Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић импресиониран Клиничким центром у Нишу: Нових 50.000 квадратних метара за заводе, институте и клинике

28.07.2017. 16:21
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/ Вања Кесер

То ће биће и медицинска и научноистраживачка установа

Председник Србије Александар Вучић данас је обишао завршне радове на изградњи Клиничког центра у Нишу, у оквиру дводневне посете Нишавском округу, а непосредно пред улзак у зграду рекао је да све "изгледа врло импресивно".

Председника Вучића су испред Клиничког центра дочекали министар здравља Златибор Лончар, директор Клиничког центра Ниш Зоран Радовановић и градоначелник Ниша Дарко Булатовић, као и директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић.

Вучић се не плаши тајкуна и опозиције: Пристојна Србија ће увек имати снаге да их победи!

Италијански медији пишу о Вучићу: Покренуо шири дијалог на Косову и Метохији, његове речи изашле ван српских граница

У разговору са домаћинима Вучић је рекао да је и ово све урађено захваљујући мерама фискалне стабилизације који доносе резултате.

Нишко и српско здравство у новосаграђеним капацитетима реконструисаног објекта добиће нових 50.000 квадратних метара корисног простора за заводе, институте и клинике, а уз капацитете који се већ користе на простору некадашње Градске болнице, нови центар ће бити и један од највећих у Србији.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/ Вања Кесер

Такође, биће то и медицинска и научноистраживачка установа у којој ће на једном месту бити омогућена комплетна здравствена заштита за око два и по милиона становника тог дела наше земље.

У комплексу новог центра који је саграђен по моделу "паметних зграда", биће и један од највећих операционих блокова у Србији и на Балкану са 16 најсавременије опремљених хируршких сала, три ангио сале, два ургентна центра. 

Пацијенти ће бити смештени у комфорним двокреветним собама са купатилима. 

Укупно је 613 стандардних лежајева у стационарном делу и капацитетима за интензивну негу, а први пут у најразвијенијим здравственим установама у Србији саграђен је и засебан центар за трансплантацију органа и праћење стања пацијената у најмодернијим условима за збрињавање становништва, али и за рад медицинских стручњака. 

Европска инвестициона банка (ЕИБ) финансира градњу КЦ Ниш са 35 милиона евра, а из републичког буџета издвојено је 17 милиона евра за опремање нишког КЦ. 

Према подацима о радовима у Клинички центар потрошено је 13,500 кубика бетона, 1.800 тона арматуре, 530 тона челика.

Више од 30 домаћих фирми и више од 600 радника било је ангажовано на овом пројекту.

Вучић: Ово је мало ремек-дело за Ниш

- Био сам у болници Кливленд, у Абу Дабију, која се сматра једном од најбољих болница. Ове операционе сале овде готово истоветно изгледају. Задовољан сам што ће ту промену и квалитет живота моћи да осете и грађани овде - рекао је Вучић.

Он је прецизирао да је у радове уложено 35 милиона евра, уз улагање у најмодернију опрему, што је све укупно око 50 милиона евра.

- Ово је мало ремек-дело за Ниш, људи могу да схвате да је паметно трошен новац и шта смо урадили - рекао је председник.

Он је навео да ће за неколио дана болница бити пуштена у пробни рад, а крајем јула и почетком августа остаје да се унесе опрема, која је скоро сва стигла - и магнетна резонанца, акцелератори, ангио сале...

- Остаје да се постави још мали део опреме кад стигне, да се све уподоби, да се узму специјалисти, још 100 сестара и 20 лекара, да крећу да координишу рад, да све интегришу у целину да бисмо пре краја године имали пријем пацијената  - рекао је Вучић.

Вучић: Ми тражимо да се плате пенали, извођач - одштету

- У току су преговори између представника Владе Србије и компаније, која је изводила радове на Клиничком центру у Нишу, око исплате пенала због кашњења, што тражи српска страна, и одштетног захтева, које траже Италијани - рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Радове је, иначе, изводила италијанска компанија Инсо.

Први рок за завршетак радова био је октобар 2016, да би отварање било померено за 27. март 2017, али ни тај рок није испоштован.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Нишу, рекао да су ти преговори у току и да тек треба да се види како ће то да се заврши.

- То треба да се реши што је пре могуће, да би радови могли да буду приведени крају. На крају ћемо ипак да завршимо све радове за десет милиона евра нижу суму, него што је била прва следећа понуда - рекао је Вучић.

Он је констатовао да је обављен добар посао уз, како је рекао, недопустиво кашњење од неколико месеци.

- Пре само три године, када сам био овде, била је ливада, а сада имате 44.000 квадрата - закључио је Вучић.

Министар здравља Златибор Лончар најавио је у међувремену финансијске санкције за извођаче радова.