Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Влада усвојила пет мера у борби против "дивљих" таксиста

25.02.2019. 10:56
Пише:
Танјуг
taksi
такси / Извор: Фото: Профимедиа

Владина Радна група за анализу и давање предлога у вези за применом прописа у области такси превоза, на недавном састанку усвојила пет мера у борби против сиве економије и за још боље поштовање закона, саопштило је данас Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Саопштење је, како се наводи, објављено поводом произвољних, нетачних и лажних информација које су у медијима изнела поједина удружења, поводом недавног састанка Радне групе.

Састанак владине Радне групе одржан је 22. фебруара у просторијама Владе Републике Србије.

- Циљ овог састанка био је праћење спровођења Закона о превозу путника у друмском саобраћају, као и других закона чије се одредбе непосредно рефлектују на транспорт, уз доношење мера за спречавање сиве економије у области превоза путника у друмском саобраћају, као саставног дела стратегије Владе Републике Србије у борби против сиве економије - додаје се у саопштењу.

СВАКИ ПАСОШ КРИЈЕ ТАЈНЕ: Погледајте СКРИВЕНЕ ПОРУКЕ међу корицама путних исправа (ФОТО/ВИДЕО)

СВАКИ ПАСОШ КРИЈЕ ТАЈНЕ: Погледајте СКРИВЕНЕ ПОРУКЕ међу корицама путних исправа (ФОТО/ВИДЕО)

Осим позваних свих чланова радне групе, од којих се неки чланови и поред потврде присуства нису одазвали, састанку су присуствовали и: Данијела Вазура, државни секретар у Министарству финанасија; Јован Ћосић, помоћник министра правде, Саша Стојановић, помоћник министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре; Зоран Илић, помоћник министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре; Мирослав Кнежевић, државни секретар Министарства трговине; Вера Божић Трефалт, помоћник министра трговине; Горан Весић, заменик градоначелника Београда; Милан Мариновић, председник Прекршајног суда у Београду; представници Пореске управе Србије Снежана Милошевић, Снежана Лојаничић, Јованка Перишић; Иван Дивац, секретар Комуналне полиције града Београда; Соња Подунавац, секретар за инспекцијске послове града Београда; представници такси удружења Александар Бјелић, Бошко Вукојевић и Владо Булатовић.

Vlada
Влада / Извор: Србија Данас

У циљу сузбијања сиве економије у овој области, заштите инвестиција, сигурности пословања легалних привредних субјеката, безбедности и сигурности превоза путника у складу са Законом о превозу путника у друмском саобраћају, Радна група Владе Републике Србије једногласно је усвојила следећих пет мера:

Прва мера је да ће Управа Града Београда у року од седам дана формирати оперативне тимове на нивоу јединица локалне самоуправе од представника криминалистичке полиције, одељења за привредни или високотехнолошки криминал, пореске управе и пореске полиције, саобраћајне инспекције, комуналне полиције, управне инспекције и представника Министарства.

Циљ ових тимова је припрема и усвајање акционог плана, са јасним циљем и индикаторима за утврђивање појаве нелегалног превоза, планирање акција и спровођење контрола са циљем подношења кривичних пријава, пријава за привредне преступе, прекршајних пријава, уз претходну процену који поступак је најбоље покренути, водећи рачуна о прописаним санкцијама, ради постизања најбољег ефекта за сузбијање ове штетне појаве.

Друга мера је да Секретаријати града Београда за јавни превоз, инспекцијске послове, комуналну полицију и полицијска управа за Београд доследно и континуирано примењују Закон о превозу путника, са посебним акцентом на примену чл. 92, уз подношење кривичних и прекршајних пријава, као и пријава за привредни преступ.

Превиђа се да инспектори Градског секретаријата за инспекцијске послове Београда, у сарадњи са комуналном полицијом и уз асистенцију МУП-а, вршиће стални инспекцијски надзор са сталним коришћењем института анонимног корисника - "прикривени путник" из чл. 147 став 1. тачка 11, Закона о превозу путника.

Одељење МУП-а за високотехнолошки криминал, Пореска управа града Београда, управни инспектори министарства локалне и државне самоуправе и републички инспектори Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре радиће на утврђивању злоупотреба правне форме удружења грађана, за незаконите или преварне сврхе, услед обављања комерцијалних делатности, супротно циљевима оснивања удружења и остваривању активности супротно закону (у овом случају Закона о превозу путника) прописаних одредбама чл. 73 став 1. тачка 1 Закона о удружењима, контроле токова новца, измирења пореских обавеза и противзаконитих исплата члановима удружења и располагањем средствима удружења.

Важан је континуитет, нови градски урбаниста заменик одлазећег

Важан је континуитет, нови градски урбаниста заменик одлазећег

Како се наводи, пета мера је да тржишни инспектори Министарства трговине имају обавезу на контролишу примену Закона о оглашавању, којим се у члану 7 забрањује свако оглашавање делатности за коју оглашивач не поседује сагласност, дозволу или други одговарајући акт надлежног органа.

У саопштењу се истиче да све ове мере имају само један циљ, а то је доследна примена усвојених закона од стране Народне скупштине Републике Србије, као и даље сузбијање сиве економије и нелегалног обављања делатности у свим областима у Србији, што је један од приоритета Владе Србије.