Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ О АГРОКОРУ: Размере проблема су веће него што изгледају, у Србији су још и најбоље

08.04.2017. 07:41 12:41
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

Председник Владе Србије Александар Вучић састао са представницима добављача компаније Меркатор С (Мерцатор), која је део концерна Агрокор

Сврха састанка је разматрање актуелне ситуације везане за пословање данас највећег малопродајног ланца у Србији. Наконсастанка у Палати Србије одржана је заједничка конференција на којој су се грађанима обратили Сератлић, Чадеж, Мирољуб Алексић и премијер Вучић.

- Влада Србије и Народна банка сутра ће припремити план којим имамо намеру да обезбедимо да новац из компанија које су повезане у систем Агрокор не одлази из Србије, јер не можемо сви да потонемо - рекао је премијер Александар Вучић и додао:

- Ми проблеме овде за сада немамо, али нећемо да нам се појаве - рекао је Вучић, додајући да га не занима како ће то "неко тамо" да протумачи, али и приметивши да Влада одговара искључиво грађанима Србије.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

Део тих предузећа везаних за Агрокор ће да потоне, али ми не дамо да и једно предузеће из Србије потоне, поручио је Вучић, имајући у виду компаније Фриком, Дијамант, Мивелу и Нову слогу, али и систем добављача од преко 600.

- Можемо да урадимо и то би било у оквиру подршке владе, како да решимо 102 милиона дугорочних кредита, а за друге компаније, водићемо рачуна да не одлази новац ван Србије - рекао је Вучић поручивши запосленима у Меркатору Србија да буду спокојни и раде нормално.

ДОБАВЉАЧИ ПОРУЧИЛИ ТОДОРИЋУ: Не послујемо с тобом него с Агрокором, нећемо испоручивати робу!

ХРВАТСКА ПОЛИЦИЈА УШЛА У АГРОКОР: Божа Петров из Моста поднео кривичну пријаву против Тодорића!

Сви добављачи из Србије су за сада плаћени, рекао је Вучић, али додао да је забринут за будућност целог комплекса, а при томе се играју разне игре.

- Осим што чујем стално различита политичка наклапања типа – то не смеју да узму Руси, а онда ћемо ми да урадимо неку комбинацију. Нема здраве економије кад сте дотерали до седам милијарди дуга. Зато никад нисам волео приче о регионалним лидерима, увек се тако заврши. Били су регионални лидери, а данас ћемо сви регионално да страдамо – рекао је Вучић.

Невероватно је да је допуштено да се тако брзо уђе у велику блокаду, приметио је, додајући да не разуме јер је то стратешка ствар, не за једну земљу него за цео регион.

– И Србија и Босна и Херцеговина су сада у проблему, а ни криве ни дужне – додао је он.

Уз то, наше монополске комисије својевремено нису радиле свој посао, па сад се тресемо, јер нам контролишу 65 одсто трговачког комплекса, рекао је Вучић и закључио – Морате да се борите, а ни лук јели, ни лук мирисали.

Sastanak
Састанак / Извор: Србија Данас

Агрокорови добављачи од данас обустављају испоруку свих производа том концерну, осим хлеба и млека. Обустава ће трајати док се добављачи не састану с банкарима и с њима договоре о идућим корацима, наводи хрватска агенција. Агрокорови добављачи су у четвртак дали рок од 24 сата да се реше њихови егзистенцијални проблеми, а онда крећу обуставе.

- Добављачи желе да реше свој егзистенцијални проблем, једино добављачи упумпавају свеж новац у Агрокор. То није одрживо, говорим о 24 сата, онда крећу обуставе, креће ланац и онда је питање кога ћемо реанимирати - рекао је председник Управе Дуката, Ален Фонтана, после састанка добављача Агрокора, на ком су били и велики, и средњи, и мали добављачи посрнулог концерна.

Ivica Todorić
Ивица Тодорић / Извор: СД/илустрација

Фонтана је истакао и да банке врше пленидбе код добављача који и даље испоручују робу Агрокору, а да притом немају никакве гаранције да ће им та роба бити и плаћена.

- Желимо да у завршници добављачи не буду ти који ће сутра сносити било какву штету у овом процесу. У досадашњим разговорима са банкама ми јесмо постигли начелна разумевања, али нисмо постигли договор. С обзиром да је времена мало, а добављачи су, понављам, остали једини који упумпавају кеш у Агрокор, то више није одрживо - поручио је Фонтана.

С друге стране оснивач и власник Агрокора Ивица Тодорић изјавио је у петак да је покренуо процес активирања такозваног "лекс Агрокора", чиме је, како је навео, све што је изградио "предао хрватској држави".

Ivica Todorić
Ивица Тодорић / Извор: Фото: СД/илустрација

- Управа Агрокора, са мном на челу, покренула је процес активације Закона о поступку изванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја за Републику Хрватску - написао је Тодорић у писаној изјави.

Та одлука је, како наводи, донета у уверењу да је то у најбољем интересу за сваког запосленог, партнера, добављача и све друге учеснике у целој привреди. Хрватски парламент усвојио је у четвртак Закон о поступку ванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја, популарно назван "lex Агрокор".

Ivica Todorić
Ивица Тодорић / Извор: СД/илустрација

Претходно се са члановима координационог одбора банака састао главни извршни директор за реструктурисање Агрокора Антонио Алварез ИИИ, који је, недуго након изгласавања Закона, изјавио да су банке спремне финансирати оперативно пословање и оперативне финансијске потребе концерна, под условима приоритета према "lex Агрокору".

- Они настављају да подржавају даље пословне операција групе као и све друге доприносе, посебно запослених и добављача током овог изразито неизвесног раздобља. Они једногласно изражавају подршку и намеравају финансирати оперативно пословање и оперативне финансијске потребе групе под условом приоритета према новом Закону о поступку ванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја, који је управо изгласан у Хрватском сабору - рекао је Алварез.