује да се потенцијална употреба АПН01 (растворив хумани АЦЕ2 протеин) код пацијената са COVID-19 истражује на клиничким испитивањима, засновано на деценијама нашег истраживања и развоја. Инвестиција од стране Vienna Инсуранце Групе ће одиграти значајну улогу у континуираном развоју овог кандидата за лек, и такође подржати наше кључне напоре да се пронађу ефективни третмани у борби против COVID-19 - објаснио је професор Јозеф Пенингер, оснивач компаније Апеирон и члан њеног Надзорног одбора, који је такође професор на Универзитету Бритиш Колумбија.