Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ПЉАЧКАЈУ НАРОД ЗА ВОДУ" На Ади за флашицу и до 200 динара, на главној аутобуској и до 250, а Министарство "не види потребу за интервенцијом"

07.08.2023. 11:16
Пише:
Србија Данас
Voda
Вода / Извор: Фото Shutterstock, Просперитет, Идеа, Maxi

Цене флаширане воде на овим местима могу бити више него уобичајене, што може бити додатни изазов, посебно ако је потребно освежити се током пута.

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" објавио је препоруке за грађане Србије током топлог времена, истичући хидратацију и редован унос воде као кључне мере у спречавању топлотног удара. Препоручују редовно уношење течности, пре свега воде, и смањење уноса алкохола, кафе и безалкохолних пића са пуно шећера. Такође, препоручују узимање мањих, али чешћих оброка и избегавање тешке и висококалоричне хране током несносних врућина.

Лекари наводе да просечна одрасла особа која живи у умереној клими треба да унесе око 3,7 литара течности дневно за мушкарце (око 15 чаша) и 2,7 литара течности дневно за жене (око 11 чаша). Међутим, како се спољашња температура повећава, треба повећавати и унос течности како би се одржала хидратација. Али, ако препоручене дозе воде помножите са ценом флаширане воде у Србији, велика је шанса да ћете остати жедни.

ДА ЛИ МИСЛИТЕ ДА ЈЕ ОВО НОРМАЛНО?! Цена флашице воде и до 200 динара, Министарство трговине "не види потребу за интервенцијом"

ДА ЛИ МИСЛИТЕ ДА ЈЕ ОВО НОРМАЛНО?! Цена флашице воде и до 200 динара, Министарство трговине "не види потребу за интервенцијом"

Министарство трговине: 70.000 људи нема пијаћу воду, нећемо да ограничимо цене флаширане воде

Министарство трговине: 70.000 људи нема пијаћу воду, нећемо да ограничимо цене флаширане воде

Министарство трговине штити Aqua Виву и Росу? Мултинационалне компаније убирају огромне профите на рачун грађана Србије

Министарство трговине штити Aqua Виву и Росу? Мултинационалне компаније убирају огромне профите на рачун грађана Србије

Цене флаширане воде у Србији варирају од места до места, па тако на Ади флашица од 0.5 литра кошта и до 200 динара, на пумпама и до 150, на туристичким местима попут Златибора и Копаоника и до 300, али оно што посебно шокира јесу цене воде на главној аутобуској станици у Београду.

Уколико желите да уз кафу пред пут наручите најобичнију воду, то задовољство ће вас коштати тачно 250 динара и то за флашицу од 0.25 литра!

Cena vode
Цена воде / Извор: Фото: Приватна архива

Сео сам пред пут да попијем кафу, и када сам погледао ценовник запањио сам се. Кафа 300 динара, додатак млеко 100 динара и врхунац је литар воде 700 динара. Овакве цене нису ни у Њујорку, пљачкају народ за воду - рекао је за Србија Данас младић који је био гост локала.

Поред ненормалних цена у ресторанима на аутобуској станици, ништа боља ситуација није ни на трафикама. Па тако, на једној од њих, можемо видети да је цена за флашицу Росе или Aqua Виве од 0.5л папрених 150 динара. Иста је ситуација и са водама других произвођача, па тако и Вода Вода, Јана и Пролом вода коштају по 150 динара. Једино је незнатно јефтинија Вода Врњци која кошта 140 динара.  

cena vode
цена воде / Извор: Фото: Приватна архива

С обзиром да је вода основна животна намирница, а да су цене ненормалне, питали смо Министарство трговине да ли може да се ограничи цена флаширане воде како би била доступна свим грађанима Србије, и добили следећи одговор:

- Грађани Републике Србије, у 99 одсто општина и градова имају доступну пијаћу воду на чесмама. Флаширана вода је производ чија се цена формира слободно на тржишту у складу са понудом и тражњом. Све и када бисмо претпоставили да је набавна цена иста за све крајње продавце (малопродаја, угоститељство, киоск, биоскоп и сл.) трошкови пословања ових продаваца нису идентични, а они свакако утичу на формирање цене. На тржишту Републике Србије постоји више десетина произвођача флаширане воде и до сада нисмо имали проблема са снабдевеношћу, те самим тим не видимо потребу за интервенцијом - кажу из Министарства трговине.

Подсетимо, министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић рекао је 24.05: "Победили смо инфлацију" јер цене у малопродаји почињу да опадају, како је саопштило његово министарство.

Tomislav Momirović
Томислав Момировић / Извор: Фото: Приватна архива

- Иза нас су тешке недеље, можда и најтеже у овом веку, али и под тим околностима држава мора да ради свој посао и не сме да стане. Претходних годину дана бијемо љуту битку са високом инфлацијом увезеном са истока Европе и данас слободно могу да кажем да смо у тој борби победили. Тренд раста цена се зауставио и цене полако почињу да падају - рекао је он.

Иако је оценио да се зауставио тренд раста цена и да оне полако почињу да опадају, што се најбоље види по великом броју "акција" у самоуслугама, те сматра да ће тај тренд ускоро постати трајан, цене флаширане воде остају високе, јер понављамо, Министарство трговине "не види потребу за интервенцијом".