Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВОДЕЋИ У СВЕТУ: Србија међу пет земаља које су најбоље место за блокчејн експерте

19.11.2020. 15:50
Пише:
Србија Данас
Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Србија је међу водећим земљама света у развоју блокчејн технологија


За даљи развој и конкурентност потребно је радити на правном оквиру који ће омогућити безбеднију и бржу примену ових технологија, даља улагања у развој и приступ финансирању, закључак је Блокчејн самита Србије и Уједињених Арапских Емирата (УАЕ), који је одржан са циљем унапређења сарадње фирми у иновативним и брзорастућим технологијама. 

СРПСКИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ПРЕЛАЗЕ НА ОРГАНСКУ ПРОИЗВОДЊУ: Заинтересованост за субвенције већа од буџета

СРПСКИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ПРЕЛАЗЕ НА ОРГАНСКУ ПРОИЗВОДЊУ: Заинтересованост за субвенције већа од буџета

ДРЖАВА ЋЕ ПРИТЕЋИ У ПОМОЋ: Влада Србије размишља о новим мерама које ће олакшати пословање најугроженијим предузећима

ДРЖАВА ЋЕ ПРИТЕЋИ У ПОМОЋ: Влада Србије размишља о новим мерама које ће олакшати пословање најугроженијим предузећима

Куповином Чуваркућа чува се Србија

Куповином Чуваркућа чува се Србија

Самит су отворили Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије и председник Привредне коморе Дубаија, Хамад Буамим.

- Блокчејн технологија се све више примењује у свим гранама индустрије од транспорта и логистике до пољопривреде, дигиталног здравства и свугде где на овај начин могу да се смање трошкови пословања. Према Стартап Геноме извештају Србија је међу пет земаља у свету које су најбоље место за блокчејн експерте, а сарадња са Уједињеним Арапским Емиратима, која је на добар начин регулисала ову област и има  изузетно широк спектар примене блокчејн технологија у разним сферама живота, представља изузетну могућност за размену знања и пренос искустава у овој области - рекао је председник ПКС.

Marko Čadež
Марко Чадеж / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Према његовим речима, са људима из блокчејн заједнице разговарао о томе како да се ова технологија приближи људима и да се искористи у смањењу трошкова и подизању продуктивности и додао да ће Привредне коморе Србије и Дубаија радити на заједничким пројектима из области блокчејн технологија.

Председник Привредне коморе Дубаија, Хамад Буамим изразио је задовољство могућношћу сарадње са Привредном комором Србије. 
- Данас разговарамо о технологији, а оно што смо научили од ове кризе јесте да је технологија кључна за компаније да преживе - рекао је Буамим. 

Додао је да верује, да ће садашња криза са ковидом убрзати многе ствари у развоју ове области. Буамим је нагласио да је блокчејн за Дубаи веома занимљива област и да је њихов циљ да многе државне сервисе и услуге реализују и  трансформишу користећи дигитализацију и блокчејн технологију. То ће, према његовим речима, донети многе користи, у виду уштеда, веће ефикасности, брзине.

Марјан Стојановић, секретар Удружење за електронске комуникације и информационо друштво Привредне коморе Србије рекао да је ће Привредна комора Србије наставити да пружа подршку развоју блокчејн технологија у сарадњи са надлежним институцијама и најавио билатералне сусрете компанија у овој области у наредном периоду.

Privredna komora Srbije
Привредна комора Србије / Извор: Танјуг

Марко Селаковић, руководилац Канцеларије ПКС у Дубаију подсетио је да је захваљујући споразуму са Саветом слободних зона Дубаија, компанијама из Србије и региона Западног Балкана омогућено брзо отварање фирми у слободним зонама, као и низ других повластица и позвао компаније из Србије које се баве блокчејн технологијом да размотре Дубаи и УАЕ као снажна и брзорастућа тржишта која пружају мноштво могућности.

- Иако међу компанијама које су чланови наше невладине организације нема оних које се директно баве блокчејном, Иницијатива "Дигитална Србија" је препознала огромну прилику коју ова технологија може донети домаћем дигиталном екосистему, пре свега кроз стварање алтернативног приступа финансирању стартапа. Поред тога, примена блокчејна има потенцијал да убрза развој шире привреде кроз трансформацију финансијских услуга и аутоматизацију трансакција - рекла је Бојана Томић из Иницијативе Дигитална Србија.

Ханс Хенрик Кристенсен, потпредседник Центра за технолошко предузетништво Дубаија (ДТец - Дубаи Sillicon Оасис Authority - ДСОА) који се се бави подршком развоју стартапова нагласио је да је кључно имати решења која функционишу, која нису прескупа и која су конкуретна на тржишту. Он је додао да је важно развијати технолошка решења која су конкретна и лако применљива у пословању.

Žena za računarom
Жена за рачунаром / Извор: Профимедиа

Хорхе Караско Троитињо, директор развојних технологија у компанији Етисалат, нагласио је да будућност примене блокчејн технологије лежи у многобројним сферама, од банкарства, преко трговине, логистике, ланца снабдевања, па до здравства и управљања аутономним саобраћајним системима.